home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A bajnoki rajt előtt
Tóth Tibor
2020.09.30.
LXXV. évf. 39. szám
A bajnoki rajt előtt

A Magyarkanizsa Asztaliteniszklub női és férfi-felnőttcsapata is a II. Liga északi csoportjában vág neki az októberben induló bajnokságnak. Az elmúlt idényben a férfiak egy hajszállal maradtak le a 2. helyről, mely a magasabb ligába való jutást eredményezhette volna, a nők viszont a Vajdasági Ligában a palánkai Tikvara mögött a 2. helyen végeztek, és feljutottak a harmadosztályba.

Mindkét együttes már az őszi idény végén a táblázat felsőházában végzett, és ezt a helyezést a tavaszi szezon végére is megtartotta.

— A lányoknál mindenképp dobogós helyezés volt a cél. Szintet léptünk, habár mi úgy terveztük, hogy ezt majd a következő idényben tűzzük ki, de a lányoknak már most sikerült megszerezniük a 2. helyet. A fiúkkal is dobogós helyezés volt a cél a bajnokság elején, időközben azonban felsejlett a remény, hogy akár az I. Ligába is bekerülhetünk. A nagykikindai Galadska együttesétől az ősszel és a tavasszal is vereséget szenvedtünk, ami a feljutás szempontjából sorsdöntőnek bizonyult. Itthon 4:2-re kaptunk ki tőle, de a meccset ugyanilyen arányban akár meg is nyerhettük volna, mivel játszmakülönbségek döntöttek a nagykikindaiak javára. A visszavágón 4:3 arányban maradtunk alul, az utolsó partiban 3:2-re veszített a játékosunk. Ha e két találkozón győztesen hagyjuk el az asztalt, akkor rájátszást játszhattunk volna. A bánátiak simán megnyerték a rájátszást, és az ősztől a másodosztályban versenyezhetnek — mondta Fejős István, a klub szervezőtitkára.

A férficsapat gerince együtt maradt, tehát Miloš Vojnović, Sorin Petroj és Nagynémedi Gábor továbbra is magyarkanizsai színekben játszik, melléjük Szegedről leigazolták Szőcs Tamást, aki a várakozások szerint jelentős erősítés lesz. Szükség szerint Rózsa László, Aleksandar Ivanović és Bosznai László is bevethető. A klubban remélik, hogy a 2020/21-es idényben feljutnak az I. Ligába. Ebben az újvidéki Detelinara és a több fiatal tehetséget felvonultató, ligaújonc Temerin 2 lesz a legnagyobb ellenfél, de a többiekre is oda kell figyelni.

A női csapat (Bimbó Zsóka, Bimbó Emma, Đurđina Kukolj) változatlan összeállításban kezdi meg szereplését a magasabb osztályban, ahol az elsődleges cél a ligában maradás. A mezőny erős, a távolságok is nagyobbak, mint a Vajdasági Ligában, hiszen a többi közt Szentmihályra, Dunacsébre és Székelykevére is el kell utazniuk a magyarkanizsai lányoknak.


Pillanatkép az edzésről (a Magyarkanizsai Asztaliteniszklub felvétele)

A magyarkanizsai és a csókai asztaliteniszklub együttműködésének értelmében Zsóka, Emma és Đurđina Csókán edzenek, az egyéni versenyeket a bánáti klub színeiben játsszák, a csapatbajnokságban pedig a magyarkanizsai klubot erősítik.

— Fejlődésük és a jobb edzéslehetőség végett, hogy ne egymás között eddzenek a lányok, jött létre a két klub közötti, ilyen irányú együttműködés. Ehhez kellett a szülők támogatása is, akik heti négy alkalommal viszik a gyerekeket Csókára. A lányok és az utánuk jövő generáció között nagy a korkülönbség, és Magyarkanizsán nem tudtunk volna olyan edzőpartnerekről gondoskodni, akik által fejlődhettek volna. Zsóka esetében már több érem várható a különféle egyéni tornákon, és Emmában is benne van a jó szereplés. Az asztalitenisz nagyon huncut sport. Rengeteg munkára, gyakorlásra, kitartásra van szükség, az első érmek a legtöbb esetben néhány év elteltével érkeznek. Az önbizalom is fontos tényező. Lányaink sokszor nem hiszik el magukról, hogy képesek nyerni, és az utolsó pillanatokban veszítik el a mérkőzést — mondta Fejős, és hozzátette, hogy a klubot Magyarkanizsa Önkormányzata mellett szülők és egyéb támogatók is segítik. 

Az egyesületnek otthont adó épület megújult az elmúlt időszakban. Az új szárnyban öt asztal és egy nézőtér kapott helyet, a szabadidő-sportolók számára kétasztalos termet létesítettek, valamint egy korszerű irodahelyiséggel is bővült a klub.

Magyarkanizsán egyetlen középiskola működik, így a legtöbb játékos az általános iskola befejezése után más városban folytatja tanulmányait, és a tapasztalat azt mutatja, hogy aki egyszer elmegy, az pályafutását is más egyesületben folytatja. Az utánpótlás kinevelése érdekében a klub rendszeresen indít asztalitenisz-iskolát, melyre Nagynémedi Gábor edzőnél jelentkezhetnek az érdeklődők.


Az utánpótlás (a Magyarkanizsai Asztaliteniszklub felvétele)

— Két hónappal ezelőtt kezdtük újra a munkát. Kilenc-tíz gyerek rendszeresen jár edzésekre, egy fiatalabb lány- és fiúcsapat is alakulóban van. A fiatalok és az első csapat játékosai is jól dolgoznak, várjuk már a versenyeket — mondta Nagynémedi Gábor.

Bimbó Zsóka hatévesen kezdett asztaliteniszezni. A mostani feljutáson kívül az eddigi legnagyobb sikerét egy újvidéki tornán érte el, amikor is a dobogó legfelső fokára állhatott.

— Nehéz időszakon vagyunk túl, a karantén alatt két hónapot nem edzhettünk. Csak az újrakezdés első napja volt furcsa, utána már minden könnyebben ment. Jó lenne a magasabb rangfokozatban is minél több mérkőzést megnyerni — mondta Zsóka.

Bimbó Emma hétévesen ismerkedett meg ezzel a nem egyszerű sportággal. A feljutás mellett a kiskunmajsai tornán elért 1. helyet említette meg, amikor az eddigi legjobb eredményeiről kérdeztem a fiatal asztaliteniszezőt.

— A karantén alatt hiányoztak az edzések, de a néhány hónapos kihagyás után gyorsan belelendültünk a munkába. Csókán Kormányos Lászlóval és Sanja Bečejskivel dolgozunk együtt, akiknek nagyon hálásak vagyunk, amiért foglalkoznak velünk. Némi nehézséget okoz számunkra a szerb nyelv, de ez sem annyira gond, megbirkózunk vele. Az új idényben szeretnénk még jobbak lenni, és minél több 1. helyezést szerezni — hallottuk Emmától.

A magyarkanizsai férficsapat a hazai mérkőzéseit szombatonként 19, a női pedig 16 órától játssza a Petőfi Sándor utcában levő asztalitenisz-teremben. A hivatalos menetrend még nincs meg, de a csapatsorszámok alapján valószínűsíthető, hogy a férficsapat a sztapári Gusar, a női pedig a bácsföldvári Vojvodina ellen kezdi meg szereplését a II. Liga északi csoportjában.

Az interjú készítésekor, a csütörtöki edzésen jelen levő játékosok Nagynémedi Gábor edzővel és Fejős István szervezőtitkárral  (szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..