home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Vasutastelepülés fejlesztése
Kartali Róbert
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
A Vasutastelepülés fejlesztése

Szabadkán a Vasutastelepülés egyre népszerűbb városrész — állapította meg Mészáros Klaudio, a helyi közösség tanácsának elnöke lapunknak adott helyzetértékelő interjújában. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt mintegy 5800 embert tartottak számon, ma pedig már jóval 6000 fő felett van az itt élők száma. Egy teljesen új lakópark is kiépült, sok fiatal költözött ide az elmúlt időszakban, a babakocsit tologató párok látványa egyre gyakoribb. Ennek nagyon örülnek, csakúgy mint a benépesedett játszótereknek.

  — Tavaly sok év szünet után végre számos fejlesztés történt a helyi közösségben, az év a Tölgyfa utca rendezésével kezdődött, ahol megtörtént a közműhálózatok cseréje, és az utca aszfaltburkolatot kapott. Az 51. hadtest utca posta előtti útszakaszának kiszélesítésével és újbóli aszfaltozásával folytatódott a munka, ami szintén nagyon hasznos fejlesztés volt. A főút ugyanis, mely a hídtól indul és Makkhetes irányába tart, kellően széles, a körforgalom szemközti oldalán is szép széles sávban húzódik Kisradanovác felé, a posta előtt pedig volt egy nagyon szűk rész, ahol töredezett volt az aszfalt széle, és hatalmas gödrök alakultak ki. Emiatt veszélyes volt félrehúzódni, így megesett, hogy egymásnak csattant az autók visszapillantó tükre. Ráadásul az új posta miatt itt sűrűbb is lett a forgalom. Ez a rész dr. Pásztor Bálintnak, a vkt elnökének a segítségével lett kiszélesítve. Szintén tavalyi siker, hogy a Libalegelőnél kiépítettünk egy európai szabványoknak megfelelő játszóteret, a kisfoci- és kosárlabdapálya mellett. Ezt szeretnénk tovább fejleszteni, mert ez egy nagyobb tér, és van hova bővíteni. Itt el kell mondani, hogy a gyerekek nagyobb biztonsága érdekében a közeli úton két fekvőrendőr kihelyezésével lett lassítva a forgalom. Ezen az említett útszakaszon, a Jovan Mikić úton, mely a vasút mellett húzódik, és a város egyik leghosszabb utcája, egészen a végéig, tehát a Napnyugati szőlők utcáig ki lett helyezve az utcai világítás. Továbbá megtörtént a helyi közösség épületének a külső tatarozása, újra lettek festve a falak, amire nagy szükség volt, hiszen nagyon aktív életet élünk ebben az épületben. Vannak itt jógaórák, valamint sport-, gyermek- és nyugdíjas-foglalkozások is. Szinte mindennap történik valami, elmondható, hogy a helyi közösség épülete valóban a közösség háza lett. Továbbá megújult a Vasutastelepülés egyik jelképe is, a Majsai hídnál lévő kút, melyet sokan csak Viktória-kútként ismernek. Ez a kút csatlakoztatva van a városi vízhálózatra, és tiszta víz folyik belőle.


Mészáros Klaudio

Mészáros Klaudio az elmúlt időszak sikerei között említette azt is, hogy tavaly tizenhárom utca lett járhatóbbá téve a helyi közösség területén. Korábban zúzott követ szórtak az úttest felületére, most pedig mart aszfalttal vonták be őket. Mivel egyes helyeken nincs még csatornahálózat, ezeket az utcákat egyelőre nem lehet aszfaltozni. Hozzátette, az idén sem fognak tétlenkedni, számos tervet fogalmaztak meg.

— A Majsai Úti Általános Iskolával szemben elhelyezkedő üzletközpont és piactér környékén bővíteni fogjuk a parkolókat. Rendezve lesz a piac melletti rész, ahol szintén lehet majd parkolni. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a helyi közösség hagyományossá vált rendezvénye, a Levendulanapok is nagyobb területet kap. A jobb parkolási lehetőségnek és a kényelmesebb megközelítésnek köszönhetően pedig remélhetően még többen fognak eljönni erre az eseményre, mint a korábbi években. Továbbá a Kőrösi út mellett kiépült új lakótelep közelében egy új játszótér kiépítése is tervben van. Pályáztunk a tartománynál a négynyelvű táblákra, most várjuk a visszajelzést, hogy hány darab háromnyelvű táblát tudunk lecserélni négynyelvűre. A helyi közösség épületén a tábla már négynyelvű. Az idén a Blaha Lujza utcában kellett rendbe tenni egy köztéri lefolyót, mivel itt az úttest úgy volt kialakítva, hogy az esőzések után megállt a víz az aszfalton. A polgárok panaszait meghallgatva sikerült kieszközölni ezeket a munkálatokat — mondta a tanácselnök, aki egyúttal köszönetet mondott ezért Magosi Zsuzsannának, a helyi közösségek kérdéseivel foglalkozó polgármesteri tanácsosnak.

Mint kiderült, a Vasutastelepülés helyi közösség is nagy erőkkel készül a Tiszta Szerbia program keretében megvalósuló fejlesztésekre, hiszen fontos lenne a vízhálózat, de különösen a csatornahálózat bővítése. A Tiszta Szerbia által sikerülni fog a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat által már elkészített tervdokumentációkat megvalósítani azokon a területeken, ahol égető gond a városi víz hiánya és a szennyvíz elvezetése.

— Több mint húsz utcában létesül szennyvízelvezető csatornahálózat. A csatornázás lefedettségét tekintve ez a városrész most mintegy 38 százalékon áll, ettől a fejlesztéstől pedig azt várjuk, hogy ez a szám akár a 60-at is megközelítheti. Az ivóvízhálózatnak 68 százalékos a lefedettsége a helyi közösségben, de a Tiszta Szerbia projektum keretében ezen a téren is várunk előrelépést, így számos utcában épül majd ki új vízvezeték-hálózat. A beruházás megvalósítási mértéke sokban függ attól, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség milyen eredményeket ér el a soron következő választásokon, hiszen a helyi közösségben számítunk a VMSZ belgrádi közbenjárására. Fontos, hogy a helyi közösségtől az önkormányzaton és a tartományon át egészen a köztársasági szervekig létezzen egy vertikális kommunikáció a VMSZ-en belül. Az idén a Kun Ernő utcában valósulnak meg aszfaltozási munkálatok, itt ugyanis már ki van épülve minden föld alatti infrastruktúra, már csak az aszfalt hiányzott. A most tervezett fejlesztések után a csatorna- és a vízhálózat létrehozásával egyre több utca rendezése történik majd meg, ezzel pedig teljesülni fognak az aszfaltozáshoz szükséges előfeltételek. A Vajdasági Magyar Szövetség arra törekszik, hogy a város minden egyes helyi közössége egyenletesen fejlődjön, esetünkben ez nagyon fontos, mert amióta dr. Pásztor Bálint van a vkt élén, azóta sokkal több figyelmet kapunk, mint korábban.

A Budapest és Belgrád között épülő gyorsvasút kiépítése is jelentősen érinti majd a helyi közösséget, hiszen itt három felüljárót hoznak létre, valamint a Majsai híd is át lesz építve — mondta el Mészáros Klaudio.

— A felüljárók sorában a Majsai híd lesz az első. A következő a Koszovói utcánál lévő, ahol a vasútvonal kereszteződésénél jelenleg egy sorompó van. A harmadik felüljáró a Jovan Mikić utcáról nyíló Dália utcától északra lesz, hiszen lesz egy új utca, mely összeköti majd a Vasutastelepülést a Zorka helyi közösséggel. A negyedik felüljáró az imént említett két helyi közösséget köti össze, egy út vezet majd át a Jovan Mikić utcáról a Zorkára, mégpedig a túloldalon lévő Bodrogvári Ferenc utcára. Tehát ezzel a mostani híddal együtt összesen négy felüljáró lesz.

A vasútvonal infrastrukturális folyosójának kiépítése miatt módosult a Vasutastelepülésre is vonatkozó VIII. általános szabályozási terv — tette hozzá a tanácselnök, aki szerint ez azért fontos, mert ebben definiálták a természeti értékek és a környezet védelmét, megőrzését és fejlesztését, mely a Szabadkai Homokvidék Tájvédelmi Terület védőövezetét is magában foglalja.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..