home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökségének közleménye
2016.01.29.
LXXI. évf. 4. szám
A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnökségének közleménye

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete 2016. január. 28-án Zentán tartotta meg az idei első elnökségi ülését. Az összejövetelről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Az állami támogatásban részesülő közszolgálati tájékoztatási eszközöknél az idei évben tovább folytatódnak a megszorítások, hiszen a tartományból már jelezték, hogy 2016-ban a költségvetésből kevesebb pénz jut a médiának is. Ezzel arra kényszerítik a szerkesztőségek vezetőit, hogy különböző észszerűsítési intézkedéseket hajtsanak végre.

A VMÚE elnöksége nem támogatja azt a módszert, hogy a szerkesztőségek munkahelyek megszüntetésével, újságírók elbocsátásával csökkentsék a költségeket. Ebben a rendkívül súlyos gazdasági és bizonytalan társadalmi helyzetben, amikor egyre többen hagyják el a szülőhelyüket, nem szabad újabb családokat kilátástalan helyzetbe hozni. Úgy véljük, számos más módja van a takarékoskodásnak, például bizonyos kiadások racionalizálása, a hivatali kocsik célszerű használata stb.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, a korábbi privatizáció rossz tapasztalatain okulva, kezdettől fogva ellenezte a községi tulajdonban lévő elektronikus média áruba bocsátását. Sajnos, ezúttal is igazunk lett, ugyanis a legutóbbi magánosítás során ismét súlyosan csorbult a vajdasági magyarságnak az anyanyelvű tájékoztatáshoz való joga. Olyan kistérségi rádiók szűntek meg (Törökbecse, Nagybecskerek, Temerin, Zombor), amelyek az adott környezetben rendkívül fontos feladatot láttak el. Ilyen vonatkozásban a legsúlyosabb helyzetbe talán a közép-bánáti és nyugat-bácskai magyarság került – az utóbbi azért is, mert Zomborban tavaly decembertől már a Dunatáj című helyi lap sem jelenik meg.

Most már bizonyos, hogy az idén önkormányzati, tartományi és köztársasági választások is lesznek. A VMÚE elnöksége rendkívül fontosnak tartja, hogy az újságírók a választási kampányban objektíven tájékoztassanak, amit elsősorban úgy érhetnek el, ha nem sorakoznak fel semelyik párt vagy politikai csoportosulás mögé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..