home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (IV. rész)
Martinek Imre
2021.07.09.
LXXVI. évf. 27. szám
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (IV. rész)

Július 5-én nyitották meg kapuikat Újvidéken az idei, sorrendben XXI. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) nyári, akkreditált pedagógusképzési programsorozatai.

Az alább olvasható helyszíni fényképes beszámolónk a Történelem és magyarság című képzés negyedik munkanapján készült. Július 8-án.

„A politikai berendezkedéseknek sokféle legitim módja létezik, ami az egyik nép számára ideális, nem szükségszerű, hogy egy másik számára is az.”

(Jean Quidort / Johannes de Soardis 1255, Párizs — 1306. szeptember 22., Bordeaux; francia filozófus, teológus és domonkos fráter)

A képzés fontos szempontja a nemzeti, keresztény és konzervatív szellemiség fenntartása hagyományaink ápolása, hazai és anyaországi előadókkal” (szakmai naplójegyzet).

Az idei továbbképzés negyedik, ismételten sűrű tempójú munkanapja ezúttal is több, nívós szakelőadást hozott, melyek tolmácsolói hiteles és rutinos határozottsággal kalauzolták az egybegyűlteket. A történelmi és kultúrtörténeti, illetve a változatlanul időszerű nyelvművelési (alap)ismeretek rengetegében. Az előadói palettára egyébként két debütáló szakember neve is felkerült. Egy határon inneni gyakorló pedagógusé, valamint egy anyaországi doktoranduszé. A nap záróakkordjait a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület dalárda férfikarának és tamburazenekarának hangulatos népzenei estje hozta, Szabó Gabriella és Bolyos Miklós szakmai vezetésével.

A negyedik munkanap előadásai és előadói:  

Az ország feldarabolása a magyar történetírásban, 1918—1920 dr. Ujváry Gábor, a VERITAS Történelemkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője


Dr. Ujváry Gábor

19. századi szalongarnitúra — Társaséleti formák a 19. század második felében dr. Császtvay Tünde, a budapesti ELKH BTK Irodalomtudományi Intézet főosztályvezetője


D. Császtvay Tünde

Egy kis nyelvművelés mgr. Viola Lujza nyugalmazott tanárnő, az idei Történelem és magyarság képzés fő szervezője


Mgr. Viola Lujza

A mítoszok szerepe az emberré nevelésben és a rablógazdálkodás története Wilhelm József, a zombori Veljko Petrović Gimnázium történelem szakos tanára


Wilhelm József

Egy 17. századi erdélyi fejedelemasszony, Lónyay Anna Szakolczai Laura, a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos doktorandusza


Szakolczai Laura

A hagyományos történeti korszakolás korszerűtlensége Guitman Barnabás PhD, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézet Történelemelméleti, Módszertani és Didaktikai Tanszékének adjunktusa


Guitman Barnabás PhD


A temerini Szirmai Károly MME férfikara és tamburazenkara

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..