home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Top-Expo továbbra is a színvonal záloga
VITKOVIĆ Aleksandar
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
A Top-Expo továbbra is a színvonal záloga

Anyagi okok miatt az idén csak kétnapos volt a topolyai mezőgazdasági, ipari kiállítás és mesterségek vására. A szeptember elején tizenegyedik alkalommal megtartott eseményen több mint száz kiállító vett részt, ami a rendezvény létjogosultságát bizonyítja. A rövidebb idő ellenére sikerült megőrizni a vásár színvonalát.

— Ezt azért fontos kiemelni, mert a kiállítás megnyitása előtt két héttel derült ki, hogy a már hagyományosan háromnapos rendezvény kétnaposra szűkül, így a korábbi programtervet jelentősen át kellett ütemezni — nyilatkozta lapunknak Lepeda Csilla, a Községi Unió civil szervezet munkatársa.

A szervező szerint a kísérő programokat igyekeztek úgy megszervezni, hogy az ne menjen a minőség rovására. A Top-Expón ezúttal is sok visszatérő kiállító vett részt, ami a korábbi években végzett lelkiismeretes munka eredménye. A kiállítás létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy évről évre nő a látogatottsága.

— Az idén több mint tízezren voltak kíváncsiak a tó partján megtartott eseményre. A gazdasági nehézségek ellenére a kis- és a középvállalkozók egyre inkább érdeklődnek a rendezvény iránt, nemcsak azért, mert közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a vásárlókkal, hanem azért is, mert számukra a nagy kiállításokon való megjelenés költséges, mi viszont kedvező feltételeket kínálunk nekik. A kiállítók negyede az idén vett először részt a vásáron, ami ugyancsak figyelemre méltó eredmény — véli a szervező.

Az agrártermelés szinte egész területéről voltak képviselők. A mezőgép-kiállítás az idén is nagyon népszerű volt, nemcsak a tartomány legnagyobb gépforgalmazói és szerszámkészítői, hanem a látogatók körében is. A rendezvényen számos hazai és külföldi — elsősorban magyarországi — civil szervezet vett részt, és a bőrdíszművesek, méhészek, borászok termékeit is megcsodálhatta/megkóstolhatta a tó partjára látogató közönség. A kiállítás kísérő rendezvényei — mint a pálinka- és a babgulyásfőző verseny, illetve a tó körüli kerékpártúra — iránt is nagy volt az érdeklődés, ami ugyancsak az elmúlt évek munkáját dicséri. A Top-Expo elmaradhatatlan elemei a szakelőadások, melyeken a termelőkön kívül az érdeklődők is gyarapíthatják tudásukat. Az idén a talajelemzés fontosságáról volt szó. A Topolyai Vállalakozók Egyesülete által szervezett előadáson pedig arra próbálták felhívni az iparosok figyelmét, hogyan és milyen intézkedések betartásával juttathatják el termékeiket az Európai Unió piacára. A szervezők a felnőtteken kívül a gyermekekre is gondoltak, akik különféle kézműves-műhelymunkákon vehettek részt. Az iparosok már évek óta kiváló lehetőségként tekintenek a Top-Expóra, mert itt az értékesítés mellett a kapcsolatteremtésre is van lehetőség — mondta Lepeda Csilla, és hozzátette, hogy a kiállítás elsősorban regionális jellegű, de a külföldi kiállítók részvételétől sem zárkóznak el.

— Az idén több magyarországi település, köztük Mórahalom, Kaposvár és Jánoshalma is képviseltette magát a rendezvényen. Voltak olyan vállalkozók, akik a megkeresésünket eddig rendszeresen elutasították, mondván: őket csak a nagy kiállítások érdeklik, az idén azonban — talán a korábbi évek sikerének, illetve a látogatottságnak köszönhetően — már elfogadták meghívásunkat. Valószínűleg rájöttek arra, hogy ezen a rendezvényen közvetlen kapcsolatot teremthetnek a kistermelőkkel. Tapasztalatunk szerint a vállalkozók nagyobb üzletet tudnak kötni kisebb, regionális, helyi jellegű kiállításokon, mint a nagy nemzetközi rendezvényeken. Arról nem is beszélve, hogy a költségek nálunk jelentősen kisebbek, mint a nemzetközi vásárokon. Ez is csak azt bizonyítja, hogy az ilyen jellegű rendezvényeknek van jövője.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is megtartották A kiállítás legjobb pálinkája nevű versenyt, melyre egész Vajdaságból érkeztek minták. A vásár időtartama alatt szakmai zsűri értékelte a gyümölcspárlatokat, és döntése alapján Fekete Ibolya topolyai szilvapálinkája kapta meg ezt a „hízelgő“ titulust. A díjnyertes szilvanedű nemcsak a kategóriája, de a verseny legjobbjának is bizonyult, az előállítója tehát az aranyérmen kívül egy nagyserleggel is büszkélkedhet. A szervezők a játékos kedvű látogatókra is gondoltak. Tombolaszelvények megvásárlása által mindenki szerencsét próbálhatott. A főnyeremény egy kerékpár volt. A sorsoláson ezúttal Horváth József topolyai lakosra mosolygott rá a szerencse, így ő nyerte meg a Capriolo cég ajándékát.

— Hogy a Top-Expo jövőre két- vagy háromnapos lesz-e, azt elsősorban az anyagi háttér fogja meghatározni. Nem tőlünk függ. Mi szeretnénk, ha háromnapos lenne, de hogy meddig tart majd, az a Topolyai Önkormányzat hatáskörébe tartozik — mondta Lepeda Csilla, a Községi Unió civil szervezet munkatársa.
 
 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..