home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A Tisza hulladékhelyzete a forrástól a torkolatig
2021.12.13.
LXXVI. évf. 49. szám
A Tisza hulladékhelyzete a forrástól a torkolatig

Csaknem 4000 szennyezett terület került fel az új hulladéktérképre

A nagy Tisza Expedícióval, a Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával. A Tiszta Víz, Boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység. Az alábbi szöveget a PET Kupa bocsátotta a sajtó rendelkezésére. 

A PET Kupa kilenc éve töretlenül dolgozik, hogy ráirányítsa a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain. A közelmúltban Ukrajna legnagyobb tv-csatornája tárta fel oknyomozó riportban, hogy mennyire összetett a probléma (a magyar felirattal készült riport megtekinthető a PET Kupa Facebook-oldalán). Az évek során eddig összesen 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből. A hagyományos, többnapos folyami PET-hajós versenyekből az idén hármat szerveztek, a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon, melyek során több száz önkéntes, 32 pillepalack hajóval evező csapat, többtucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, aminek eredményeként 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítani.
A Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) támogatásával indított Tiszta Víz, Boldog Tisza program lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek átfogó felmérést indítsanak a folyón és árterén, illetve a folyó menti települések lakosainak körében. A projektum célja az volt, hogy a PET Kupa környezetvédelmi törekvéseit magasabb szintre emeljék, megóvják természeti erőforrásainkat, valamint innovatív okosmegoldásokkal és expedíciós tapasztalatokkal gazdagítsák a folyóvédelem tudástárát.



A PETCamino és a Forrástól a Torkolatig expedíció
 

A Tisza szennyezettségi állapotának felmérése a PETCaminóval, a folyó magyar szakaszainak gyalogos bejárásával indult. A PET Kupa zászlóvivői összesen 2142 kilométeren járták végig a folyó természeti értékekben gazdag árterét, mindkét parton. A zászlóvivők a PET Kupa már sokat bizonyított önkéntesei és szervezői közül kerültek ki, túráikhoz egyes helyszíneken a helyi lakosság is csatlakozott. A PETCamino végül külföldi Tisza-szakaszokra is kiterjedt, és 95 nap terepbejárással, több mint 100 önkéntes részvételével zárult le.
A folyó határon túli szennyezett gócpontjainak feltérképezésére az idén nyáron a Tisza forrásánál indult útjára a 2,5 hónapig tartó nagy Tisza Expedíció. Ivánfi Csanád, azaz Csanikapitány és az időről időre hozzá csatlakozó önkéntesek hol raftingcsónakban, hol plasztikladikban vagy motoros meghajtású hajón, máskor palackokon úszó kajakon hajóztak végig a Tiszán. Október közepén — 55, vízen töltött nappal a hátuk mögött — az expedíciós csapat elérte a Dunát.

Csanikapitány 5 ország vizein hajózott át, sok kalandot és nehézséget megélve. Szegeden például ellopták az egyik hajóját, a motorral felszerelt plasztikladikot, a Pelikánt. Az esetet országos felháborodás követte, a teljes egészében folyami műanyagból készült hajót bácskai Tisza-barátok találták meg, a tettest és a motort azóta is keresik.

 

Tiszta Tisza térkép és applikáció

A szennyezett pontok feltérképezésével egyidejűleg a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációját is fejlesztették a szakemberek. Első lépésként magyar nyelven is elérhetővé vált a világszerte alkalmazott hulladék-térképező applikáció, a TrashOut. Az illegális hulladéklerakókat feltérképező app hasznos lehetőségeket nyújt a felfedezett hulladék és lelőhelye pontos rögzítésére. A TrashOutban regisztrált helyszíneket szinte valós idejű követéssel — csupán néhány percet igénylő adatátvitel után — vizualizálja a projektum keretében létrehozott www.tiszaterkep.hu weboldal. Az online tiszai hulladéktérkép jelenleg 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyói magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák részeken további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.
A petkalózok folyómentő munkáját a magyar nyelvű hulladék-térképező applikáción és az online tiszai hulladéktérkép használatán túl a Tiszta Tisza applikáció (TTapp) is támogatja. A TTapp összegyűjti a petkalózok számára nélkülözhetetlen versenyinformációkat, a regisztrációtól a programokon át egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. Az online felület az I. Bodrogi PET Kupa óta négy pethajós verseny munkáját segítette: 38 csapat összesen 4316 zsáknyi, több mint 25 tonna hulladékot regisztrált a segítségével.

A térkép és az applikáció technikai fejlesztésében a KONASOFT Kft.  működött közre, a cég társadalmi felelősségvállalás keretében évek óta támogatja a PET Kupa munkáját. A hulladéktérképpel és a fejlesztett applikációkkal a PET Kupa szakemberei a vízitúrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők aktív természetvédelembe való bekapcsolódását szeretnék elősegíteni: bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez, és könnyedén felvehet új pontokat, vagy a már meglévőket felkeresve segíthet azok megtisztításában.

— A Nemzetközi Beruházási Bank adományozási irányelve már 2015 óta része a működésünknek, amit nagyon fontosnak tartunk. A projektum két éve alatt kiderült, hogy mennyire sokat tudunk tenni élővizeinkért, a Tiszáért és a Dunáért egyaránt. A Tiszta Víz, Boldog Tisza nevű program a határokon átívelő erejével három olyan országot is érint, amelyben jelen vagyunk — mondta Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának elnöke.

Sajtófotók: Tiszta Víz, Boldog Tisza

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..