home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A baba szívhangja mindennél szebb
Bíró Tímea
2019.12.14.
LXXIV. évf. 50. szám
A baba szívhangja mindennél szebb

Több előadását hallottam már, és mindig azt látom, hogy végtelenül türelmesen válaszol a milliónyi feltett kérdésre. Dr. Szabó Elvira szülész-nőgyógyász a Magyarkanizsai Egészségház szakorvosa, az Egészségügyi Középiskola tanára, aki Szabadkán is fogadja a pácienseket, és nemrég az Anahitas, a Nők és Kismamák Gondozója Egyesület Facebook-oldalán meghirdetett szavazáson ő lett Vajdaság legkedveltebb nőgyógyásza.

* Hogyan került a nőgyógyászati pályára?

— Gyerekkoromtól kezdve orvos szerettem volna lenni, édesapám fehér ingje volt a játékom, édesanyám orvos barátnőjére pedig példaképként tekintettem. Az az érdekes, hogy ahogy múltak az évek, egyáltalán nem is fordult meg más irány a fejemben. Nem volt könnyű az orvosi kar, ahol menet közben gyakran kérdezgették, mire szeretném szakosítani magam, de az anatómia-, a patológia- vagy a mikrobiológia-vizsgák alatt nem feltétlenül ezzel foglalkozik az ember. Mindig csak az lebegett a szemem előtt, hogy lerakjam a vizsgákat, és sikeresen elvégezzem az egyetemet. Az ötödik éven volt nőgyógyászat tantárgyunk, és úgy éreztem, ez az én területem. Meseként szívtam magamba a nőgyógyászattal kapcsolatos tudományt. Első látásra szerelem volt. Az egyetem elvégzése után a gyakorlati évek következtek, amikor hideget-meleget is kaptam a nőgyógyászattól. Az idősebb páciensek még lehet, hogy emlékeznek Sípos Zoltán doktor úrra, aki az első mentorom volt az általános orvosi gyakorlatok alatt, és magával ragadott az ő nagyszerű személyisége és a nőkhöz való hozzáállása. Vele kapcsolatban éreztem azt, hogy olyan orvos szeretnék lenni, mint ő. Az első gyerekem, Dorottya megszületése és a szülési szabadság után úgy volt, hogy Csantavérre megyek vissza dolgozni általános orvosként, de dr. Körmöci László, a Magyarkanizsai Egészségház akkori igazgatója felkínált nekem egy állást Oromon, és megígérte, hogy két év múlva nőgyógyászati szakosítást is tud adni. Így gondolkodás nélkül felmondtam, és a szülési szabadság után Oromon rendeltem, majd miután megkaptam a szakosítást, három évet a szabadkai kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, majd egyet Újvidéken töltöttem.


Dr. Szabó Elvira (a szerző felvétele)

* A nők számára fontos, hogy a nőgyógyász ne tárgyiasítsa őket, hiszen a testben egy érző lélek lakozik.

— Az a tapasztalat, hogy az emberek többsége nem szívesen keresi fel a fogorvost vagy a nőgyógyászt, de én igyekszem úgy dolgozni, hogy a korábbi rossz tapasztalatok felülíródjanak. Próbálok meleg légkört teremteni a vizsgálat idejére, és azon dolgozom, hogy kialakuljon a szükséges bizalom a páciensekkel. Többször jelzik, hogy milyen hasznos és jóleső érzés nekik, hogy elmagyarázom, mi történik a szervezetükben. Lehet, hogy ez egy kis szakmai ártalom abból eredően, hogy a szabadkai Egészségügyi Középiskolában nőgyógyászatot tanítok, és megszoktam, hogy részletesen elmesélem a testben végbemenő folyamatokat, de az a tapasztalatom, hogy a pácienseknek igényük van rá, mert így megértik a saját testüket. Ez nem esik nehezemre, mert a nőgyógyászatot nemcsak gyakorolni, hanem mesélni is szeretem. Fontos, hogy ne hallgassuk el a problémát, a páciensnek tudnia kell róla, és arra is oda kell figyelni, hogy ha kimondunk valamit, akkor azt el is magyarázzuk, mert nagyon sok mindent félre lehet értelmezni, ami félelmet szülhet.

* Arról nem beszélve, hogy sokan az interneten olvasgatva próbálják diagnosztizálni magukat.

— Rengeteg ilyen esettel találkozom, és ez egy nagyon rossz szokás. Az internet nem látja a tüneteket, és szerencsére még ma is úgy működik a világ, hogy az ember gyógyít, nem pedig a számítógép. Remélem, ez így is marad.

* Vannak olyan nőgyógyászati betegségek, amelyek manapság jellemzőbbek, mint régebben?

— Valószínűleg a helytelen életmód és táplálkozás hozza magával azt, hogy bizonyos betegségek gyakoribbak manapság. Az egyik ilyen az inzulinrezisztencia, mely főként a mozgásszegény életmód és a túlzott szénhidrátbevitel miatt alakul ki. Az endometriózis is egyre elterjedtebb, ennek pedig köze lehet a kitolódott gyermekvállaláshoz is, de a kialakulásának az oka még mindig ismeretlen. Az biztos, hogy az endometriózisra a terhesség a legjobb gyógyír.

* Az idősebb korosztály mennyire látogatja a nőgyógyászati szakrendelőt?

— A nőkben sajnos még mindig él az a tudat, hogy ha már nem menstruálnak, illetve nem élnek nemi életet, akkor fölösleges nőgyógyászati vizsgálatra járniuk, holott léteznek olyan daganatok, amelyek időskorban jellemzőek, ilyen például a méhtest-, a hüvely- vagy a petefészekrák.

* Mi az, amit kihívásként él meg ebben a munkában?

— A mi szakmánk a legszebb a világon, de természetesen itt is vannak szomorú pillanatok. Nekem az a legnehezebb, amikor közölnöm kell a kismamával, hogy meghalt a babája. Minél későbbi szakaszában vagyunk a terhességnek, ez annál rosszabb. Nincs annál borzasztóbb, mint amikor a 36—37. héten nem hallom a baba szívhangját. Az sem könnyű, amikor azt kell közölnöm a kismamával, hogy valami nincs rendben a babával. Ezek szerencsére nem gyakori esetek.

* Ha gond merül fel a nemzőképesség terén, akkor a nőgyógyász az, aki a szakmai tudásával segít a párnak. Ebben az esetben valójában egy jelentős csapatmunkáról van szó.

— Igen, és ez hosszú ideig is el tud húzódni. Mindig a kevésbé fájdalmas vizsgálatokkal kezdünk, majd megindulunk az invazív beavatkozások felé. A kevésbé fájdalmas vizsgálatok közé tartozik a spermiogram, viszont gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a férfi nem akar ebben részt venni, és ilyenkor a partnere által üzengetek neki. Ez egy kicsit megnehezíti, lelassítja a hatékony munkát. Ijesztőek azok a számadatok, amelyek arra mutatnak rá, hogy napjainkban milyen sok meddő férfi van.

* Vannak azért boldog pillanatai is ennek a hivatásnak. Melyek ezek?

— Nincs szebb hang a baba szívhangjánál. Részese voltam egy nagyon szép és megható történetnek, amikor a páciensem túl volt már öt-hat sikertelen beültetésen, és harmincnyolc éves volt, amikor eljött hozzám, és megosztotta velem, hogy a férjével közösen úgy döntöttek, máshol keresik az életben a boldogságot, nem mennek el több beültetésre. A petefészek is, és ők is belefáradtak a várakozásba, a próbálkozásokba. Aztán fél év elteltével felhívott, hogy késik a menstruációja, átjött hozzám, hogy megnézzem, és együtt sírtunk, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy áldott állapotba került. Ma egy gyönyörű lány édesanyja.

* Mennyire 24 órás munka az öné?

— Talán túlzottan liberális vagyok, a várandós pácienseim tudják, hogy mindig bátran fordulhatnak hozzám, és gyakran csörög a telefon, mert a hölgyeknek szükségük van segítségre és tanácsadásra. Mértéket kell tartani, és sok időmbe telt, mire ezt megtapasztaltam.

* Az Anahitasban ingyenes tanácsadásra van lehetőség ön által, illetve előadásokat is tart. Milyen témájúakat?

— A természetes szülésre való hangolódás az én területem, leginkább erről beszélek a kismamáknak, továbbá a magzati fejlődés is többször volt már téma. Nagyon hasznosnak tartom, hogy az Anahitasban beszélgethettünk már a klimaxról, mert úgy látom, ez tabu, ezen belül is leginkább az inkontinencia. Az én kedvenc témám a méhnyakrák, mert sosem felejtem el az egyik professzor előadás közbeni szavait, amikor azt mondta, hogy ez az egyetlen olyan rák, amelyet úgy meg tudunk előzni, illetve úgy le tudjuk győzni, hogy a nő utána még szülhet. Ez is megerősítette bennem azt, hogy nőgyógyász szeretnék lenni. Az előadásokon kívül szombatonként Kunyi Farkas Klaudia, az Anahitas elnöke megméri a kismamák vérnyomását, testtömegét és vércukorszintjét, ha pedig valakinek kérdése van, arra örömmel válaszolok.

* Milyen előnye lehet annak, ha valaki nőként dolgozik ezen a pályán?

— Véleményem szerint az az igazi nőgyógyásznő, aki szült, aki mindent átélt, mert fontos, hogy mindent megtapasztaljon a saját bőrén. A férfiak keményebbek és technikailag jobbak, mert erősebbek, de nincs olyan tapasztalatuk, amely például nekem a két természetes úton való szülés által.

* A doktornő hogyan töltődik, hogy aztán másoknak is tudjon erőt adni?

— Az igazi kikapcsolódás számomra a családommal való nyaralás, a hétköznapokban pedig hálás vagyok azért az öt percért, amikor a munka előtt nem történik semmi, csak ülhetek a kávémmal a csendben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..