home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Templomdomb titkai
(ger)
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám

Négy évvel ezelőtt kezdődtek és szeptember eleje óta újra folynak a feltárási munkálatok a majdányi Templomdombon. A szakemberek jelenleg mintegy ezer négyzetméteren nyitották fel a területet, hogy kiderítsék az ezeréves titkokat. A felsőbb rétegekből már teljes egészében előkerültek egy kisebb, XI...

Négy évvel ezelőtt kezdődtek és szeptember eleje óta újra folynak a feltárási munkálatok a majdányi Templomdombon. A szakemberek jelenleg mintegy ezer négyzetméteren nyitották fel a területet, hogy kiderítsék az ezeréves titkokat.
A felsőbb rétegekből már teljes egészében előkerültek egy kisebb, XIII. századi gótikus templom alapjai, amely egy nagyméretű, 12x25 méter alapterületű, XII. századi román stílusú templom maradványaira épült. Csak az idén több mint száz sírt tártak fel, amelyek szinte egymást érik, mindegyik kelet-nyugati tájolású, az elhunytak feje nyugat felé, a lábuk kelet felé néz. A mélyebb rétegben még újabb sírok sorakoznak, a becslések szerint akár 2500--3000 is lehet még. Az edénymaradványokból és egyéb jelekből ítélve egészen a XVI. századig aktív temető volt ezen a helyen. A templom alapjai helyenként mindössze 30 centiméter mélyen kezdődnek, más helyen 1--1,5 méteren. Az ásatásokat nehezíti, hogy a Templomdombot évszázadokon keresztül sokszor megbolygatták a sírrablók, Majdányon viszont a régebbi házak falaiban ma is fellelhetők az innen származó égetett vörös téglák.
Ismeretes, hogy a ma Romániához tartozó Óbébán a templom építéséhez Majdányról hordták el a téglákat, a falakat az alapokig lepusztították. Az idén nemcsak égetett téglákat, hanem fehér, faragott kárpáti márványmaradványokat is találtak, ami arra enged következtetni, hogy egy nagyon szép, monumentális, gazdagon díszített román stílusú keresztény templom állt ezen a helyen.
A különleges régészeti jelentősége miatt a művelődési minisztérium kiemelt művelődéstörténeti fontosságúnak nyilvánította a Templomdombot, és a feltárási munkálatok elsőbbséget élveznek. Hogy hány évig tart még ez a tevékenység, azt egyelőre nem lehet tudni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..