A VMSZ nem tűri meg a maga soraiban az azonos értékek mentén történő önálló gondolkodást és kiállást

A VMSZ nem tűri meg a maga soraiban az azonos értékek mentén történő önálló gondolkodást és kiállást

A Magyar Mozgalom nyilatkozata a VMSZ-es frakciójában megalakult M.M platform tagjainak kizárásáról

A Magyar Mozgalom sajnálkozással veszi tudomásul, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség kizárta soraiból Csúszó Endrét, dr. Dévavári Zoltánt, Haskó Istvánt, Huszák-Hoff  Ilonát, Huzsvár Józsefet, István Ervint, Jávor Pált, dr. Kovács Torok Mártát és Ubori Lászlót. A VMSZ Tanácsa elutasította a felsorolt tagoknak a párt Fegyelmi Bizottságának elsőfokú határozata ellen benyújtott fellebbezéseit. Ezzel jogerőre emelte a szabadkai Városi Képviselő-testület VMSZ-es frakciójában megalakult M.M platform tagjainak kizárását a pártból.

Ezzel az intézkedéssel megerősítést nyert az a helyzetértékelés, hogy a VMSZ nem tűri meg a maga soraiban az azonos értékek mentén történő önálló gondolkodást és kiállást. A VMSZ nem tolerálja, ha bármely tagja elutasítja azt, ha a frakció egy tagja, a többi frakció-tag feje felett, az ő megkérdezésük nélkül kezdeményezést nyújt be a Képviselő-testületnek.

A Magyar Mozgalom ezzel szemben természetesnek tartja azt, hogy az érintett képviselők elégedetlenek voltak azzal, hogy a frakcióvezető-helyettes — nevükben, de tudtukon kívül — abban a pillanatban nagy horderejűnek tűnő intézkedéseket foganatosít. Természetes az is, hogy ők elégedetlenségünknek platform alakításával adtak hangot. Azt, hogy platform alakítását a VMSZ Alapszabálya sem tiltja, a Tanács ülésén még maga a fegyelmi vádat képviselő elnökségi megbízott is elismerte. Ettől kezdve a felsorolt frakció-tagok kizárása a VMSZ-ből nem a statútum alkalmazásáról szóló jogi vita, hanem politikai revans azokkal szemben, akik képesek a szervezeten belüli önálló gondolkodásra és elvárják azt is, hogy a fejük felett más ne intézkedjék.

A Magyar Mozgalom sajnálatosnak tartja, hogy a VMSZ vezető tisztségviselőinek egy része a Tanács ülésén a fegyelmi eljárás alá vont személyek számára kilátásba helyezte a bűnbocsánatot amennyiben ők kilépnek a maguk által alakított platformból és a Magyar Mozgalomból. Az ilyen hozzáállás, az M.M. megítélése szerint, nem szolgálja a más vélemény iránt toleráns, közbizalom kialakítását célzó, korábban elhangzott deklarációkat. A VMSZ vezetője által sokat hangoztatott és elvárt közösségen belüli egység a kizárások és kirekesztések által egyre távolabbinak tűnik.

Mindazonáltal a Magyar Mozgalom továbbra is elkötelezett a közösségen belüli konszenzus megteremtése mellett.

Címkék: mm_platform
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A VMSZ nem tűri meg a maga soraiban az azonos értékek mentén történő önálló gondolkodást és kiállást
Nemzetpolitika
  • (tv.)
  • 2015.12.26.
  • LXX. évfolyam 51. szám
A VMSZ nem tűri meg a maga soraiban az azonos értékek mentén történő önálló gondolkodást és kiállást
Közlemény
  • 2015.12.16.
  • LXX. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink