home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A VMSZ programja az alap
DÉVAVÁR D. Zoltán
2007.02.21.
LXII. évf. 8. szám
A VMSZ programja az alap

Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője szerint a legfontosabb a műsorszórási törvény módosítása, illetve a nemzeti tanácsok hatásköréről szóló törvény meghozatala* Megítélése szerint miért van arra szükség, hogy az egyetlen parlamenti képviselettel rendelkező magyar párt képzett, fiata...

Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője szerint a legfontosabb a műsorszórási törvény módosítása, illetve a nemzeti tanácsok hatásköréről szóló törvény meghozatala
* Megítélése szerint miért van arra szükség, hogy az egyetlen parlamenti képviselettel rendelkező magyar párt képzett, fiatal szakembereket delegáljon a szerb parlamentbe?
- Olyan nagy munka vár a képviselőkre, hogy az elkerülhetetlenül megterheli majd munkabírásukat, lendületüket. A képviselőkkel kapcsolatos kritériumrendszert nem én állapítottam meg, azt azonban mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy a VMSZ hű maradt a választóinak tett ígéretéhez, miszerint fiatal szakembereket küld a parlamentbe.
* Vajon elegendő-e a parlamentben három képviselő a vajdasági magyarság érdekének képviseletéhez?
- Először tisztázni kell, hogy a három képviselő kormányzati vagy ellenzéki szerepben fog-e dolgozni. Jelenleg nagyobb esély van az utóbbira. A feladatunk igen sokrétű, hiszen a választókkal közösen kidolgozott program maradéktalan megvalósításáért kell majd küzdenünk.
* Hogyan látja a saját szerepét mindebben?
- Jogászként természetesen elsősorban törvényjavaslatok megfogalmazásával, illetve a kormány által benyújtott törvényjavaslatokkal kapcsolatos módosító indítványok megírásával veszek majd részt a parlamenti tevékenységben. Ez utóbbi gyakorlatilag a VMSZ célkitűzéseit érinti számos téren. A VMSZ által felvázolt program mentén szeretnék dolgozni, arra törekszem, hogy a gyakorlatban is minél több valósuljon meg belőle.
* Mely törvények meghozatala, illetve megváltoztatása a legégetőbb a vajdasági magyarság számára?
- Már a parlament első ülésein benyújtjuk a műsorszórási törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatainkat. A törvénynek lehetővé kell tennie, hogy a kisebbségi nyelven sugárzó elektronikus médiák továbbra is önkormányzati tulajdonban maradjanak - elkerülendő a privatizációt. Ugyancsak fontosnak tartjuk azt, hogy az ilyen adók több frekvencián is sugározhassanak. A másik fontos törvény a nemzeti tanácsok hatásköréről és megválasztásáról szóló törvény benyújtása és elfogadása. A nemzeti tanácsok mandátuma lejárt, jelenleg ex-lex állapot van, és ezt mihamarabb orvosolni kell.
* Ön az MNT magas rangú tisztségviselője. Megválik ettől a tisztségtől?
- Pillanatnyilag nem tudok erre a kérdésre válaszolni. Az átmeneti időszakban nyilván nem válok meg tőle, mégpedig azért, hogy a mostani nemzeti tanács működésében ne keletkezzenek zavarok. De amint törvényileg rendeződik a nemzeti tanácsok hatásköre, a jelenlegi tisztségemre majd más kerül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..