home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A bánsági iskolák gondjairól
N. E.
2006.01.24.
LXI. évf. 4. szám

A múlt héten a tordai, a magyarcsernyei és a magyarittabéi általános iskolákban tett látogatást Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődésügyi titkár, kíséretében Dobai Jánossal, a VMSZ alelnökével. A Tartományi Oktatási Titkárság és a köztársasági miniszter jóváhagyása ellenére a tordai Ady End...

A múlt héten a tordai, a magyarcsernyei és a magyarittabéi általános iskolákban tett látogatást Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődésügyi titkár, kíséretében Dobai Jánossal, a VMSZ alelnökével.
A Tartományi Oktatási Titkárság és a köztársasági miniszter jóváhagyása ellenére a tordai Ady Endre Általános Iskola a tanévet nem kezdhette önálló iskolaként, hanem továbbra is a szomszédos Banatsko Karaðorðevó-i intézményhez tartozik. A község ugyanis nem hajtotta végre a hatáskörébe tartozó döntést. Az önállósulást az előző összetételű képviselő-testület támogatta, a mostani (radikális-szocialista) vezetőség viszont megkérdőjelezte. Tette ezt annak ellenére, hogy a jelenleg 170 diákot számláló tordai részlegben adva vannak a feltételek az önálló működésre: saját iskolaépületük és elegendő tanulójuk van, valamint rendelkeznek a szükséges szakkáderekkel is. Az önállósulás külön számlát és gazdálkodást jelentene számukra, megalakíthatnák az iskolaszéküket a helybeli tanárok és szülők részvételével, a végzős diákok pedig a saját iskolájukban felvételizhetnének.
Bunyik Zoltán kijelentette, nem látja akadályát a tordai Ady Endre Általános Iskola önállósulásának, de ehhez el kellene oszlatni a jelenlegi községi vezetőség aggályait is.
Magyarittabén viszont sokkal bonyolultabb a helyzet. A településnek 1981 óta nincs saját iskolája. Ekkor nyílt meg a szomszédos Szerbittabén a Miloš Crnjanski Általáno Iskola, melyet a két falu együttesen épített. A létesítmény csak kezdetben volt közös, ma már egyre kevésbé a magyarittabéieké. A magyar tantestület megszűnt, a magyar tanulók száma is folyamatosan csökkent. Nemrégiben kezdeményezés indult a tantestületek szétválasztására, illetve egy önálló magyar iskola létrehozására. A több mint kétszáz aláírást tartalmazó petíciót átadták a begaszentgyörgyi község illetékes titkárságán, a küldöttség a tartományban is járt. Az egyetlen eredmény, hogy az iskola utasítást kapott a magyar nyelven előadó pedagógusok aktívájának a megalakítására, amely csak tanácsadói testület lenne. A tartományi művelődési és oktatási titkár szerint nincs lehetőség arra, hogy egy épületben két iskola működjön, egy iskolában pedig csak egy tantestület létezhet. A falu polgárai nem értik, miért nem lehet önálló iskolájuk, amikor száz diákjuk van. Több környező település kevesebb tanulóval is megkapta ezt a jogot.
Bánsági körútja során Magyarcsernyére is ellátogatott Bunyik Zoltán. A vendégeket Bicók Tibor, a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnöke és Kucsera József, a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója fogadta. Az összejövetelen megjelentek a tóbai helyi közösség tanácsának a képviselői is.
Kucsera József iskolaigazgató elmondta, az iskolába 220 diák jár, az oktatás magyar nyelven folyik. 2003-ban a tartományi oktatási titkárság támogatásával felújították a magyarcsernyei iskola tetőszerkezetét, 2004-ben pedig a tóbai iskolán végeztek nagyobb munkálatokat. Ebben a tanévben is jelentkeztek a pályázatra, mivel nagyon fontos lenne a tornaterem tetőszerkezetének és padlózatának a javítása. Beszámolt arról is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a versenyeken való részvételre. Az összejövetelen szó volt az iskolahálózat ésszerűsítéséről, fejlesztéséről, a magyar iskolahálózat megszervezéséről. Bunyik Zoltán könyvcsomagot ajándékozott az iskola könyvtárának, majd megtekintette a létesítményt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..