A XV. Apáczai Nyári Akadémián

A XV. Apáczai Nyári Akadémián

Július 6-án nyitotta meg kapuit Újvidéken az idei, sorrendben XV. Apáczai Nyári Akadémia. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) keretében működő pedagógusi akkreditált továbbképzés első, a Történelem és magyarság nevet viselő „etápját” ezúttal is Dulka Andor történelem- és mgr. Viola Lujza magyartanár szervezte meg.

A hatnapos továbbképzésen — melynek változatlanul az újvidéki székhelyű Apáczai Diákotthon, telepi fiúkollégium nyújtott befogadó helyszínt — tizenhárom szakember tart előadást, részarányosan érintve a magyar irodalmat, történelmet, illetve a napjainkban erőteljesen reflektálódó (közel)múlt eseményeit.

A szakmai találkozó nyitányában Rácz Robertó muzslyai hegedűvirtuóz bemutatkozása után Orosz Attila bácsfeketehegyi esperes úr tartott áhítatot (Mk 7,20—23).

Nagy Margit elnök asszony remekbe szabott köszöntője után Tőkéczki László tanár úrnak a modern kori népvándorlásról szóló előadása tette emlékezetessé a délelőttöt, melyet jelenlétükkel Halász Béla, a SZRKE püspöke, valamint a vajdasági magyar írott és elektronikus sajtó képviselői is megtiszteltek.

Mint megtudtuk, a következő napok kiemelt szakelőadói listáján — az előadói szerepkört is vállaló szervezők mellett — Odorics Ferenc, Süttő Szilárd, Guitman Barnabás, Tóth László, Zakar Péter, Minya Károly, Hujber Szabolcs, Vajda Tamás, Miklós Péter és Képíró Ágnes neve is olvasható. A közösségépítő kirándulás a vendégeket Titelre szólítja, a népzenei est keretében Brindza Beatrix fellépése várható, a tematikus filmvetítés pedig a délvidéki '44-es eseményeket hivatott bemutatni.

A továbbképzés július 10-én fejeződik be kiértékeléssel és a tanúsítványok átadásával.


Fotó: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mozaik rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A XV. Apáczai Nyári Akadémián
Mozaik
  • Csermák Zoltán
  • 2019.09.18.
  • LXXIV. évfolyam 37. szám
A XV. Apáczai Nyári Akadémián
Mozaik
  • Csermák Zoltán
  • 2019.07.11.
  • LXXIV. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink