home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Szent Korona 40 éve tért haza
MTI
2018.01.05.
LXXIII. évf. 1. szám
A Szent Korona 40 éve tért haza

Január 6-án, szombaton nyílt nap lesz az Országházban a Szent Korona visszaszolgáltatásának 40. évfordulója alkalmából 

Az érdeklődők 10 és 15 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A látogatók az Alkotmány utca felől közelíthetik meg az Országházat.


MTI-fotó: Illyés Tibor

A nagy érdeklődésre tekintettel sorban állás várható.

A rendezvény alatt — 8 és 16 óra között — a megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból.


MTI-fotó: Illyés Tibor

Az Országgyűlési Múzeum A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítása 9 és 17 óra között tekinthető meg. A Kőtár és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás téli üzemszünet miatt nem látogatható.

Az Országgyűlés Sajtóirodája által küldött háttéranyagban felidézik, hogy a koronát jelvényeivel együtt 1978. január 6-án szolgáltatta vissza az Egyesült Államok Magyarországnak. Az ékszereket az ezredfordulóig a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében állították ki. 


MTI-fotó: Illyés Tibor

A koronát a jogarral, az országalmával és a karddal együtt 2000. január 1-jén az Országház kupolacsarnokába szállították át. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban maradt speciális tárolási igénye miatt. A Honvéd Koronaőrség 2011. május 30-án tette le esküjét és vette át a Szent Korona őrzését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..