home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata
Talpai Lóránt
2021.07.15.
LXXVI. évf. 28. szám
A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata

Államfők találkozója és kitüntetés — Rengeteg szabad hely a középiskolákban — A járvány negyedik hullámára figyelmeztetnek

Államfők találkozója és kitüntetés

A múlt héten Belgrádban találkozott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić szerb államfő. Közös sajtótájékoztatójukon szóba került a két ország közötti egyre erősödő gazdasági együttműködés, a magyarországi vállalatok szerbiai beruházásai, a vajdasági magyarok támogatása az anyaország részéről. Vučić kitért Magyarországnak a nyugat-balkáni régióban kifejtett szerepére, valamint arra, hogy támogatja Szerbia útját az Európai Unióba. „Azért állok egyértelműen Szerbia európai uniós tagsága mellett, mert ezzel a teljes nyugat-balkáni integrációt szorgalmazom. Szerbia most a kulcsország, és ezt az uniónak meg kell értenie. Sőt, ha a számok nyelvén beszélünk, akkor nagyobb érdeke fűződik ma az EU-nak Szerbia tagságához, mint Szerbiának. Nem mindenki számára nyilvánvaló ez az összefüggés, hogy a térség stabilitásának a kulcsa Szerbia” — hangsúlyozta Orbán Viktor. A Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban. Az egyik legrangosabb szerb állami kitüntetést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Szerbia és a saját államuk kétoldalú kapcsolatrendszerének fejlesztéséért. (Tanjug)


Fotó: MTI
 

Rengeteg szabad hely a középiskolákban

Csaknem 10 000 üres hely maradt a szerbiai középiskolákban, mivel jóval kevesebb a kisérettségiző diák. Az 519 szerbiai középiskolában az első osztályba felvételiző tanulóknak 77 000 helyet terveztek, de csak 68 000 fiatalt tartanak számon ebben a generációban. Az idei évben is a belgrádi Matematikai Gimnázium a legkeresettebb középiskola, ahova Vajdaságból, illetve Szerbia délebbi részeiről is érkeznek diákok. A külföldön is elismert intézménybe 200-an jelentkeztek a 100 meghirdetett helyre. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy országos viszonylatban a nyolcadikosok többsége be tud iratkozni a kívánságlistán megjelölt első három szak valamelyikére, helyi szinten azonban rosszabb a helyzet. Belgrádban például a nyolcadikosok 54,4 százaléka iratkozhatott be a kívánságlistán elsőként megjelölt szakra, míg az észak-bácskai körzetben, ahol tízszer kevesebb nyolcadikos van, mint a fővárosban, 79,13 százaléknak sikerült ugyanez. (Beta)

 

A járvány negyedik hullámára figyelmeztetnek

A legrosszabb forgatókönyv alapján a koronavírus-járvány negyedik hulláma már az ősz előtt elkezdődhet, jelentette ki Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Ez a többi közt azért alakulhat így, mert az emberek túlságosan korán kezdtek el lazítani, és a legtöbbjük tévesen azt feltételezi, hogy a koronavírus-járvány már elmúlt. „Lassult az oltás üteme, július elejéig 2 730 000 személy kapta meg első, és 2 590 000 a második védőoltást is, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy nyugodtak legyünk, mert ennyi oltott személlyel nem számíthatunk békés őszre” — hangoztatta Đerlek. Hozzátette, az oltások biztonságosak, és érthetetlen számára, hogy az emberek mire várnak. A hírhez kapcsolódik, hogy július 12-étől Szerbiában újból szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások betartását az egészségügyi minisztérium illetékesei — közölte Goran Stamenković egészségügyiminiszter-helyettes. Az ellenőrök főleg azt figyelik, hogy az emberek viselnek-e maszkot, illetve hogy a vendéglátóhelyeken betartják-e a megfelelő távolságot és létszámkorlátot. (Szerbiai RTV)


Fotó: Beta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..