home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a Magyar Nemzeti Tanács elnökét
2020.09.23.
LXXV. évf. 39. szám
A Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a Magyar Nemzeti Tanács elnökét

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma fogadta mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és a testület küldöttségét. A megbeszélésen, melyre a tanács elnökének kezdeményezésére került sor, szóba kerültek hivatalos nyelvhasználati, oktatási, művelődési és tájékoztatási kérdések is.

Szabadka hagyományos többnyelvűsége különösen nagy érték, amelynek megőrzése épp olyan fontos, mint az az elvárás is, hogy a magyar nyelv teljes körű és egyenrangú használatban legyen mind a városi szintű közigazgatási eljárásokban – legyen szó építési, adóügyi, anyakönyvi vagy bármely más eljárásról –, mind pedig a város arculatát meghatározó köztéri feliratokon. A megbeszélés résztvevői elégedetten állapították meg, hogy Szabadka város területén a nyelvhasználati jogok jelentős mértékben megvalósulnak, a városvezetés pedig eltökélt az esetleg felmerülő problémák azonnali megoldásában, konstruktív partnert találva a Magyar Nemzeti Tanácsban.

Szóba kerültek még oktatási, kulturális és tájékoztatási kérdések is: egyebek között a közoktatási intézmények városi hálózatának megőrzése, a művelődési intézmények működése és fejlesztése, valamint a városi nagyberuházások: a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermének kialakítása, amely Magyarország Kormányának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg, a Szabadkai Népszínház épületének befejezése, továbbá a város és a tanács közös alapításában működő Kosztolányi Dezső Színház működési és fejlesztési feltételeinek javítása is.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szabadkai Zsinagóga Alapítványt dr. Pásztor Bálint személyében továbbra is olyan elnök vezeti, aki a kulturális értékek és örökség megőrzése, felújítása és használatba vétele iránt programjában és tetteiben is elkötelezett, amit eddigi tevékenységével bizonyított.

Az értekezlet végén a résztvevők megegyeztek abban is, hogy a jövőben is rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a város magyarságának és minden polgárának érdekeit szem előtt tartva – azok megelégedésére.

A Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..