home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A babaszobák letisztult világa
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.05.21.
LXXIV. évf. 21. szám
A babaszobák letisztult világa

A babavárás tervezgetős, álmodozós, kellemes része mellett nagyon izgalmas a babaszoba berendezésének örömteli feladata is. A legelső, amire a dizájnon túl figyelnünk kell, hogy a szoba mindenképp biztonságos, melegséget árasztó, kényelmes legyen.

Elengedhetetlen az esztétika, ám ezen túlmenően figyeljünk a berendezésre is, amikor ezt a rendkívül fontos életteret hozzuk létre.

Lényeges a padló kiválasztása. Legyen félmeleg vagy meleg burkolatú, könnyen tisztítható, felmosható. Mindenképp tegyünk be szőnyeget is, gondolván a totyogós, játszós korszakra, és fontos, hogy a szőnyeg szintén könnyen mosható, tisztítható legyen. Ha gondolunk a firkálós időszakra, akkor választhatunk mosható tapétát vagy festéket legalább a fal alsó részére.

Ami a bútorokat illeti, a babaágy kiválasztása a legfontosabb, hiszen az első időszakban erre van a legnagyobb szükség. Mindenképp állítható magasságú matractartós ágyat válasszunk, hogy később, amikor a baba már fel tud állni, lejjebb tudjuk engedni a matracot, valamint az is szempont, hogy a kiságy oldalrácsai később leszerelhetőek legyenek. Ügyeljünk a kiságy helyére is: ne tegyük fűtőtest mellé, ablak alá, huzatos részre.

Az anyukák a saját igényeikre is figyeljenek, vagyis azokra az elemekre, amelyek az ő kényelmüket szolgálják. Fontos egy puha, kényelmes fotel a kiságy mellé, valamint a pelenkázólappal kiegészített komódról se feledkezzünk meg.

Szükségünk lesz még polcokra és zárt ajtajú szekrényekre. A babaápolási szerek tárolására javaslom a polcokat, hogy minden kéznél legyen, és a játékoknak is találhatunk itt helyet. A ruhák tárolására legalkalmasabb hely a zárt szekrény.

A világítás kialakítására már a berendezés előtt gondolni kell. A központi világítás lehet fényerőszabályzós, de emellett egy meleg fényű, szűrt éjjeli világításra is szükség van. Ez utóbbiért az éjszakai teendők elvégzése során leszünk igazán hálásak.

A szoba színvilága legyen harmonikus, pasztell. Ne vigyük túlzásba, javaslom, hogy legfeljebb három színt használjunk, illetve ezeknek a különféle árnyalatait. Az élénk színekkel inkább túllövünk a célon, az ingergazdag környezet ugyanis nyugtalansághoz, feszültséghez vezethet. A pasztellárnyalatokat a játékok élénk színvilága fogja kiegészíteni, és ez elegendő is egy babaszobában.

A polcokat, falakat a halvány, világos színek eltérő árnyalataira fessük. A falon bájos pöttyöket is használhatunk tapéta formájában, vagy lágy textileket, melyek vidám hangulatot kölcsönöznek. Akár mesebeli környezetet is festhetünk a falra természet ihlette motívumok kíséretében, hiszen a babák kíváncsisága egyre nő, és előbb-utóbb érdekes lesz számukra a falra festett világ.

Legyünk kreatívak a dekorációs elemek vásárlása, készítése közben, de itt se feledkezzünk meg a kevesebb néha több elvéről, csakúgy mint a színek alkalmazása esetén.

Ha tehetjük, inkább természetes alapanyagú bútorokat, elemeket válasszunk, melyek nem ártalmasak a baba egészségére. Kerüljük a fémet, az éles sarkokat, és fontos, hogy a bútorok, polcok stabilak legyenek — rögzítsük őket a balesetek elkerülése érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..