home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A Z generáció jegyében
Talpai Lóránt
2024.07.10.
LXXIX. évf. 28. szám
A Z generáció jegyében

Szabadegyetem és délvidéki kerekasztal

Huszonegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Vajdasági Szabadegyetem a tanulni és új ismeretekre vágyó fiatalok előtt. A mintegy 120 résztvevő többsége Vajdaságból érkezett, de voltak Magyarországról, illetve más határon túli területekről is. Az ismeretterjesztő előadásokon kívül workshopok, tanácsadások és számos színes program várta az idén is az érdeklődőket.


Fotók: a szerző felvételei és dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Mint minden esztendőben, ezúttal is a kishegyesi Kátai Tanyán rendezték meg a szabadegyetem programját, melynek fő témái ezúttal a Z generációt érintő kihívások és kérdések voltak.

Dr. Szűts Zoltán előadása a digitális pedagógia egységes alkalmazásáról és a mesterséges intelligenciáról szólt, mely témák jelentős mértékben meghatározzák a Z generáció mindennapjait. Dudás Róbert szintén ezt a témakört boncolgatta annak a kérdésnek a tükrében, hogy vajon ki fog nyerni, a mesterséges intelligencia vagy a Z generáció. Jungvirt Erika az önéletrajzírástól egészen az előléptetésig tartó folyamatról beszélt. Dr. Pintér Róbert pedig előadásában arra mutatott rá egy kissé ironikusan, hogy az élet csupán egy játék. Az előadás címe is rendhagyó volt: „Gamification”. Végül, de nem utolsósorban Muhi B. Béla gazdasági előadását hallgathatták meg a jelenlevők.

Az előadások után a lazább esti kikapcsolódásé és szórakozásé volt a főszerep. A többi közt Szilágyi László és Méhes Béla borkóstolója, valamint Pejin Leja akusztikus koncertje tette színesebbé a programot. Továbbá a Széd Mi Máj, Shelter, DJ Dave Pavlo, DJ Adwell és DJ Bayes gondoskodott a jó hangulatról. De volt még pizsamaparti is a HumpPank közreműködésével.

Vasút Zsanett fő szervező első ízben koordinálta az immár huszonegyedik alkalommal megrendezett egyetemistatábort.

— 2021 őszén csatlakoztam a Vajdasági Ifjúsági Fórumhoz. Először hirtelen ötletnek tűnt, és nem is gondoltam volna, hogy egyszer elnökségi tag és a szabadegyetem fő szervezője leszek. Természetesen egyáltalán nem bántam meg, hogy a csapat tagja lettem, mivel nagyon tetszik a közösség. Jó érzés tevékenykedni, koordinálni, szervezni. A csapat tagjai folyamatosan segítik a másikat, de nem csak a VIFÓ-n belül, hanem azon kívül is. Mindez pedig megerősíti bennem azt, hogy igenis van miért itt maradnia az én korosztályomnak is.

Az idei rendezvény a Z generáció témakörét ölelte át, ez alapján lettek kiválogatva az előadók és a fellépők is. A komolyabb, oktató jellegű előadások mellett természetesen voltak workshopok, csapatjátékok és esti, szórakoztató programok. A megnyitón üdvözölték egymást a régi és az új arcok is, és egy esztendő után ismét találkozhattak a szervezők és a résztvevők.

A szervezéssel kapcsolatban Zsanett elmondta, hogy az több hónapos folyamat, melyben nagyon sok munka és számtalan ötlet van. Az idei szabadegyetem csapata egy kissé megújult, de az egykori szervezők is jelen voltak, és biztatták a jelenlegieket.

— Az idén több mint százan vettek részt a rendezvényen. Voltak olyanok is, akik első ízben jelentkeztek, és természetesen olyanok is, akik már számos alkalommal töltötték itt az idejüket. Valaki egy-két napra jött, más csak néhány előadást hallgatott meg, vagy az esti programra érkezett, és volt, akit a teljes program érdekelt — nyilatkozta a fő szervező.

Délvidéki kerekasztal

A szabadegyetem első napján tartották meg a délvidéki kerekasztalt, melyen a vajdasági, baranyai és muravidéki magyarság helyzetét ismertette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, Juhász Bálint, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke és Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Loboda Árpád moderálásával.

A kerekasztal keretében mindenki szót ejthetett saját régiójának és közösségének jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól. Emellett a panelbeszélgetés résztvevői azt is megvitatták, miben számíthatnak egymásra, továbbá hogy miben tudják segíteni egymást a szomszédos nemzetrészek.

Az esemény megnyitóján dr. Pásztor Bálint üdvözölte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy generációk nőttek fel a szabadegyetemen az elmúlt két évtizedben.

— A szabadegyetem mindenképpen hiánypótló rendezvény, amely lehetőséget nyújt a vajdasági magyar fiatalok számára, hogy barátkozzanak és ismerkedjenek. Fontos, hogy megfelelő ismeretanyaggal bővüljön a tudásuk. Ennek érdekében a szervezők mindig törekszenek arra, hogy az előadások izgalmasak és interaktívak legyenek. Mindez természetesen a közösségépítésről szól, és arról, hogy a részt vevő fiatalok a következő évtizedekben az élet különféle területein hasznos tagjaivá váljanak a közösségünknek — hallottuk a VMSZ elnökétől.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára külön rámutatott, hogy Magyarországnak egyedülálló családpolitikája van. A családok támogatása mellett pedig kiemelt helyen szerepel a fiatalok támogatása is, ezért nem véletlen az, hogy a magyar kormány minden esztendőben nagy figyelemmel kíséri a Vajdasági Szabadegyetemet. Az államtitkár felsorolta azokat a támogatásokat és lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a határon túli magyar fiatalok boldogulásához. Elhangzott, a magyar kormány több milliárd forint értékben hirdetett meg pályázatokat az elmúlt évek folyamán.

— Ha összefogunk, akkor óriási eredményre vagyunk képesek mi, magyarok. Ha viszont nincs összefogás, akkor nincs, ami bennünket összetartson. Nagyon fontos, hogy mindezt az itt ülő hallgatóság és a fiatalság is megértse — mondta, majd hozzátette, a vajdasági magyarság a példa arra, hogy mindig van lehetőség felemelkedni, még akkor is, ha a közösség a legnehezebb helyzetben van. Az államtitkár nyitóbeszédének mottója a következő volt: „A magyarság csak akkor képes megmaradni a Kárpát-medencében, ha saját kezébe veszi a sorsát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..