home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
A bartóki úton
M. M.
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám
A bartóki úton

Dr. Gubcsi Lajos a kitüntetettekkel,,Nálunk is van egy erős népzenei mozgalom, és nagy öröm, hogy végre a minősítés ugyancsak kezd beindulni, hiszen nem kell ezt a mi mozgalmunkat szégyellni, és eredményei azt is bizonyítják, hogy kultúránk egységes, népzenei anyanyelvünk közös” - mon...

Dr. Gubcsi Lajos a kitüntetettekkel

,,Nálunk is van egy erős népzenei mozgalom, és nagy öröm, hogy végre a minősítés ugyancsak kezd beindulni, hiszen nem kell ezt a mi mozgalmunkat szégyellni, és eredményei azt is bizonyítják, hogy kultúránk egységes, népzenei anyanyelvünk közös” - mondta Bodor Anikó népzenekutató, a zsűri elnöke azon a minősítőszemlén, amelyet a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület rendezett. Szerinte az is örömre ad okot, hogy a minősítőn sok jó vajdasági népzenei anyag jelent meg hiteles előadásban.
A zsűri - Bodor Anikó, Birinyi József, a KÓTA, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének alelnöke és Dévai János, a Magyar Rádió népzenei osztályának vezetője -értékelte az elhangzottakat.
Birinyi József örömmel jelentette be, hogy a térségi minősítőn minden fellépő elérte a két legmagasabb kategóriát, ezért arra biztatta a részvevőket, hogy jelentkezzenek az országos minősítőre is.
Dicséretes fokozatot kapott az oromhegyesi Petőfi Sándor kórus, Kecskés Árpád horgosi citerás, a szabadkai Juhász zenekar, a horgosi citerazenekar és a horgosi asszonykórus. Kiváló fokozatot ért el Barát Sándor magyarkanizsai énekes, Székely Égető Krisztián Törökkanizsáról, Kiss-Iván Anna Horgosról, az adorjáni Szőke Tisza kórus, a törökkanizsai Tiszagyöngye, a hajdújárási Rekötye, a magyarkanizsai Cifraszűr és a tóthfalusi Fehér akác.
Az elismerések kiosztása után dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Alapítvány elnöke a Bartók-jubileum alkalmából külön ajándékokat nyújtott át. Bartók a XX. század legnagyobb magyarja volt, s az alapítvány azokat igyekszik felkutatni, akik tehetségükkel a bartóki utat követik, akik látják és láttatják a büszke magyarságot - mondta köszöntőjében.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sarnyai Károly, a magyarkanizsai Cnesa OMI igazgatója vette át a díjat, a horgosi Bartók KME nevében annak elnöke, Takács József. Bartók-emlékdíjjal tüntették ki Bodor Anikót is. Rajtuk kívül az aracsi pusztatemplom őrzője, valamint Király Ernő zeneszerző is megkapja a díjat - közölte az MMA elnöke.
Meghatóan szép színfoltja volt a rendezvénynek, hogy születésnapja alkalmából és az egyesület nevében Takács József köszöntötte Tóth Jolánt, aki 45 éve fáradhatatlanul tevékenykedik az egyesületben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..