home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Szerbiai Sportszövetség vezetői Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2020.12.14.
LXXV. évf. 50. szám
A Szerbiai Sportszövetség vezetői Magyarkanizsán

A közelmúltban Magyarkanizsára látogatott Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke és Goran Marinković főtitkár, akik eredményes tárgyalásokat folytattak Fejsztámer Róbert polgármesterrel, Borsos Csabával, a Magyarkanizsa Községi Sportszövetség elnökével és Bálint Zoltánnal, az épülőben lévő Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetőjével.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az olimpiai és világbajnok Štefanek elmondta, hogy eltökélt szándékuk a magyarkanizsai sport fejlesztése, és biztos benne, hogy a községi sportszövetséggel gyakrabban kommunikálnak majd, mint eddig. A község sportéletének további fejlődése szempontjából óriási jelentőségű a Magyarkanizsán épülő Vajdasági Birkózóakadémia, mellyel a sportturizmus is magasabb szintet érhet el.


A Szerbiai Sportszövetség képviselői és vendéglátóik (balról jobbra): Goran Marinković, Fejsztámer Róbert, Davor Štefanek, Bálint Zoltán

Újságírói kérdésre Štefanek elmondta, igaz az, amiről már egy ideje beszél a sportsajtó, vagyis hogy a decemberi, belgrádi világkupa lesz az utolsó versenye, és ezzel lezárja rendkívül eredményes pályafutását, azaz szögre akasztja a birkózócipőket.

— Döntésem végleges, habár indulhattam volna a jövőre megrendezendő nyári olimpián, hiszen Nemes Máté olimpiai kvótát szerzett az országnak. Védhetném a riói aranyat, de Máté megérdemli, hogy bizonyíthasson, hiszen az olimpiai normát ő szerezte meg. Ha az idén megtartották volna a tokiói játékokat, akkor én képviseltem volna Szerbiát. Harmincöt éves vagyok, mindent megnyertem, ami ebben a sportágban megnyerhető. Sokat adtam a szerbiai sportnak, a birkózásnak, de sokat is kaptam tőle. Továbbra is segítem a szerbiai sportot, a birkózást, úgy is, mint bajnok, és úgy is, mint a Szerbiai Sportszövetség elnöke. A jövő évben lejár a négyéves megbízatásom, én azonban bízom benne, hogy a sportszövetség élén maradhatok, és folytathatom a megkezdett munkát. Döntésemben óriási szerepe volt a májusban negyedik életévét betöltő Matija fiamnak, aki a rengeteg edzőtábor és a belgrádi munka miatt nem sokat látott az elmúlt négy évben. Családomat teszem az első helyre, a világkupával befejezem pályafutásom, és nem megyek az ötkarikásra. Kilenc érmet nyertem a nagy világversenyeken, gyűjteményemből csak az Európa-bajnoki arany hiányzik, melyet ifjúsági és felnőttmezőnyben sem szereztem meg. A birkózóakadémia kiváló ötlet volt Bálint Zoltán részéről, akinek az objektum befejezése után szobrot kellene állítani, ezzel is elismerve érdemeit. Ilyen létesítménye nemhogy Szerbiának, de még Jugoszláviának sem volt. Az akadémia nagyon közel van Szabadkához, így reménykedem, hogy Matija fiam a nyomdokaimba lép, és néhány év múlva a többi fiatallal ő is itt edz majd. Kötelességünk bekapcsolódni az új bajnokok nevelésébe, tudásunkat át kell adnunk a jövő nemzedékének. Bízom benne, hogy minden világversenyen lesz néhány birkózónk, aki harcolhat az aranyéremért. Tokióban és utána is — mondta Štefanek.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője kiemelte, hogy igazi lokálpatriótaként számára különös jelentőséggel bír a magyarkanizsai sport további fejlesztése. Elmondta, mindig is voltak zászlóvivők, és a magyarkanizsai sport ma sem szűkölködik tehetségekben.

— Sokan elvándoroltak, de akik maradtak, ők igazi végvári vitézként dolgoznak a sportban. Nem titok, legtöbbet a birkózásról beszélgettünk, hiszen mindketten ebből a sportból valók vagyunk, és leszögeztük, vannak tehetségeink, a sportág szép jövő előtt áll. Az akadémiával olyan magas szintre emelnénk a szakmai munkát, hogy az idejüket feláldozó fiatal tehetségeknek lehetőséget teremtsünk arra, hogy a nagy nemzetközi versenyeken is jelentős eredményeket érjenek el. Az építkezés a tervezett ütemben folyik, és bízom benne, hogy a létesítményt 2021 augusztusában átadhatjuk rendeltetésének — mondta Bálint.

A sajtótájékoztató után a küldöttség megtekintette az épülő birkózóakadémiát.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..