A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (V. rész)
Martinek Imre
2021.07.10.
LXXVI. évf. 27. szám
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (V. rész)

Július 5-én nyitották meg kapuikat Újvidéken az idei, sorrendben XXI. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) nyári, akkreditált pedagógusképzési programsorozatai.

Az alább olvasható helyszíni fényképes beszámolónk a Történelem és magyarság című képzés ötödik, egyben utolsó munkanapján készült. Július 9-én.

 „Ne csak magyarul, de magyarán is engedj szólni, Uram!” (Baranyi Ferenc: Fohász)

„A VMPE az oktatás számos területén végez fontos feladatokat a régióban. A tanárképzés az egyik legjelentősebb aspektusa ennek, amely mind az évközi, mind pedig a nyári időszakban minőségi rendezvényekkel várja az érdeklődőket.” (szakmai naplójegyzet)

Az idei továbbképzés utolsó napja három, helyenként csipetnyi humorral is ízesített szakelőadást hozott. A sort végül az értékelő lapok kitöltése, a csoportkép elkészítése, továbbá a tanúsítványok és az ajándékcsomagok kiosztása zárta.

Az ANYA idei képzései ezzel természetesen még nem értek véget. Július 12-e és 16-a között az osztályfőnöki képzés, illetve a Tapasztald, hogy továbbadhasd! című környezetnevelési program lesz napirenden. Változatlanul az újvidéki Apáczai Diákotthon fiú- és leánykollégiumában.

„Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni.”

(Hárosy [Haszala] Teofil, a magyar erődrendszer megálmodója)

Az akkreditált pedagógusképzések az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.

Az ötödik munkanap előadásai és előadói:  

A Magyar Királyi Honvédség erődítései a Kárpátokban 1940-44 között – dr. Szabó József János hadtörténész, nyugalmazott alezredes


Dr. Szabó József János

A Csanádi egyházmegye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában prof. dr. Zakar Péter történész, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, a Tanárképző Központ igazgatója


Dr. Zakar Péter

A magyar királyi csendőrség története 1881 - 1945 dr. habil Szakály Sándor DSc, a budapesti VERITAS Történelemkutató Intézet és Levéltár főigazgatója


Dr. Szakály Sándor


Csoportkép az utolsó előadást követően

Martinek Imre felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..