home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Tiszát és a csárdát nem lehet nem szeretni
Fehér Márta
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
A Tiszát és a csárdát nem lehet nem szeretni

Van egy lélegzetelállítóan szép hely Zentán: a Halászcsárda üdülőtelep a Tisza mellett. Igaz, már szebb napokat is látott több évtizedes létezése óta, ám nehezebbeket is átélt, mint manapság. Zenta Község Önkormányzata néhány hete a munkarokkantak egyesületét bízta meg a terület karbantartásával.

A természetközeliség kínálta nyugalom érezhető a hatalmas terület minden négyzetméterén. Lakóinak többsége így szereti, saját maga rendezi a telkét a legjobb belátásra szerint, építgeti, csinosítgatja kis kuckóját. Mézeskalács házikók, igazi mesebeli házacskák, takaros kiskertek, ötletes lak- és udvarberendezési elképzelések tárulnak a bámészkodó látogató szeme elé, amit imitt-amott az egyhangúság, avagy az elhanyagoltság tör meg, magasra nőtt gaz közé megbújt és tavalyi száraz falevelekkel borított tetőcserepek sora, nagyon rég átfestett padok és asztalok szomorú csendélete, foghíjas kerítések rozsdája vagy korhadása.


Horvát László

Mint oly sok szép táj és épített környezet, a zentai üdülőtelep is a ’70-es, ’80-as években élte fénykorát (akkoriban az Autó-Motoros Szövetség volt a karbantartó), megannyi vendéglátóipari helyiséggel, sportpályákkal, zuhanyzókkal, illemhellyel, gondozott közös területekkel — s utána következtek azok a bizonyos ’90-es évek, majd beköszöntött a mindenkié és senkié korszak. Az üdülőtelep ugyanis állami tulajdonban levő területen épült ki, s az ott lakók — bár magukat annak tekintik — nem tulajdonosai a telkeknek, „csupán” bérlői, akik a befektetett pénzüket, energiájukat és idejüket tekintve úgy vélekednek, nekik senki se mondja meg kívülről, hogyan kell rendben tartani a Halászcsárdát, hiszen azt teszik, mióta ott vannak, ki évek, ki évtizedek óta, megküzdöttek már egy-két-három-négy óriási tiszai áradással, megbirkóznak mindenkivel, aki a megszokott nyugalmat, magukrautaltságot, az üdülőtelepen belül kialakult „hierarchiát”, szokásrendet meg akarja bolygatni (s minderről saját fülemmel is meggyőződhettem, amikor a helyet körbejárva néhány emberrel diktafonon kívül elbeszélgettem), arról nem is szólva, hogy nem érzik jogosnak a tagsági díj kiszabását sem. Így tört bele a bicskája néhány, főleg telekbérlőből álló civil kezdeményezésnek is az üdülőtelep rendezésébe jó néhány évvel ezelőtt.


A zentai Halászcsárda bejárata

A Zenta Községi Munkarokkantak Egyesülete nem első ízben fog bele a nagy feladatba. Horvát László elnök — aki annak idején maga is tagja volt a már említett civil szervezetnek — azt mesélte, már tavalyelőtt megbízást kaptak az önkormányzattól a helyzet rendezésére, akkor jobbára azzal foglalkoztak, hogy felgöngyölítsék, most melyik telek kié, hiszen az évek során előfordult, hogy valaki — többnyire a hivatalos eljárást megkerülve — eladta vagy elajándékozta a bérleti jogát, sőt arra is akadt példa, hogy az új üdülőtelepes abban a tudatban élt, hogy telektulajdonos, emellett többen külföldön élnek/dolgoznak.

Nem igazán jutottak sokra — fogalmazott, és hangsúlyozta, ezúttal úgy vállalták el az üdülőtelep igazgatását és karbantartását, hogy megbízatásuk két évre szól, ennyi idő alatt talán már lehet tenni valamit, és ha minden jól alakul, utána huzamosabb ideig folytathatjuk tevékenységünket. Horvát László szerint egyelőre azt sem lehet tudni, pontosan hány telek van az üdülőtelepen, ám az biztos, hogy számuk meghaladja a háromszázat, a lentiek többsége nem zentai, hanem tulajdonosuk más városokból — a többi közt Magyarkanizsáról, Csantavérről, Szabadkáról, Újvidékről — származik. Beszélgetőtársam elmondta, alapító tagja a Halászcsárdának, ott volt a ’70-es évek első felében, amikor az első fákat ültették, illetve kimérték a területet.


Strand a Tiszán

— Akkor már volt lent egy halásztanya, a mostani vendéglő, ott tartózkodtak és aludtak a zentai halászok. Az üdülőtelep státusa azonban napjainkig sem rendezett, nincs bevezetve a kataszterbe, ám úgy tudom, az önkormányzat részéről folyamatban van a helyzet megoldása. Tudni kell, hogy az Autó-Motoros Szövetség utáni időszakban egy ideig a kommunális közvállalat viselte gondját a területnek, mely egyébként urbanizált, van áram, víz — ez utóbbi a szemételszállítással együtt egy szezonban 2000 dinárba kerül telkenként. Az üdülőtelepen belüli viszonyokat úgy jellemezném, hogy jelenleg mindenki azt csinál, amit akar. A legfontosabb feladatunk most az, hogy tisztázzuk a tulajdonviszonyokat, azaz intézzük el a dokumentációt, utána szeretnénk az utakat rendbe tenni, a villanyoszlopok cseréje után a vezetékeket tervezzük felújíttatni, a vízellátást is normalizálni kívánjuk, hiszen nyáron, amikor akár 1500 ember is lent van a csárdán, előfordul, hogy akadozik, ezért kellene még egy kutat fúratni, illetve még egy vizesblokkot kialakítani a felső részen, hiszen a tervek szerint az üdülőtelep területét is bővítenék, újabb 15 x 15 méteres telkek kimérésével. A nemrégiben kialakított homokos strandot is szeretnénk karbantartani. Jó lenne, ha újra működne egy kis vegyesbolt a területen, és jövőre újra megszerveznénk a Csárdanapokat, mely egykoron Zenta legnagyobb rendezvényének számított, olyan neves zenekarok és énekesek léptek fel, mint például a Crvena jabuka vagy Zvonko Bogdan, a koncertekre pedig öt-hatezer ember látogatott ki.

Beszélgetőtársam arra is kitért, hogy egyesületük nagyon aktív, és körbevezetett székházuk udvarán: Ezt mind mi építettük, saját kezünkkel, hiszen csak két irodahelyiséget kaptunk. Az alsó terasz és a belépő előtti rész, a klubhelyiség, a virágoskert a mi munkánk gyümölcse, az eszközöket is mi magunk adtuk hozzá a tagsági díjból, illetve donációkból. Kérdésemre elmondta, rokkantsága előtt sok időt töltött a folyón és a Halászcsárdán, saját csónakja is volt, a Tiszát nem lehet nem szeretni, ez a szent igazság


Tavasz a zentai üdülőtelepen


Hétvégi házak a természet ölelésében


Vadregényes környezetben


Kilátás a szőke folyóra


Két vendéglő is üzemel a területen: az „eredeti” Halász csárda és a Žitprometé

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..