home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A balkezesek világnapja
Kovács Laura
2023.08.13.
LXXVIII. évf. 32. szám
A balkezesek világnapja

Augusztus 13-át a hetvenes évek közepén tették meg a balkezesek nemzetközi világnapjává. Először 1976-ban tartották meg. Fő célja, hogy felhívja a figyelmet a balkezesek elnyomására és problémáira a jobbára jobbkezesekre tervezett világban.

A világon a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet.
A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, míg a jobbkezeseknél a bal.

A balkezesség sajnos a közelmúltig kevésbé volt elfogadott. Egyes kultúrákban balkezesnek lenni sokáig sorscsapásnak, sőt, bűnnek számított, ami valószínűleg a mássággal szembeni ösztönös bizalmatlansággal függ össze. A középkorban például a boszorkányság egyik jelként tekintettek a balkezesekre. Még szüleink és nagyszüleink korában is különféle, akár drasztikus módszerekkel próbálták a gyerekeket átszoktatni a „jobb” kezükre. A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos. Már a magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns és ennek a megváltoztatására tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet.
A híres balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Leonardo da Vincit, Beethovent és Mozartot vagy éppen Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget és Tom Cruise-t.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..