A béke, a szeretet és a sakk jegyében

A béke, a szeretet és a sakk jegyében

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy pénteken és szombaton Csantavérre szegeződött a vajdasági sakkvilág figyelme. Ekkor tartották meg ugyanis a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács, a Spartacus Sakk-klub és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola szervezésében ChessMob néven a világ első sakkos villámcsődületét, majd pedig a Sakkozni Akarok! elnevezésű nemzetközi sakkversenyt.

Pénteken a helyi Páduai Szent Antal-templom előtti téren pontosan délben felcsendült a zene, és a fiatalok egyszerre táncra perdültek. Ezután Zabos Regina, a csodálatos hangú csantavéri énekesnő következett a Sakk című musicalből előadott dalbetéttel, melynek kíséretében nyolcvan gyermek ült asztalhoz, és elkezdődhetett a hatvannégy mezős játék.

— Ezzel a megmozdulással üzenni szeretnénk a világnak, mégpedig azt, hogy békére és szeretetre van szükség. A sakk az elme és a lélek azon játéka, mely leginkább alkalmas ennek az üzenetnek, a béke és a szeretet érzésének a továbbítására — mondta Rózsa Zsombor, az esemény főszervezője.

A Művészet és Sakk! jelmondattal zajló kétnapos esemény színvonalát két kiállításmegnyitó is emelte. Az iskola Kreatív Sakkozó elnevezéssel januárban pályázatot hirdetett saját sakk-készlet elkészítésére. A pályamunkákból készült válogatást a tanintézmény előcsarnokában állították ki a szervezők. Számtalan anyagból (gyurma, fém stb.) és figurából (katona- és állatfigura, sőt süteményt ábrázoló is volt közöttük!) készült készletben gyönyörködhettek a látogatók. Néhány méterrel odébb a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulójának, a helybeli Balassa Teodórának a tárlata volt megtekinthető. Az ötven kiállított fotón az állatok, az emberek és a természet mellett a sakk is főszerepet játszott.

Szombaton Sakkozni Akarok! néven 160 magyarországi, romániai, horvátországi és szerbiai sakkozó részvételével tartották meg a nemzetközi általános iskolai egyéni és csapat-sakkversenyt. A viadal legsikeresebbjei az újvidéki Kosta Trifković Általános Iskola diákjai voltak.

Eredmények, 1—4. osztályosok, fiúk: 1. Dejan Omorjan (újvidéki Kosta Trifković Á. I.), 2. Miloš Milošević (belgrádi Petar Petrović Á. I.), 3. Aleksandar Mojzeš (nemesmiliticsi Testvériség-egység Á. I.). Lányok: 1. Fülöp Csilla (szegedi Tiszaparti Á. I.), 2. Marina Đukić (zentai Stevan Sremac Iskolaközpont), 3. Farkas Barbara (gunarasi Dózsa György Á. I.). Csapatban: 1. Kosta Trifković Á. I., 2. Stevan Sremac I. K. 3. Dózsa György Á. I. 5-8 osztályosok, fiúk: 1. Nikola Panić (újvidéki Kosta Trifković Á. I.), 2. Kecskeméti Árpád (zentai Stevan Sremac I. K.), 3. Stefan Grbin (tiszaszentmiklósi dr. Tihomir Ostojić Á. I.). Lányok: 1. Marjanovics Annamária (szegedi Gedói Á. I. és Alapfokú Művészeti Iskola), 2. Iva Vujkov (újvidéki Kosta Trifković Á. I.), 3. Mila Šoklovački (zentai Stevan Sremac I. K.). Csapatban: 1. Kosta Trifković Á. I., 2. Stevan Sremac, 3. sziváci Október 20. Á. I., 4. csantavéri Hunyadi János Á. I.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Sport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A béke, a szeretet és a sakk jegyében
Községeink Életéből
A béke, a szeretet és a sakk jegyében
Fiatalok Fiataloknak
  • PÁSZTOR Natália
  • 2013.11.13.
  • LXVIII. évfolyam 46. szám
Facebook

Támogatóink