home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A V8+ csoport kiállítása Zentán
Tóth Lívia
2021.08.06.
LXXVI. évf. 31. szám
A V8+ csoport kiállítása Zentán

A Zentai Városi Múzeum galériatermében megnyílt az intézmény és a veszprémi Művészetek Háza közös szervezésű kiállítása. Az alkotók a veszprémi V8+ / Veszprémi Nyolcak Plusz csoport tagjai.

A V8+ csoportot, mely csaknem húsz éve alakult, veszprémi kötődésű képzőművész-társaság nyolc tagja alkotja. A formáció elnevezése egyszerre tiszteleg a XX. század első évtizedeiben alakult, haladó szellemű, avantgárd Nyolcak művészcsoport előtt, és — kiegészítve a Veszprémet jelző V betűvel — utal a szintén a századelőhöz köthető V8 belső égésű motortípusra, mely egy jelentős technikai újítás volt, és máig az erő, a dinamika szimbóluma. 

Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője köszöntőjében a többi közt a következőket mondta:

— A veszprémi kiállítás vendégszereplése Zentán nem teljesen véletlenszerű, hiszen tudjuk, hogy a ’90-es években jó néhány vajdasági és zentai polgár Veszprémben talált magának boldogulást. Életük alakulásában fontos szerepet töltött be a veszprémiek befogadókészsége, vendégszeretete.

Hozzáfűzte, a veszprémiek korábban keresték meg a zentai múzeumot, hogy befogadná-e a kiállítást, melyet akkor kezdtek összeállítani. A zentaiak igent mondtak, de közbejött a járványhelyzet, így ez az összeállítás, melynek bemutatását a tavaszra tervezték, csak most látható.

Hegyeshalmi László képzőművész hangsúlyozta, a csoport három tagja, köztük jómaga is, a Művészetek Háza munkatársa is egyben. A művészetek közvetítőjeként kiállításokat rendeznek más alkotók műveiből, és művészetpedagógiával is foglalkoznak. Nagyon fontosnak tartják, hogy az utánpótlást és a közönséget is folyamatosan biztosítani tudják.

A tárlatot megnyitotta és az alkotók Zentán is látható műveit bemutatta Kilián László író, szerkesztő (veszprémi Művészetek Háza). 

Kiállító művészek: Áfrány Gábor, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Somody Péter, Szotyory László, Tarczy István, Zachar István.

A kiállítás 2021. augusztus 31-éig tekinthető meg.


Kilián László, Pejin Attila és Hegyeshalmi László

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..