A becsületes megtaláló jutalomban részesül

A becsületes megtaláló jutalomban részesül

Nyomtalanul eltűnt egy 56 tonnás vasúti híd Oroszországban – A németek többségének elege van a nagykoalícióból – Megépült az első hivatalos mecset Görögországban

Nyomtalanul eltűnt egy 56 tonnás vasúti híd Oroszországban

A kirovszki rendőrség elsőre nem is vette komolyan, amikor a környéken élők lopás miatt tettek feljelentést, később viszont már megindították a nyomozást. Még májusban terjedtek el a képek a közösségi médiában, melyeken az látszik, hogy a két hídfő megvan, de a híd közepe nincs sehol. Ráadásul a folyón egy kicsit arrébb egy másik híd sértetlen maradt, tehát elképzelhetetlen, hogy természeti katasztrófa történt. A helyiek azért is gyanakodnak, mert a közeli Apatityból tavaly nyáron átjátszóállomásokat próbáltak ellopni. A rendőrség szerint a kár 600 000 rubel, azaz nagyjából 8600 euró. Bár ahogy az Independent idéz egy orosz kommentelőt: „mindegy, ez nem Németország.”

 

A németek többségének elege van a nagykoalícióból

A németek többsége, 52 százaléka új választás kiírásával oldaná meg a kormányválságot, a keresztény pártok és a szociáldemokraták nagykoalíciójának fennmaradását csak a megkérdezettek 27 százaléka támogatja — derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből. A fennmaradó 21 százalék nem nyilvánított véleményt a kérdésben. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazóinak 58 százaléka támogatta a nagykoalíció végét, és mindössze 26 százaléka a fennmaradását. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) híveinek többsége, 49 százaléka viszont azt szeretné, ha a koalíciós kormány folytatná munkáját, és csak 36 százalékuk tette le voksát az új választás mellett. A német nagykoalíció az eddigi legrosszabb országos eredményét érte el a májusi európai parlamenti választáson.

 

Megépült az első hivatalos mecset Görögországban

Görögországban befejeződtek az első hivatalos mecset építési munkálatai, a templom várhatóan szeptemberben nyithatja meg kapuit. „Athénnak végre lett muszlim imaháza” — mondta Kósztasz Gavróglu oktatási és vallásügyi miniszter a mecset megtekintése után. A szakrális létesítménynek már van a kormány által kijelölt irányítótestülete, de imámját még nem választották meg. Az első istentiszteletet várhatóan szeptemberben tarthatják meg. A mecset szabályai szerint az imádságoknak arabul kell elhangzaniuk, viszont az oktatási, kutatási és vallásügyi tárca szerint a prédikáció csakis görög nyelven folyhat. E projektum a kormánynak azokhoz az intézkedéseihez tartozik, amelyekkel elejét akarja venni az illegális mecsetek terjedésének. A becslések szerint ilyenekből körülbelül ötven van a görög fővárosban és környékén. Az adófizetők pénzéből finanszírozott projektumot évtizedek óta ellenezte az ortodox egyház, továbbá jobboldali szervezetek is. A görögök csaknem 97 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, viszont van néhány tízezer munkás és migráns Görögországban, aki az iszlám vallást gyakorolja.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A becsületes megtaláló jutalomban részesül
Világkép
  • István Márta
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
A becsületes megtaláló jutalomban részesül
Világkép
Facebook

Támogatóink