home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A bácskai razzia 79. évfordulójára emlékeztek
Pannon RTV
2021.01.04.
LXXV. évf. 53. szám
A bácskai razzia 79. évfordulójára emlékeztek

Szenttamáson az 1942-es razzia ártatlan áldozatainak az emlékére tartott központi megemlékezés gyászmisével kezdődött, melyet Irinej bácskai püspök celebrált.

Az eseményen Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere kiemelte, fontos emlékezni azért, hogy a bácskai razziához hasonló esemény többé ne történhessen meg.


Fotó: Pannon RTV/Dragan Miljanić

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke hangsúlyozta, a razzia áldozataira való emlékezés emlékeztető és figyelmeztetés egy bűntettre, amelynek sosem szabad megismétlődnie.

A rendezvény végén Radivoj Debeljački, Igor Mirović, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke koszorúkat helyeztek el a helyi szerb ortodox templom falán lévő emléktáblánál.

A razzia felelőseit még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták. A második világháború után pedig Budapest kiadta Jugoszláviának a fő vétkeseket, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket.

Tomislav Nikolić akkori szerb és Áder János magyar államfő 2013-ban közösen hajtott fejet Csúrogon a két nemzet áldozatainak emléke előtt, a történelmi megbékélés jegyében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..