home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A XX. század felsőseinek tanmeséi a XXI. század alsósainak
2022.01.27.
LXXVII. évf. 4. szám
A XX. század felsőseinek tanmeséi a XXI. század alsósainak

A szabadkai YuEco RTV 100 meséskönyvet adományozott a Magyar Nemzeti Tanácsnak. Az ajándékba kapott Öko-mesék című, természetvédelemről szóló kiadványt az MNT eljuttatja majd a vajdasági magyar nyelvű iskolák könyvtáraiba.

A könyv 30 mesét tartalmaz, melyeket szabadkai általános iskolák felsős diákjai írtak és küldtek be az évekkel ezelőtt meghirdetett pályázatra. Mintegy 2000 mű közül választotta ki egykor a zsűri a legjobb meséket, Tolnai Ottóval, a Kossuth- és József Attila-díjas költővel, íróval az élen.

— Nagy öröm számunkra, hogy a YuEco médiaház mesekönyveket ajándékozott a Magyar Nemzeti Tanács számára abból a célból, hogy mi ezeket továbbíthassuk a vajdasági iskolák könyvtáraiba — nyilatkozta De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. — Ökomesékről van szó, amelyeket gyerekek, diákok írtak. A könyv az ökológia iránti tudatosságából született. Leírják mindazt, amit ők elképzeltek, és azt, ahogy látják a világot, és ahogy szeretnék azt jobbá tenni. Nagyon fontos az, hogy ökotudatosan gondolkodjanak, hiszen a XXI. században erre nagyon nagy szükség van. Értékes ajándék ez, és reméljük, hogy ezek a tanmesék őket is motiválják, inspirálják majd. Később talán ők is tollat ragadnak, és megírják a saját meséjüket, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy környezettudatosan éljenek, egészséges, minőségi életet folytassanak.

— A YuEco RTV a pályázatot évekkel ezelőtt június 5-e, a környezetvédelmi világnap alkalmával hirdette meg, és igen nagy volt rá az érdeklődés — mondta a könyvek átadásakor Pintér József, a médium tulajdonosa, igazgatója, főszerkesztője. — Tolnai Ottó volt a zsűri élén. Ő és még néhányan három-négy hónap alatt választották ki a 2000 pályamű közül a 30 legjobb írást. Ami pedig ennél sokkal fontosabb, hogy 2000 gyerek írt a környezetvédelmi témával kapcsolatban. Azért döntöttünk e projektum mellett, mert úgy láttuk, hogy az iskoláskor előtti gyerekeknek, valamint az általános iskolák alsós tagozatainak nem állt rendelkezésükre elegendő címszó a témával kapcsolatban, úgy határoztunk hát, hogy maguk a gyerekek meséljék el a saját kifejezésmódjukkal, hogyan tekintenek az ökológia kérdéskörére, és miben látják a jobb holnapot, a szebb jövőt.

Tolnai Ottó a könyv utószavában ezt írja: „…először megszeppentem a kis mesék egyszerű szerkezetét, képletét látva, azt, ahogyan a hétfejű sárkányt, a rossz mostohát, a boszorkányt a környezetszennyezéssel helyettesítik. Első reflexem az volt, átírom, átköltöm, kiszínezem őket, aztán pedig éppen ezt az eredeti formát, ennek a behelyettesítésnek az elvégzését, azt az érdekes, és ha jobban megnézzük, mégis leleményes szerkezetváltást óvtam leginkább. Igen, éppen ennek a behelyettesítésnek az elvégzését tartom legnagyobb érdemüknek.

A könyv 1997-ben jelent meg 2000-es példányszámban a Tržnica részvénytársaság és a szabadkai tejüzem támogatásával. A pályázatra beérkezett meséket Szabó Irma válogatta, illetve lektorálta, elmondása szerint a legtöbb mese a szabadkai általános iskolák felsős diákjainak tollából született, de olyan írás is bejutott a legjobbak közé, amelyet felnőttek írtak.

A könyv Varga Ilona, Csákány Edina, Irsai Dániel, Jójárt Jenő, Juhász Gyula, Bencsik Nóra, Pletl Ádám, Farkas Csaba, Sípos Anikó, Márton Árpád, Tikvicki Éva, Szalma Judit, Ecsődi Renáta, Sípos Valentin, Szabó Bálint, Hevér Lóránt, Homolya Levente, Hajbel Attila, Kozma Kornélia, Törköly Emese, Varga Horgosi Árpád, Vass Viktor, Martatić Ingrid, Varga Beáta, Varga Kornélia, Pesti Csilla, Mester Ferenc és Juhász Endre meséit tartalmazza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..