home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A VMSZ győzött a választásokon
Kartali Róbert
2023.12.17.
LXXVIII. évf. 50. szám
A VMSZ győzött a választásokon

Akár 6 mandátuma is lehet a VMSZ-nek a szerbiai parlamentben. A Vajdasági Magyar Szövetség a választók támogatásának köszönhetően meg tudta őrizni a politikai súlyát köztársasági és tartományi szinten is, és egy ilyen tragédiát követően ez politikai értelemben biztos, hogy győzelem — jelentette ki vasárnap éjjel a választások előzetes eredményeit értékelve dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke.

Soha nem fordult elő a történelemben, hogy egy párt és egy közösség két nappal a választások kiírását megelőzően veszítette volna el a vezetőjét. Ez a tragédia megtörtént a Vajdasági Magyar Szövetséggel, és nagyon sokan arra számítottak, hogy a VMSZ ezt a tragédiát követően fölmorzsolódik, és eltűnik a politika süllyesztőjében — emelte ki értékelőjében Pásztor Bálint.

A Vajdasági Magyar Szövetség elérte azt a szavazatszámot, amelyet a legutóbbi választásokon. A dolgok jelenlegi állása szerint pedig a VMSZ növelni is tudta a mandátumai számát a szerbiai parlamentben. Az előző mandátumban 5 képviselői helye volt, most pedig akár 6 képviselője is lehet.

— Bízom benne, hogy így lesz, és meglesz a 6 mandátum, de azt a célt, amit kitűztünk, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség önálló frakcióval rendelkezzen a köztársasági parlamentben, ezt a célt egészen biztosan elértük. És a szavazatszámot is meg tudtuk ismételni az előző választásokhoz képest. Ami pedig a tartományi választásokat illeti, a dolgok jelenlegi állása szerint a Vajdasági Magyar Szövetség a tartományi parlamentnek a harmadik legerősebb pártja. Ezért szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki támogatta a Vajdasági Magyar Szövetség listáit.

A VMSZ megbízott elnöke emlékeztetett, hogy a kampány időszakában voltak olyanok, akik azzal próbálták elbizonytalanítani és riogatni a Vajdasági Magyar Szövetség potenciális szavazóit, hogy a VMSZ a szerb radikális párttal van valahol koalícióban. Erre reagálva a választási eredmények fényében kiemelte: a VMSZ a tragédia után is, jelen pillanatban szerbiai szinten erősebb és jelentősebb párt, mint például a Szerb Radikális Párt és sok más országos, belgrádi központú párt. Nem csupán a mandátumok száma alapján, de a megszerzett szavazatok száma alapján is.

— Ezért is köszönet jár a vajdasági magyar szavazóknak és mindenkinek, aki támogatott bennünket, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megőrizhette a súlyát köztársasági és tartományi szinten is, és az ország egyik legjelentősebb politikai ereje továbbra is a Vajdasági Magyar Szövetség.

Pásztor Bálint elmondta, hogy ehhez az eredményhez Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese már gratulált Magyarország Kormánya nevében. Pásztor egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy a magyar kormány, illetve a Fidesz—KDNP pártszövetség politikusai az elmúlt hetekben támogatták a Vajdasági Magyar Szövetség kampányát, mely a párt 29 éves fennállása óta a legnehezebb választási kampánya volt. A megbízott pártvezető elmondta, arra készülnek, hogy azokat, akik rájuk szavaztak, becsületesen képviseljék az országos és a tartományi képviselőházban is, és folytatják a koalíciót annak érdekében, hogy a VMSZ-re szavazók érdekeit képviselni tudják. Végül újra megköszönte a választók támogatását. Továbbá a VMSZ vezetőségi tagjainak, a jelölteknek, a párttagoknak, az aktivistáknak, a szimpatizánsoknak azt a brutális munkát, amelyet az elmúlt hat hétben kifejtettek, hogy ország-világ előtt bizonyíthatták, hogy a VMSZ egy erős, egységes párt, melyet nem lehet felmorzsolni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..