home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A VM4K Nyárhangoló Fesztiválja
Szakáll Laura
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
A VM4K Nyárhangoló Fesztiválja

A négynapos rendezvénysorozat alatt minden korosztályt várnak a Palicsi-tó partjára, a szecessziós épületek környékére. Lesz operettest, táncház, gyermekfoglalkozások, kerekasztal-beszélgetések, kézművesvásár, gasztronómiai utca, emellett helytörténeti sétákkal is készülnek a szervezők. A rendezvény nyitónapján nagykoncertet ad a népszerű Halott Pénz együttes, a fesztiválon Krausz Gábor sztárséf mutatja be most megjelent gasztronómiai könyvét, de Varró Dániellel is találkozhat a közönség.

— Palics ismét váljon a közösségi élet részévé — emelte ki Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora a fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón. — Úgy gondoltuk, megpróbáljuk ezt a hozzánk legközelebb álló területet úgy belakni, hogy az a mi közönségünk számára is hívogató legyen. Négy napon át egymással párhuzamosan is futnak majd a rendezvények délelőttől egészen késő éjszakáig. Azt szeretnénk, hogy ez a fesztivál a családoknak, a fiataloknak, a gyerekeknek, az idősebbeknek lelki szenzáció, közösségi élmény, közösségi öröm legyen.

Az irodalmi rendezvények, helytörténeti séták, zenés programok, filmvetítések mellett közéleti, illetve színházi kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

— Olyan vajdasági és magyarországi színházi rendezőket, koreográfusokat, színházelmélettel foglalkozó szakembereket várunk, akik kiemelkedőek a szakmában. A helyszín a Vigadó konferenciaterme lesz. A teljesség igénye nélkül szeretnék néhány nevet felsorolni. Itt lesz Szarvas József, Oberfrank Pál, Barta Dóra, Urbán András, Nagy József, Gemza Péter, Bajza Viktória, Póka Éva. Eperjes Károly színművész előadóestet tart. A Vigadó teraszán komolyzenei műsorokat szervezünk, este a nagykoncertek következnek — hallottuk Lukács Lillától, a VM4K munkatársától.

Délutánonként 16 és 18 óra között a legkisebbeket várják a szervezők. A részleteket Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense ismertette.

— Lesznek kézműves- és Ringató foglalkozások, de különféle népi és gyermekjátékokkal is megismerkedhetnek a legfiatalabbak. Játszósarkot, kisállat-bemutatót is tervezünk.

Gyermán Andrea a kirakodóvásárról, valamint a gasztronómiai kínálatról számolt be.

— A kirakodóutcában kézművestermékeket értékesítenek a résztvevők. A gasztroutca különféle ételeket-italokat kínál, vajdasági és magyarországi borászok is bemutatkoznak. A kirakodóvásár mindennap az esti programok végéig tart nyitva.

Szakács Tamás elmondta, a rendezvénysorozat első három napján a koncertek után táncház várja az érdeklődőket. A nyári színpad előterében Vajdaság legjobb együttesei — mint például a Juhász, a Csalóka, illetve a Duhaj Zenekar — húzzák a talpalávalót.

— A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ önálló, de mégis a Szekeres László Alapítvány keretében tevékenykedik. Munkánkat minden területen a magyar kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatja. A közösségépítő rendezvényeinket, a székházunk működését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósítjuk meg, a felsőoktatás területén végzett aktivitásainkat pedig az innovációs és technológiai minisztérium segíti. A fesztivál megvalósítására több helyre beadtuk a támogatási kérelmünket, várjuk a döntést — mutatott rá Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az I. Nyárhangoló Fesztivált július 7-e és 10-e között tartják meg a Palicsi-tó partján. A programokra a belépés díjtalan. Az online műsorfüzet a következő linken lapozható: ITT

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..