home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Zentán szárnyaló művészet
Bíró Tímea
2019.09.17.
LXXIV. évf. 37. szám
A Zentán szárnyaló művészet

Nagy méretű és figyelemfelkeltő képzőművészeti alkotások kerültek a magyarkanizsai Dobó Tihamér Galériába a LXVII. Kanizsai Írótábor idején. A zentai képzőművészet-tanárok munkáiból álló kiállítást Lázár Tibor nyitotta meg.


A kiállítást Lázár Tibor nyitotta meg (a szerző felvételei)

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának tanára egy tárlatvezetéssel nyitotta meg a kiállítást, de előtte Bordás Győző elmondta a jelenlevőknek, hogy a gimnázium diákjai olyan szaktantárgyakat tanulhatnak a neves képzőművészektől, mint például a művészettörténet, a formaelmélet, az építészet, a szobrászat, a rajz, a festészet, a grafika vagy a restaurálás.

Lázár Miroslav Jovančić munkáinak bemutatásával kezdte a tárlatvezetést, és elmondta, hogy számára a népszerű képzőművész személye mindig egy varázsló vagy egy mágus alakját idézi meg.

Gere Bencsik Andreáról megtudtuk, hogy Belgrádban fejezte be a tanulmányait az Iparművészeti Egyetemen, lakberendező és belsőépítészet szakon. A lenyűgöző alkotásain az irodalom és a képzőművészet találkozását figyelhetjük meg, rövid szövegekkel gazdagítja ugyanis a színeket és a formákat.


Gere Bencsik Andrea egyik munkája

Bakos Anita az expresszív munkáiról ismert, a tárlaton egy alkotásával képviseltette magát. A következő művészről, Gubik Korináról Lázár azt emelte ki, hogy taktilis munkáiról híres. Hangsúlyozta, hogy Gubik nem sok klasszikus festői anyagot használ, inkább a fémet, a szöget, a homokot vagy a követ részesíti előnyben.

Három, Balla Ákos által kiállított tárgy tette izgalmasabbá a tárlatot. Az alkotásain megfigyelhető, hogy gyakran használ geometrikus elemeket és olyan ipari tárgyakat, mint például a műanyag háló vagy a spárga.

A tárlatvezető Kókai Mónikáról elmondta, hogy rendkívül szabadon vált stílust, repertoárjában megtalálható a naturalisztikus bemutatás és az absztrakció is. Valójában mindig a koncepcióhoz választ eszközt.

Lázár Tibor végül, de nem utolsósorban a saját munkáját is bemutatta az érdeklődőknek, mely egy polgári ház gobelinjeit, porcelánjait szintetizálja. A gobelineken aktok, vadászjelenetek, csendéletek láthatóak, melyek felelevenednek Lázár munkáján. A művész azt is elmondta, hogy az alkotáson található képlet annak a méregnek a vegyjele, amely a dél-amerikai mérgező békáktól ered, és vadászatra használják.

A kiállítás is azt bizonyítja, hogy a fiatal tehetségek Zentán a legjobb kezekben vannak, hiszen nemcsak kiváló tanárok, hanem tapasztalt és kiforrott képzőművészek is állnak mögöttük, egyengetve az útjukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..