home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A VM4K bemutatja: Rebellis
Kartali Róbert
2020.12.28.
LXXV. évf. 51. szám
A VM4K bemutatja: Rebellis

A VM4K repertoárja újabb érdekességgel bővült, mely Rebellis néven került ki a VM4K online felületére. Rendhagyó elemzések, tabuk nélkül — közéleti és globális kérdések megvitatása fiatalos és lendületes szellemiségben — ez állt az első adás ajánlójában, premierje novemberben volt, a következő adás pedig most készül.

A Rebellis adásai havonta lesznek láthatóak, egyelőre internetes formában, tehát a VM4K Facebook-oldalán, Instagramján, illetve a Rebellis oldalán/Instagramján is. A műsor szereplői Patyerek Réka műsorvezető, valamint beszélgetőtársai Ternovácz Fanni, Jovánovity Péter, Szerda Balázs és Ternovácz Áron. Eddig ilyen tartalomra még nem volt példa a közösségünkben, honnan jött az ötlet? — tettük fel a kérdést a VM4K csapatának, illetve a műsor készítőinek, avagy az öt rebellisnek.

— Kulturális, közösségi, közéleti rendezvények esetében nagyon lényeges a folyamatosság és a megújulás. Mindegy, hogy széles réteget vagy valamely szubkultúrát szólítjuk meg, a legkisebbeket vagy a felnőtteket, fiatal felnőtteket vagy nagyszülőket, ez a két fogalom a kulcsfontosságú: kell lennie egy állandóságnak, folyamatosságnak, és képesnek kell lenni a megújulásra, mert különben ellaposodik, érdektelenné válik — emelte ki lapunknak Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora. — Alapvetően kétéves ciklusokban gondolkodom, szerintem ennyi idő kell ahhoz, hogy egy közösségi rendezvény felépüljön, elfogadják, kialakuljon a közönsége, felfusson, és még mielőtt kifulladna, át lehessen vezetni. A csütörtök esték esetében így váltottunk az előadásokról beszélgetésekre, és a közönség visszajelzéseiből ezt jókor tettük meg. A „beszélgetés” a hívószó, az elkövetkező időszakban erre fókuszálnak a VM4K klubestjei — élőben, élőzve, felvételről, ahogyan a járványhelyzet megengedi.

* A rebellis szó lázadót is jelent, hogyan jött ez az elnevezés, és mire utal?

— Azért tartottuk megfelelőnek ezt az elnevezést, mert mi az alapnormák mellett foglalunk állást, s úgy gondolom, hogy a globalizáció most már minden hagyományos értékrendszert próbál perifériára szorítani — ez ellen fel kell emelnünk a hangunkat, természetesen nem agresszív módon, de úgy gondolom, hogy ezekben a fontos kérdésekben muszáj egyfajta lázadó magatartást tanúsítanunk, és ezért gondoltuk megfelelő megnevezésnek azt, hogy rebellis —válaszolta Patyerek Réka műsorvezető. — Azért tartjuk fontosnak ezt a lázadást — nem a szó szerinti értelemben —, mert mindenki kiáll a jogaiért, ez elvehetetlen az embertől, de ezek a keresztény értékek, hagyományok, az egészséges identitástudat válságban van, és éppen erre szeretnénk reflektálni, ezekről a dolgokról szeretnénk beszélni. Muszáj, hogy erről beszélgessünk.

* Kinek szól a műsor, melyik korosztálynak?

— Mindenkinek, de főként a fiatalokat (is) szeretnénk bevonni ebbe a világba — emelte ki Jovánovity Péter.

Szerda Balázs szerint pedig nagyon fontos, hogy az általuk helyesnek és követendőnek tartott értékrendet át tudják adni, hogy legyen ennek egy platformja, fóruma, ahol ez a vélemény, ez az állásfoglalás meg tud jelenni.

— Nyilván nem meggyőzni vagy erőszakoskodni akarunk, pusztán lehetőségként felkínálni a nagy információtengerben ezeket az elveket és ezt az értékrendet, melyet mi is valahogy így tanultunk meg a nálunk valamennyivel idősebbektől, hogy lássák, kínálkozik/létezik egy ilyen lehetőség is. Ez semmivel sem kevésbé menő, mint az örökös lázadás, az örökös szabadságérzet kutatása és a mindennapi élvezetek hajhászása a szabadságérzet nevében, hiszen igenis lehet az ember úgy is szabad, hogy szabadon gondolkodik, miközben olyan értékeket tud magáénak, amelyek kapcsolódnak a múlthoz, abból építkeznek, és a múlt tapasztalatai alapján tudják a jelenben építeni azt a jövőt, amely iránt mi felelősséget érzünk, hogy a jövő generációja is meg tudja ezeket az értékeket élni úgy, ahogy mi éljük most. A múlt felé való tisztelet pedig azoknak szól, akik a múltban építettek úgy jelent, hogy aztán azokat/ezeket ma mi megélhessük. Azt gondolom, ez a fajta kontinuitás az, ami meg tud bennünket tartani akár magyarnak, kisebbségben élő magyarnak, akár egy nemzetnek, egy közösségnek, ami a legfontosabb.

* Az első műsorban látott szereplők állandóak, vagy mindig váltakoznak a vendégek?

— A Rebellis műsor öt fő, állandó tagból áll, de nem zárkózunk el az esetleges változtatásoktól, újdonságoktól — emelte ki Jovánovity Péter.

Patyerek Réka elmondása szerint egy-egy ilyen műsor létrehozása összetett szervezést igényel:

— Fanni Brüsszelben dolgozik, Áron Szegeden hallgató. Az elejétől kezdve volt egy kompromisszum közöttünk, hogy ha valaki valamilyen okból nem tud jelen lenni, akkor vagy online formában kapcsolódik be, vagy vendégeket hívunk meg, akik egy-egy adás erejéig lesznek velünk.

* Rebellisek. Kik ők és miért éppen ők?

— A nyár elején, miközben — azért, hogy ne kelljen őket lemondani — közönség nélkül vettük fel a koncerteket a VM4K udvarában, azon gondolkodtam, ha a társadalmi interakciók szempontjából ilyen nehéz idők lesznek, valahogy szélesíteni kellene a „beszélgetés” fogalmát, ki kellene találni egy olyan eseményt, amelyet az emberek otthon is nézhetnek, amely érdekli, foglalkoztatja őket. Aztán egy délután megszólalt a telefonom, hogy van egy jó csapat, tagjai most is együtt vannak, gondolkodnak, van egy rebellis ötletük, melyet szívesen megvalósítanának velünk — részletezte Lovas Ildikó. — Az alapelveket rögzítettük, ami nem volt nehéz, hiszen azért kezdtünk közös projektumba, mert egyetértünk abban, hogy a vélemény ugyanannyira szabad, amennyire a tisztelet a másként vélekedők iránt, és fontos volna visszaadni a párbeszéd, a véleményformálás méltóságát. A tartalomba, a témamegválasztásba a VM4K nem szól bele, magyarán a beszélgetés irányát, a hangsúlyokat, az altémákat, egyszóval mindent teljes mértékben a rebellisek határoznak meg, a beszélgetés szabadon alakul, pontosabban a műsorvezető által megszabott mederben folyik. Én nagyon örülök, hogy a VM4K klubhelyisége úgy lett a vajdasági magyar kultúrtér része, hogy nincs feszengés, hanem ötletek és megvalósítás. Bizalommal vagyunk egymás iránt. Szerintem mindennek ez a kulcsa. A Rebellis esetében nagyszerű, felkészült, fiatal értelmiségi csapatról beszélünk, melynek méltán van neve és elismertsége. Ahogyan a többi projektvezetőnk is elkötelezett, teljesítményorientált, szakmailag felkészült, több területen működő ember.

* Milyen elképzelések mentén lesznek a témák kiválasztva a továbbiakban?

— A témákat úgy próbáljuk kiválasztani, hogy aktuálisak legyenek. Nyilván nem minden esetben, és nem ez az elsődleges szempont, de mindig igyekszünk reflektálni az eseményekre, melyek körülöttünk történnek. Kivétel lehet ez alól az általánosan elfogadott vagy nem elfogadott tételeknek a boncolgatása, konzervatív szemüveggel nézve — akár erkölcsi témákról is többször szó esik —, melyeket ez a globális világrend próbál megdönteni — magyarázta Jovánovity Péter.

* Milyen hangulatban folyik a munka? Itt nincs stúdió, mégis nagyon profi az egész. Hogyan csináljátok?

— A díszletet közösen dolgoztuk ki, külmunkatársaink segítségével. Ahogyan a felvezetőben is hallhatják, „fiatalos és lendületes” környezetet próbáltunk teremteni a rebellisek számára. Több technikai megoldást is felhasználtunk, illetve ezek kombinációit, mint a greenbox/bluebox háttér, fények, animációk — nyújtott betekintést lapunknak Szalai Andrea, a VM4K munkatársa. — A felvétel közös munka eredménye, jó a hangulat, amikor pedig készek vagyunk, utána már mindenki együtt vitázik. Inspiráló, hogy hasonlóan gondolkodunk. A tagadás filozófiája helyett jó az értékekről beszélni, arról, ami jó.

* Milyenek voltak az első adás utáni visszajelzések?

— Főleg pozitív visszajelzéseket és építő jellegű kritikát kaptunk — válaszolta Ternovácz Áron. Mint mondta, többen jelezték, nagyon örülnek, hogy ez a műsor megszületett, hiszen olyan dolgokat mondunk ki, amelyek már bennük (is) megfogalmazódnak, de a közszférában nem hangzanak el.
Ternovácz Fanni elmondta, nagyon örülnek, hogy ennyien látták a műsort és ennyien várják a következőt. Szalai Andrea a VM4K-hoz beérkezett visszajelzésekkel kapcsolatban kiemelte, nagyon pozitívak, kommentek, üzenetek és telefonhívások formájában is jelezték a klubtagok (is), hogy tetszik nekik a műsor.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..