A VMSZ Ifjúsági Fórumának közleménye

A VMSZ Ifjúsági Fórumának közleménye

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma 2016. január 31-én megtartott elnökségi ülésén egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiáll a Vajdasági Magyar Diákszövetség mellett és támogatásáról biztosítja az Újvidéki Egyetem Jogi Karával szemben folytatott perben.

A VMSZ IF számára kiemelten fontos, hogy 2016-tól az Újvidéki Egyetem Jogi Kara is biztosítsa azt a lehetőséget a nemzeti kisebbségek számára, hogy azok anyanyelvükön felvételizhessenek, hiszen a Tartományi Képviselőház 2015. április 8-ai ren arra kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy nemzeti kisebbségi nyelveken is szervezzék meg a felvételi vizsgákat. Kiállunk az mellett, hogy a leendő magyar egyetemistáknak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy magyarul felvételizhessenek az Újvidéki Egyetem Jogi Karára, hiszen az említett rendelet tiszteletben nem tartása kisebbségi jogaink csorbítására irányul.

Az a tény előtt, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Kara a felvételi alkalmával megvonta a magyar nemzetiségű jelentkezőktől a lehetőséget, hogy anyanyelvükön felvételizzenek, megdöbbenéssel állunk.

Tisztában vagyunk azonban azzal is, hogy az egyetemi tanulmányok túlnyomórészt szerb nyelven folynak az adott karon, de hisszük azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvű felzárkóztató tanfolyamok, valamint maga az új környezet is segítségére lesz az egyetemistáknak abban, hogy megfelelő szintre emeljék a szerb nyelvtudásukat és ezáltal sikeresen fejezzék be tanulmányaikat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink