home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A XXVII. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny versenykiírása a 2023/2024-es tanévre
2023.11.13.
LXXVIII. évf. 45. szám
A XXVII. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny versenykiírása a 2023/2024-es tanévre

A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny vajdaság fordulóinak koordinációját a 2023/2024-es tanévben az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen bonyolítja. A versenyre elindult a regisztráció.

A verseny meghirdetői, főszervezői

Magyar Nyelvtudományi Társaság, Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kar.

A verseny regionális szervezői

Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (Erdély), Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Vajdaság), Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (Felvidék), Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszék (Kárpátalja).

A verseny formája

A 2023/2024-es tanévben a verseny 1–2. válogatófordulóit, valamint a Kárpát-medencei döntőt digitális verseny formájában rendezzük meg mind a magyarországi, mind a határon túli területeken.

A helyesírási feladatlapok kitöltéséhez az iskolában (határon túli bázisiskolában) számítógépre (laptopra vagy asztali gépre) és megfelelő internetes kapcsolatra, valamint a szabályzatban leírt módon szakmai felügyeletre van szükség. Az iskolákban a technikai feltételek biztosításáért a központi szervezők nem vállalnak felelősséget. A feladatok megoldása online felületen történik, magyar nyelvű billentyűzet szükséges hozzá. Azon határon túli régiókban, ahol nem állnak rendelkezésre megfelelő technikai feltételek, a digitális verseny feladatainak megfelelő, nyomtatott feladatlappal rendezhetik meg a regionális szervezők az 1. és a 2. válogatófordulót. Ebben az esetben a fordulók teljes körű lebonyolításáért a regionális versenyszervezők felelnek.

A 3. forduló, a verseny döntője, minden résztvevő számára egységesen, digitális felületen zajlik a központi szervezők rendezésében.

A verseny kategóriái

5. évfolyam, 6. évfolyam, 7. évfolyam, 8. évfolyam.

– Az általános iskolai és a középiskolai 5–8. évfolyamos tanulók ugyanabban a kategóriában versenyeznek a verseny minden fordulójában.

– A verseny 2. fordulójában a tanulók külön csoportban versenyeznek megyénként, a fővárosban és a határon túli területeken.

– A Kárpát-medencei döntőn évfolyamonként ugyanabban a kategóriában versenyeznek a határon túli és a magyarországi diákok.

A verseny jellege

Egyéni írásbeli verseny. A tanulók a verseny helyszínén évfolyamonként más-más digitális helyesírási feladatlapot töltenek ki egy központilag megadott online felületen.

A verseny fordulói, időpontjai és helyszínei

A válogatóversenyeken a feladatlapokat csak a központilag megadott napon és órában, a versenyszabályzat alapján lehet felhasználni.

1. forduló

2024. március 11–12. hétfő, kedd

Magyarországon és a Vajdaságban iskolai, a Felvidéken regionális, Kárpátalján kistérségi forduló. Az évfolyamok időelcsúsztatással versenyeznek, a szervezők értesítik erről a benevező iskolákat. Helyszín: saját iskola vagy bázisiskola.

2024. március 23. szombat

Erdélyben megyei forduló.

Helyszín: a határon túli szervezők által megadott bázisiskola.

2. forduló

2024. április 15. hétfő

Magyarországon megyei és fővárosi forduló, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban országos forduló. Helyszín: saját iskola vagy bázisiskola.

2024. április 27. szombat

Erdélyben országos forduló.

Helyszín: a határon túli szervezők által megadott bázisiskola.

3. forduló

2024. május 24–26.

Kárpát-medencei döntő

Verseny: 2024. május 25. szombat

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kar, Budapest.

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználható irodalom

A helyesírási verseny tananyaga a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek évfolyamonként meghatározott, a verseny honlapján is olvasható követelményeire épül. A versenyre való felkészüléshez ajánljuk a tantervi követelményeknek megfelelő tankönyveket, valamint A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását (Akadémiai Kiadó) és a Kis magyar helyesírást (Akadémiai Kiadó). A 2023-ig megrendezett versenyekhez kapcsolódó mintafeladatokat a verseny honlapján és az Anyanyelv-pedagógia folyóirat 2015/1. és 2016/3. számában (http://www.anyanyelv-pedagogia.hu), illetve a versenyhez megjelent korábbi segédkönyvekben lehet megtalálni. A felkészüléshez ajánljuk az Okostankönyv Magyar nyelv (http://www.nkp.hu/) helyesírási feladatait, valamint a Tinta Könyvkiadó anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzeteit.

Az 1–3. forduló anyaga az adott évfolyam tantervi követelményeihez igazodik. A tananyag 2023. ősztől érvényes leírása a verseny honlapján olvasható.

A főszervezők a benevező iskolák számára digitális gyakorlási lehetőséget biztosítanak 2024 márciusában az 1. forduló előtt.

A versenyfordulók feladattípusai és a javítás módja

Minden fordulóban a tanulók évfolyamonként eltérő tartalmú és fokozatosan növekvő nehézségi szintű helyesírási feladatlapokat töltenek ki digitálisan. A központi szervezők állítják össze minden magyarországi és határon túli fordulóhoz a versenyanyagot és a javítókulcsot. Az 1–3. fordulóban a központi szervezők gondoskodnak a javításról. Azon határon túli régiókban, ahol a technikai feltételek miatt nyomtatott feladatlapot töltenek ki a versenyzők, a regionális szervezők gondoskodnak a feladatlapok javításáról és az elért eredmények versenyfelületre történő rögzítéséről.

A helyesírási feladatlapok különböző típusú feladatokat tartalmaznak: feleletválasztó, csoportosító, párosító, igaz-hamis stb. A feladatlapok alapvetően gyakorlati, alkalmazó jellegű feladatokból és kb. 25%-ban a helyesírási szabályok ismeretével kapcsolatos elméleti feladatokból állnak.

A nevezés módjai, határideje

A magyarországi és a határon túli iskolák a központi versenyszervezők által a honlapon megadott felületen egy online adatlap kitöltésével tudnak benevezni.

Az iskolák benevezésének az időszaka: 2023. november 1. – 2024. január 15.

A helyi sajátosságokból adódóan az erdélyi iskolák a helyi szervezőkhöz neveznek be az általuk közzétett módon.

A továbbjutás feltételei, a versenyzők értesítésének módja, a tanulók létszáma

A tájékoztatás módja:

A magyarországi benevező iskolákkal és az iskolai kapcsolattartókkal a tájékoztatási feladatokat a központi szervezők látják el minden fordulóban. A határon túli területeken ezt a határon túli regionális szervezőkkel közösen végzik.

Az 1. forduló létszáma és a továbbjutás feltételei:

A 2024 márciusában megrendezésre kerülő 1. fordulóban a magyarországi és a határon túli iskolákból évfolyamonként max. 10 fő vehet részt. A magyarországi tagintézmények önállóan induló intézménynek számítanak a versenyben. A valószínűsíthető létszám: 40 000 fő.

A 2. forduló létszáma és a továbbjutás feltételei:

A 2. fordulóban a megyékben, a fővárosban minden évfolyamon a versenyzők max. 20%-a jut tovább az 1. fordulóban elért pontszám alapján. A határon túli területeken, a központi szervezőkkel egyeztetve, a határon túli szervezők által megadott létszámban jutnak tovább a tanulók az 1. fordulóból a 2. fordulóba. A 2. fordulóban a tervezett összes létszám: 2500 fő.

A Kárpát-medencei döntő létszáma:

A Kárpát-medencei döntőn Magyarországon minden megyéből az 5–8. évfolyamról 1-1 fő I. helyezett diák, a fővárosból az I–III. helyezett tanulók jutnak tovább a 2. fordulóban elért pontszám alapján. A határon túli területekről a döntőn a válogatóversenyek legjobb helyezést elérő diákjai vehetnek részt: Erdélyből 12 fő, a Felvidékről 8 fő, Kárpátaljáról 8 fő, Vajdaságból 8 fő. A központi szervezők további 16 főt meghívnak az 5–8. évfolyamos magyarországi megyei és fővárosi helyezett diákok közül az elért pontszám alapján. A plusz 16 fő továbbjutó diákot a központi szervezők értesítik ímélben az iskolai kapcsolattartójukon keresztül. A Kárpát-medencei döntőn a tervezett összes létszám: max. 140 fő.

Azonos pontszám esetén minden fordulóban a központi szervezők döntenek a sorrendről. A határon túli területeken ilyen esetben, a központi szervezőkkel egyeztetve, a regionális szervezők döntenek.

A versenyző vagy intézménye által fizetendő díjak

A verseny minden fordulóján a részvétel ingyenes. A versenyzők útiköltségével és a kísérő tanárok költségével kapcsolatos kiadásokat a szervezők nem tudják megtéríteni. A meghívott határon túli diákok, továbbá a távolabbi megyékben élő magyarországi tanulók, valamint meghatározott számú kísérőik a Kárpát-medencei döntő idejére térítés nélkül max. két éjszakára szállást és ellátást kapnak. A verseny napján minden magyarországi és határon túli tanulónak térítésmentesen biztosított a csoportos étkezés.

A verseny díjazása

1. forduló (magyarországi iskolai, határon túli iskolai/kistérségi/megyei/regionális verseny):

a központi szervezők által összeállított, a részt vevő iskolákban kinyomtatható

– emléklapok, oklevelek a tanulók számára;

– emléklapok a felkészítő tanárok számára;

– az iskola lehetőségei szerint egyéb díjak, elismerés.

2. forduló (magyarországi megyei és fővárosi verseny):

– a központi szervezők által összeállított, kinyomtatható elismerő oklevelek;

– emléklapok a tanulók és a felkészítő tanárok számára, ezeket a versenyt követően digitális formában küldik el a központi szervezők a részt vevő iskolákba;

– elismerő oklevelek a legjobb, 1–5. helyezést elérő versenyzőknek évfolyamonként; ezeket az eredményhirdetést követően digitális formában küldik el a központi szervezők a részt vevő iskolákba;

– a részt vevő iskola lehetőségei szerint egyéb díjak, elismerés.

A határon túli országos verseny:

– a központi szervezők által összeállított, a kijelölt versenyhelyszíneken kinyomtatható emléklapok a tanulók és a felkészítő tanárok számára;

– elismerő oklevelek a legjobb, 1–5. helyezést elérő versenyzőknek évfolyamonként;

– a határon túli szervezők lehetőségei szerint egyéb díjak, elismerés.

3. forduló (Kárpát-medencei döntő):

– emléklap és jutalomkönyv vagy könyvutalvány minden versenyző (kb. 140 fő) tanuló és minden felkészítő (kb. 140 fő) magyartanár számára;

– évfolyamonként 10-10 oklevél és 10-10 könyvcsomag, egyéb értékes ajándékok az I–X. helyezett (40 fő) diákoknak;

– különdíj 10 fő határon túli versenyzőnek;

– Arany, illetve Gyémánt Oklevél és jutalomkönyvek a legeredményesebb felkészítő tanároknak;

– Simonyi Zsigmond-serleg és oklevél a legeredményesebb iskoláknak;

– Simonyi Zsigmond-érem és oklevél a legeredményesebb felkészítő tanároknak, a közreműködő versenyszervezőknek, zsűritagoknak, a legeredményesebb 8. évfolyamos versenyzőknek.

A regisztráció 2023. november 1-jén kezdődik, és 2024. január 15-ig tart.

REGISZTRÁCIÓS FELÜLET A VAJDASÁGI RÉSZTVEVŐKNEK (A TANÁR TÖLTI KI!): https://simonyi.kre.hu/?page_id=2144

A verseny ütemterve, feladatok és határidők: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..