home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A bábok és a gyermekek nyelvén
Tóth Lívia
2014.04.02.
LXIX. évf. 14. szám
A bábok és a gyermekek nyelvén

Felelősségteljes és nehéz feladat a gyermekek számára úgy megmutatni a világot, hogy megértsék a körülöttük zajló dolgokat, és jól is érezzék magukat. Ebben segít a pedagógusoknak a bábjáték, ami egyben a kicsinyek személyiségét is fejleszti — ők ezt elsősorban játékként, örömként élik meg, de közben tanulnak is.

A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete tizedik alkalommal szervezte meg az iskoláskor előtti intézményekben működő bábcsoportok, bábosok találkozóját. Március 21-e, azaz a tavasz kezdete és a bábszínház világnapja alkalmából megtartott fesztiválnak ezúttal a zentai Szivárvány Óvoda adott otthont. A rendezvény abban is különbözött az eddigiektől, hogy az ötletgazdák utcaszínházi elemekkel bővítették. A fúvósokkal és a dobosokkal kísért vidám, tarka menet a Tisza-parti város központjában magára vonta a szombat délelőtti bevásárlást intézők figyelmét. A felvonulók természetesen a különféle technikával készült bábokat is magukkal vitték, amelyek nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek érdeklődését is felkeltették.

Az előadások bemutatását bábkurzus előzi meg, melyen az óvónők és a más szakmai végzettségű, de szívesen bábozó személyek tanulhatnak, szerezhetnek tapasztalatot. Ez a téli szünidei foglalkozás már majdnem húszéves múltra tekint vissza. Mivel pályázati pénzből valósul meg, minden évben 18—20 személyt lát vendégül díjmentesen.

Szőke Anna, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, a kezdetek óta szinte minden változott, fejlődött. A bábok nagyon sokfélék, a paravánra már számos, a megszokottól eltérő megoldást találtak ki az óvónők, és megjelent az árnyszínház is.

— Az eseménynek hézagpótló szerepe van, hiszen a főiskolán nincs igazi bábos oktatás és színjátszás. A cél nemcsak élménynyújtás, hiszen azt — különösen akkor, ha az embernek van pénze — más módon is meg lehet szerezni. Például elutazik azokba a városokba, ahol van bábszínház, és jegyet vált az előadásra. Mi azt szeretnénk, hogy a bábjátszás beépüljön az óvónők és a gyermekek mindennapjaiba, a kicsinyek megnyíljanak, használják, alkalmazzák az itt látottakat, és gazdagodjon, gyarapodjon a szókincsük.

A szemlén ezúttal hat magyar és két szerb nyelvű előadásnak tapsolhatott a lelkes közönség. A bemutatkozás nem versenyjellegű, de a szakemberekből álló zsűri ezúttal is hasznos, megszívlelendő tanácsokkal látta el a fellépőket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..