home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A bácskossuthfalvi foci száz éve
Tóth Tibor
2019.10.28.
LXXIV. évf. 43. szám
A bácskossuthfalvi foci száz éve

A közelmúltban Bácskossuthfalván minden a labdarúgásról szólt, mely nemrég ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a faluban. A változatos műsorban barátságos mérkőzések, könyvbemutató és ünnepi díszülés szerepelt, tehát a helyiek méltóképp emlékeztek meg a gazdag múltú sportág jubileumáról.


A bácskossuthfalvi öregfiúk (a szerző felvételei)

A labdarúgást Topolyán és környékén diákok, egyetemisták honosították meg 1908-ban. 1912-ben Bajmokon tartották meg Bácskossuthfalva csapatának első labdarúgó-mérkőzését, melyet a moravicaiak 7:0 arányban elveszítettek, a visszavágót azonban 3:0-ra megnyerték. Az első bejegyzett labdarúgó-egyesület Bácskossuthfalván ifj. Szász Miklós kezdeményezésére 1919 júliusában alakult meg M. A. C. (Moravicai Atlétikai Club) néven, első elnöke Facsar Albert tanító volt. A Szabadkai Labdarúgó-alszövetségben versenyző klub játékjogát azonban a szolgabíróság 1921 szeptemberében felfüggesztette, mivel alapszabályzata nem felelt meg az új törvényes előírásoknak. Öt hónap elteltével az iskola igazgatójának, Ćosić Ljubomirnak a kezdeményezésére 1922. február 27-én az egyesület újraszerveződött, és 1922. március 12-én Jugovity Atlétikai Klub (J. A. K.) néven bejegyeztette magát a szövetségnél. A Jugovity 1926-ban a szabadkai II. A osztályban az utolsó helyen végzett, és a csapat felbomlott. 1929. október 13-án megalakult a Sztára Moravicai Atlétikai Klub, azaz a SZ. A. K., melyben a labdarúgás mellett könnyű- és nehézatlétikai, tenisz-, kézilabda- (házena), kerékpár- és művelődési szakosztály is működött. Az ekkor választott mez és zászló ma is a csapat jelképe. 1931-ben két labdarúgó-egyesület működött a faluban: a SZ. A. K. és a K. I. E. (Keresztyény Ifjúsági Egylet) csapata. 1931 őszén a SZ. A. K. és az 1928-ban alakult Pacsér Sport Club (P. S. C.) labdarúgócsapatai egyesültek, és Krivaja Atlétikai Klub néven versenyeztek tovább. A Krivaja a fennállása alatt megnyerte a Közép-bácskai Liga 1932/33-as idényét és a Fernbach család által kiírt serlegmérkőzés döntőjét. 1941 júniusában megalakult a Bácskossuthfalvi Sport Club, majd 1945 nyarán Zsáki József és Galambos István kezdeményezésére, a régi sportegyesületi tagok segítségével megalakították a Sloboda Sport Egyesületet, melynek keretében több szakosztály is működött: labdarúgás, kosárlabda, hálólabda, sakk, céllövészet, asztalitenisz, kerékpár, műkedvelés. A labdarúgók vezetője Schreier Imre, edzőjük Kulifai István volt. Topolya Járás Bajnokságában szerepeltek, a vidéki mérkőzésekre gyalog, fogatos kocsival, jobbik esetben fiákerral utaztak a játékosok. 1964 júliusában a moravicai Földműves-szövetkezet keretében megalakult a Radnik, majd 1965-ben a Juventus Labdarúgó Egyesület, de mindkettő beolvadt a Slobodába. A csapat 1945 óta háromszor megnyerte a Topolyai Ligát és a Topolya Községi Kupát, ötször a Petőfi Brigád Kupát és egyszer a Szabadkai Ligát. 1973 és 1983 között a Bácskai Liga tagja volt, ekkor rendszerint ezer néző tekintette meg a Sloboda hazai mérkőzéseit. A csapat immár negyedik éve a Topolya—Kishegyes—Verbász—Óbecse—Szenttamás Községközi Ligában szerepel.


A TSC és a Sloboda felnőttcsapata

A jubileum alkalmával az Ifjúsági Fúvószenekar fellépése után három labdarúgó-mérkőzést tartottak a bácskossuthfalvi pályán: a pionírok meccsét a topolyai TSC 4:3-ra nyerte meg a Sloboda ellen, az öregfiúk találkozóján a Sloboda piros mezes együttese 1:0 arányban diadalmaskodott a fehér mezesek felett, a felnőttek párharcában pedig a TSC 6:0 arányban bizonyult jobbnak a Sloboda csapatánál.

A mérkőzések végeztével a rendezvény az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban ünnepi díszüléssel folytatódott. A rövid művelődési műsor után, melyben az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai és az Ady Endre Művelődési Központ Csicsergők leánykórusa lépett fel, elsőként Seffer Attila, Bácskossuthfalva Helyi Közössége Tanácsának elnöke szólt az ünneplő közösséghez.

— Nagy nap a mai, hiszen száz éve a sportot szerető emberek a sportélet fellendítése érdekében létrehoztak egy klubot, kezükbe vették a sportág fejlesztését, civilek ezreinek adtak hitet, a jövő generációinak is pozitív példát mutatva. Visszatekinteni az elődökre, emlékezni, megismerni a múltat, megidézni a régi történéseket és teljesítményeket közös ügyünk. Köszönet illeti a magyar kormányt és a TSC Labdarúgóklubot azért a beruházásért és támogatásért, amellyel hozzájárul a bácskossuthfalvi labdarúgás jövőképének fejlődéséhez.

Zsemberi János, a TSC Labdarúgóklub elnöke elmondta, hogy a faluhoz sok szép emlék fűzi, és valamikor ő is játszott ezen a pályán. Kiemelte, hogy a százéves fennálláshoz rengeteg kitartás és munka kellett.

— A TSC nemcsak topolyaiakból, hanem sok környékbeli, kisebb klubból is áll, mint amilyen a Sloboda is. Sikereinkhez nagymértékben hozzájárultatok, sokat hozzátettetek. Említhetem a bácskossuthfalvi Boros testvéreket vagy az ország egyik legjobb klubigazgatóját, Palágyi Szabolcsot — emelte ki Zsemberi.


Szűcs Szilárd, a Topolya—kishegyesi Labdarúgó-szövetségtől kapott emlékplakettel

Szűcs Szilárd, a Sloboda Labdarúgóklub elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy 2015 októberében, amikor átvette az egyesület vezetését, a célja a felnőttcsapat megőrzése, egyben tartása, valamint a gyerekek futballpályára való csábítása volt.

— Egyre több kisgyerek látogatta az edzéseket, ami további motivációt adott számunkra. Egy idő után azonban a klub működése veszélybe került, mivel egyre nehezebb volt megteremteni a megfelelő anyagi hátteret, valamint az öltözők és a mellettük levő épületek is egyre rosszabb állapotba kerültek. Ekkor érkezett a segítség a TSC részéről, hiszen a topolyai egyesület felújította az öltözőket és a mellettük található objektumokat, a lelátóra 250 műanyag szék került, edzőink bérét is a klub fizeti, mely a szükséges kellékekről és labdákról is gondoskodik. Jövőre öntözőrendszert telepítünk a pályánkra. Jelen pillanatban a felnőttekkel, a pionírokkal és a kiskakasokkal dolgozunk. A legkisebbek még csak barátságos mérkőzéseket vívnak, a pionírok a pacsériakkal közös csapattal játszanak a bajnokságban, a felnőttek pedig a Topolya—Kishegyes—Verbász—Óbecse—Szenttamás Községközi Ligában szerepelnek. Célunk, hogy a felnőttcsapat két-három éven belül felkerüljön a Szabadkai Ligába. Köszönöm a TSC-nek, Zsemberi Jánosnak, Palágyi Szabolcsnak és Szabó Zoltánnak a támogatást, illetve a bácskossuthfalvi helyi közösséget is köszönet illeti.

Papp László helytörténész a bácskossuthfalvi foci elmúlt száz évét foglalta össze, majd bemutatta azt a kiadványt, amelyet a jubileum kapcsán Besnyi Károllyal együtt készítettek.

Az ünnepség végén díszokleveleket adtak át mindazoknak, akik sokat tettek a bácskossuthfalvi fociért, majd a százéves jubileum megünneplése ebéddel ért véget.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..