home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Tisza összeköti a nemzeteket
Zséli Ágnes
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
A Tisza összeköti a nemzeteket

A Nemzetközi Tisza-túra részvevői azzal az üzenettel érkeztek meg Törökbecsére, hogy a szőke folyó nem ismerve határokat, összeköti a különböző nemzetek kultúráját.

A hajósok augusztus első napján indultak Szegedről azzal a céllal, hogy végigevezzék a folyó 175 km-es szakaszát, és hogy a természet szépségén túl számos vajdasági település történelmi, kulturális nevezetességében is gyönyörködhessenek.

Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse után — a magukat baráti körnek nevező sportolók, kalandvágyók, közösségépítők — Bácskáról a bánsági településre eveztek. A folyóból kimagasló sziget mellett áthaladtak az először 1091-ben említett Becse vára felett, melynek történelmi jelentőségű falait mindmáig a hömpölygő Tisza vize őrzi. A multikulturális település gyönyörű kikötője, a kimagasló templomtornyok a magyarországi, romániai, németországi, szerbiai vízi túrázóknak nem mindennapi panorámát nyújtottak.

— Törökbecse, beleértve az aracsi pusztatemplomot is, a magyar történelemnek egy gyönyörű darabja, hiszen az Árpád-kori aracsi templomrom a pannonhalmi apátsággal azonos, ugyanúgy, mint az oroszlámosi templomrom. Ez a rész nagyon megérinti a lelkünket, és úgy érzem, érdemes mindent megnézni — jegyezte meg dr. Zsiga Attila fő szervező.

A túrázók lerótták kegyeletüket az Assisi Szent Klára-templom udvarában levő gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú mellszobránál is. 

Csapó Géza hatszoros egyénikajak-világbajnok, olimpikon meghatottan mesélte, hogy az embereket a folyón kívül a történelem köti össze.

— A múlt a szívünkben él. Őseink sokat szenvedtek ezért a földért, ezért nagy köszönettel tartozunk nekik. Több száz kilométert utaztunk, hogy tiszteletünket tegyük ebben a városban (is), és fontos számunkra, hogy a mai napot megéltük.

A túrázók a községi Művelődési Ház állandó jellegű tárlatát is megtekintették, hiszen az Törökbecsét, a Tisza-kultúra bölcsőjét mutatja be. 

— Az egész kultúránk erre épül, hiszen az elmúlt 7500 évben ez a terület mindvégig lakott volt. Ékes bizonyítéka ennek ez az állandó tárlat is — nyilatkozta Link Lajos, a törökbecsei Aracs Turizmus vezetője. A folyó összekötő szerepét hangsúlyozva ekképp folytatta: — A túra segítségével a határokat legyőzve találkoznak az emberek egymással. Összekötődnek a szálak a jelennel, a múlttal, a jövővel, ráadásul erre egy kellemes környezetben kerül sor a Tiszán, a mi Tiszánk által. Törökbecse fontos megállóhely, hiszen itt például a sport találkozik a természettel, a természet pedig a dicső múltunkkal, ami hozzájárul a közös jövőnk építéséhez.

A tizenhat részvevőt számláló Nemzetközi Tisza-túra Zalánkeménnél, a Tisza torkolatánál ért véget. A szervezők remélik, a baráti körük a jövőben bővül, a közös túrázás pedig hagyománnyá válik.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..