home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (III. rész)
Martinek Imre
2021.07.08.
LXXVI. évf. 27. szám
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (III. rész)

Július 5-én nyitották meg kapuikat Újvidéken az idei, sorrendben XXI. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) nyári, akkreditált pedagógusképzési programsorozatai. Az alább olvasható helyszíni fényképes beszámolónk a Történelem és magyarság című képzés harmadik munkanapján készült. Július 7-én.

„Falak omolhatnak, kövek is váshatnak, magaslik, nem porlad, a megtartó példa” (Kányádi Sándor).

„Nyári akadémiánk célja a szakmai továbbképzés, de a lelki megerősítés is, az összetartozás elmélyítése, hogy továbbadhassuk a ránk bízottaknak, a gyermekeinknek” (szakmai naplójegyzet).

Az idei továbbképzés harmadik munkanapja egyébként egy honismeretei kirándulásról is szólt, folytatásaként a délelőtti, komoly alkalmi vitafórumokkal is kiegészülő szakelőadásoknak. Az úticél a Tarcal-hegy (Fruška gora) lankái, azon belül pedig Rednek (Vrdnik), a néhai bányászvároska történelmi nevezetességei, a részlegesen már felújított középkori vármaradvány, illetve a jászmonostori (Jazak) ivóvízforrás alkalmi felkeresése. Pecze Rózsa és Korenchy László, a Vajdasági Helytörténeti Társaság (VHT) oszlopos tagjai szakmai koordinálásával.

A harmadik munkanap előadásai és előadói:  

A közép- és kora újkori járványok (pestis) Európában és Magyarországon és a gyógyító szentek dr. J. Újváry Zsuzsanna, a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi docens, a Kortárs Női Reflexiók Fórumának tudományos főmunkatársa


Dr. J. Újváry Zsuzsanna

A magyar nyelv Trianon előtt és után a Kárpát-medencében dr. Pomozi Péter, a budapesti ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének docense, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója ezúttal egy friss tanulmánykötetet mutatott be. Vonatkozó fotókkal és füljegyzetekkel is erősítve a Magyarságkutató Intézet gondozásában készülő kiadvány tárgykörének nyelvi és nyelvpolitikai folyamatait.


Dr. Pomozi Péter


A redneki kirándulást bevállalók csoportja

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..