home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A VMSZ pénteken ismét aláírásokat gyűjt
Kartali Róbert
2023.11.14.
LXXVIII. évf. 45. szám
A VMSZ pénteken ismét aláírásokat gyűjt

Kedden Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot szervezett a Zorka Helyi Közösségben. A rendezvényen Kudlik Zoltán, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte Kovács Elvirát, Újhelyi Ákost és Gyivánovity Dánielt, akik a párt köztársasági listájának jelöltjei.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági jelöltjei áttekintették az aktuális témákat, beszámoltak az eddigi eredményekről, beleértve a vasúti fejlesztéseket, a határátkelők nyitvatartásának időtartamát és a migránsválság kezelését. Emellett beszéltek a közelgő tartományi választás kiírásáról is.

— Fontosnak tartjuk, hogy a helyiek megismerjék a VMSZ programját, hiszen pártunk felelősségteljes politizálást folytat programjával, melyet már az elmúlt választásokon is sikeresen bemutattunk a polgároknak, és amelyre azok támogatást nyújtottak — összegezte lapunknak Kudlik Zoltán. A VMSZ helyi szervezetének elnöke kiemelte, hogy a párt programja magában foglal infrastrukturális fejlesztéseket, migrációs kérdéseket, valamint a lakossági fórum arra is lehetőséget ad a jelölteknek, hogy bemutatkozzanak, és elképzeléseiket megosszák a jövőre vonatkozóan. Kudlik hangsúlyozta, a VMSZ az egyetlen párt, amely a vajdasági érdekeket képviseli.

— Nehéz napok vannak a VMSZ mögött, mivel elvesztette elnökét. Néhány napra rá írták ki a köztársasági választást, és így kellett összeszedni az aláírásokat, de a szükséges 5000 helyett csupán egy nap alatt 10 355 támogató aláírás gyűlt össze. Ebből a Zorka Helyi Közösségben 431, ami elismerésre méltó — foglalta össze Gyivánovity Dániel.

Újhelyi Ákos eddigi parlamenti képviselői munkájáról beszélt. Több fontos törvénytervezet esetében volt a VMSZ vezérszónoka. Több olyan törvényt emelt ki, amely a helyiek számára is fontos, egyik az építésügyi törvény, mely segít majd rendezni az illegális szemétlerakók kérdését, az építőipari vállalkozók ugyanis el kell hogy számoljanak ezentúl az építési törmelékkel. A vízlecsapolási illetékről elmondta, hogy a VMSZ folyamatosan napirenden tartotta a témát, azt az álláspontot képviselve, hogy a polgárok nem fizethetnek olyan szolgáltatásért, amely nincs elvégezve. Szorgalmazták, hogy területalapú legyen, és mint mondta, a szárazságot tekintve inkább öntözőcsatornákra lenne szükség, melyek a mezőgazdasági termelők munkáját is segítenék. A jövő évi költségvetésről szólva kiemelte, hogy a nyugdíjasok számára kedvező lesz, növelik ugyanis az ellátmányukat, továbbá a közalkalmazottak bére is 10 százalékkal fog emelkedni.

— A választási kampány most minimális, csupán 45 napos, és Szerbia történetében ez az első téli választás, ami újabb kihívásokat jelent — mondta Kovács Elvira, a párt alelnöke, aki az előző összetételben a köztársasági parlament alelnöke volt és a VMSZ frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, létfontosságú, hogy a választáson minél többen szavazzanak, támogatva az egyetlen magyar listát.

A lakossági fórumon elhangzott projektumokról a sajtónak is nyilatkozott. Mint mondta, Szabadka esetében az egyik legfontosabb a Belgrád és Budapest közötti vasút befejezése. A Szabadka—Szeged vonalon pedig november 29-én elindul a személyforgalom is, mégpedig úgy, hogy háromóránként lesznek járatok, a polgárok igényeinek eleget téve. Kiemelte, hogy a választási program első pontja a polgárok biztonsága és a migránsválság kezelése.

— Örülünk annak, hogy a többi párt migránsválsággal kapcsolatos véleménye közeledik a VMSZ álláspontjához. Mi 2015 óta ugyanazt mondjuk, és ezt most egyre erőteljesebben, hangosabban, hogy jelen kell lenniük a rendőröknek, illetve a csendőröknek minden olyan településen, ahol migránsok vannak, el kell őket szállítani a befogadóközpontokba, és szigorúan kell büntetni az embercsempészeket, a taxisokat, mindenkit a büntető törvénykönyvben előírt büntetésekkel, aki részt vesz ebben a láncban. Ezt tapasztalhatják a Szabadka környékbeliek a napokban. Mi azon dolgozunk folyamatosan, a megbízott elnök úr is a napokban egyeztetett újra a belügyminiszterrel, hogy tartsuk ezt a rendőri jelenlétet, illetve ellenőrzést.

A fórumon külön hangsúlyt kapott a tartományi választás kérdése. Ahhoz, hogy azt is december 17-ére lehessen kiírni, akkor legkésőbb 30 nappal korábban, azaz november 17-e előtt fel kell oszlatni a tartományi parlamentet. Amikor ez megtörténik, a VMSZ rögtön hozzákezd a támogató aláírások gyűjtéséhez. A tartományi listavezető személyét azonban egyelőre nem tették közzé.

— A VMSZ tanácsa azon a szomorú estén fogadta volna el mindkét listát, amikor bejelentették nekünk elnök úr halálhírét, így csak a köztársasági listával foglalkoztunk, mert égett a talpunk alatt a talaj. Ennél a listánál is mérvadó lesz a területi leosztás, illetve a különböző szabályok. Feltételezem, hogy nem lesz nagy meglepetés a listavezető személye, ugyanis a választási kampányunkban három fő politikus járja a terepet — tette hozzá Kovács Elvira.

Az alelnök elmondása szerint a listaátadás sem lesz meglepetés, mivel a párt tartományi szinten is szeretné megcélozni a 6-os számot, mint amelyik sorszám alatt a köztársasági szinten is szerepel.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..