home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A becsületes megtaláló jutalomban részesül
Talpai Lóránt
2019.06.16.
LXXIV. évf. 24. szám
A becsületes megtaláló jutalomban részesül

Nyomtalanul eltűnt egy 56 tonnás vasúti híd Oroszországban – A németek többségének elege van a nagykoalícióból – Megépült az első hivatalos mecset Görögországban

Nyomtalanul eltűnt egy 56 tonnás vasúti híd Oroszországban

A kirovszki rendőrség elsőre nem is vette komolyan, amikor a környéken élők lopás miatt tettek feljelentést, később viszont már megindították a nyomozást. Még májusban terjedtek el a képek a közösségi médiában, melyeken az látszik, hogy a két hídfő megvan, de a híd közepe nincs sehol. Ráadásul a folyón egy kicsit arrébb egy másik híd sértetlen maradt, tehát elképzelhetetlen, hogy természeti katasztrófa történt. A helyiek azért is gyanakodnak, mert a közeli Apatityból tavaly nyáron átjátszóállomásokat próbáltak ellopni. A rendőrség szerint a kár 600 000 rubel, azaz nagyjából 8600 euró. Bár ahogy az Independent idéz egy orosz kommentelőt: „mindegy, ez nem Németország.”

 

A németek többségének elege van a nagykoalícióból

A németek többsége, 52 százaléka új választás kiírásával oldaná meg a kormányválságot, a keresztény pártok és a szociáldemokraták nagykoalíciójának fennmaradását csak a megkérdezettek 27 százaléka támogatja — derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből. A fennmaradó 21 százalék nem nyilvánított véleményt a kérdésben. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazóinak 58 százaléka támogatta a nagykoalíció végét, és mindössze 26 százaléka a fennmaradását. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) híveinek többsége, 49 százaléka viszont azt szeretné, ha a koalíciós kormány folytatná munkáját, és csak 36 százalékuk tette le voksát az új választás mellett. A német nagykoalíció az eddigi legrosszabb országos eredményét érte el a májusi európai parlamenti választáson.

 

Megépült az első hivatalos mecset Görögországban

Görögországban befejeződtek az első hivatalos mecset építési munkálatai, a templom várhatóan szeptemberben nyithatja meg kapuit. „Athénnak végre lett muszlim imaháza” — mondta Kósztasz Gavróglu oktatási és vallásügyi miniszter a mecset megtekintése után. A szakrális létesítménynek már van a kormány által kijelölt irányítótestülete, de imámját még nem választották meg. Az első istentiszteletet várhatóan szeptemberben tarthatják meg. A mecset szabályai szerint az imádságoknak arabul kell elhangzaniuk, viszont az oktatási, kutatási és vallásügyi tárca szerint a prédikáció csakis görög nyelven folyhat. E projektum a kormánynak azokhoz az intézkedéseihez tartozik, amelyekkel elejét akarja venni az illegális mecsetek terjedésének. A becslések szerint ilyenekből körülbelül ötven van a görög fővárosban és környékén. Az adófizetők pénzéből finanszírozott projektumot évtizedek óta ellenezte az ortodox egyház, továbbá jobboldali szervezetek is. A görögök csaknem 97 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, viszont van néhány tízezer munkás és migráns Görögországban, aki az iszlám vallást gyakorolja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..