home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Természet szolgálatában
Martinek Imre
2014.07.09.
LXIX. évf. 28. szám
A Természet szolgálatában

Mottó: „A természetben nincsenek sem jutalmak, sem büntetések – következmények vannak.”

Június első napjaiban környezetvédelmi és fejlesztési egyesület jött létre Torontálvásárhelyen Debelyacsa a Természet szolgálatában néven. Nagy célokkal, fiatalos lendülettel és kellő szakmai háttértámogatással.

Az alapító közgyűlést a helyi Spartacus Labdarúgóklub lelátóin tartották meg, a statútum felolvasásával, valamint annak egyhangú elfogadásával a jelen lévő húsz nagykorú falubeli által. A vezetőség megválasztásán kívül az eddigi, heti rendszerességgel megtartott keddi összejöveteleken — amelyekre immáron a helyi közösség irodahelyiségeiben kerül sor — egyéb konkrétumok is megfogalmazódtak. Ideértve mindenekelőtt a helyi közösséggel és a helyi közművállalattal történő partnerség módozatait, illetve az együttműködést több, tartományi, köztársasági institúcióval. Az új polgári csoportosulás céljairól annak elnök asszonya, Máté Mónika nyilatkozott.

— Szükségünk volna mielőbb betekinteni bizonyos okmányokba, amelyek révén egyesületünk nemcsak a felmerülő vagyonjogi és egyéb jellegű kérdéseket (pl. kinek a hatásköre a faluhoz tartozó szántóföldeket egybekapcsoló dűlőutak karbantartása, szabad-e — s ha igen, az országút peremétől mekkora távolságra — szélvédő fasorokat ültetni, amelyek lombkoronájába a faluközpontba bemenekült varjak is visszaköltözhetnének) tudná megválaszolni, de a lehetséges mozgáskeretek is körvonalazódnának a pénz- és a humánerőforrás függvényében. Felnőtt és ifjúkorú tagjainkat egyaránt kötelezni fogjuk az aktív környezetvédelmi szerepvállalásra, továbbá az évi tagsági díj befizetésére. Egyéb, úgyszólván biztos jövedelemforrásunk nem lesz, és persze egyetlen politikai párt szekértolójává sem kívánunk válni. Mint az a társulásunk nevéből is látható, a személyi karrierépítés helyett a megtépázott természet becsületének helyreállítását választottuk legfőbb munkafeladatunknak. Ökológiai téren is szeretnénk felrázni a falunk apraját-nagyját.

Mint megtudtuk, a debellácsi zöldek az aktív környezetvédelmi megmozdulásokra — facsemeték ültetésére a faluba vezető utak, illetve a határdűlők mentén, a falu parkjának és más zöld övezeteinek gondozására, a szekunder hulladék szelektív és időszakos begyűjtésének megszervezésére, interaktív tanórákra, környezetvédelmi tematikájú filmvetítésekre és tribünökre — kívánnak kellő hangsúlyt helyezni. Hatékony és lehetőleg cenzúrázatlan médiatámogatásban reménykednek, még akkor is, amikor majd kényesebb kérdések kerülnek napirendre, mint például az egészséges csapvíz, a gyomirtók flakonjainak szakszerű begyűjtése, tárolása és semlegesítése, vagy bárminemű pénz- és időigényes ökobefektetés szorgalmazása. A projektumok sikerének, illetve kudarcának következményeivel ugyanis nemcsak a jelen emberének, hanem az utánunk jövő nemzedékeknek is számolniuk kell!

Mert akár lokálisan, akár globálisan tekintünk a dolgok aktuális menetére, mindmáig megdönthetetlen érvényű az az üzenet(töredék), amelyet Seattle-nek, a suquamish indiánok törzsfőnökének Abraham Lincoln, a „washingtoni nagy törzsfőnök” ajánlatára adott, 1854. évi válaszbeszédéből kölcsönöztük: „Nem az ember szőtte az élet hálóját, hanem csak fonál benne. Amit ezzel a hálóval tesz, magával teszi.”     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..