A balti államé lett a főszerep

A balti államé lett a főszerep

​​​​​​​Észtország az Európai Unió soros elnöke — A skót függetlenség egyelőre lekerült a napirendről — Athén úszik a szemétben

Észtország az Európai Unió soros elnöke

Július 1-jétől hat hónapon át Észtország tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, melyet Máltától vett át, és januárban Bulgáriának fog továbbadni. Az unióhoz 2004-ben Magyarországgal egyidejűleg csatlakozott balti állam első alkalommal lett az unió elnöke. Málta után eredetileg az Egyesült Királyság következett volna, viszont az unióból való kilépésre készülő ország lemondott az elnökségéről. Tallinn már véglegesítette féléves programját és annak prioritásait: az első a nyitott és innovatív gazdaság megteremtése, a második a biztonság megerősítése, a harmadik az adatok szabad áramlása és a digitális fordulat, a negyedik pedig a befogadó és fenntartható Európa. Észtország emellett fontosnak tartja a határokon átívelő e-kereskedelem, e-szolgáltatások és digitális közszolgáltatások fejlesztését, a munkaerő mobilitására vonatkozó szabályok korszerűsítését, az esélyegyenlőség megteremtését, valamint a társadalmi befogadást és a fenntarthatóbb környezetet is.

A skót függetlenség egyelőre lekerült a napirendről

A skót kormány a közeljövőben nem terjeszt be törvényjavaslatot az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, hanem megvárja, amíg tisztázódnak a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének feltételei — nyilatkozta Nicola Sturgeon. A skót miniszterelnök az edinburghi parlamentben felszólalva kijelentette: a június 8-án megtartott nagy-britanniai parlamenti választás kampányának heteiben, illetve azóta is számtalan skót választópolgárral találkozott, és azt tapasztalta, hogy a többség szerint most még túl korai volna egy újabb függetlenségi referendum. A skót miniszterelnök közölte: kormánya akkor tér vissza a függetlenségi népszavazás kérdéséhez, amikor a Brexit-tárgyalások várható eredménye már világosabban körvonalazódik. Szerinte ez a jövő őszre várható.

Athén úszik a szemétben

A hulladékgyűjtők megkezdték sztrájkjukat a görög fővárosban. A múlt hét eleje óta tartó országos tüntetés egyébként jelentős közegészségügyi kockázattal is jár, hiszen a munkabeszüntetés miatt több görög városban szemét lepte el az utcákat. A hulladékgyűjtők azért sztrájkolnak, mert attól félnek, hogy szerződésük lejártával 10 000 dolgozó veszítheti el állását. A demonstrálók a napokban a belügyminisztériumhoz vonultak, de ott rohamrendőrök állták útjukat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A balti államé lett a főszerep
Világkép
Facebook

Támogatóink