home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Székelyek Nagy Menetelése
Talpai Lóránt
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
A Székelyek Nagy Menetelése

Székelyföldön 14 gyülekezési pontból indultak tömegek azzal a céllal, hogy 53 kilométeres menetoszloppal hívják fel a világ figyelmét Székelyföld autonómiájának szükségszerűségére. A menetelők kiáltványt is megfogalmaztak, melyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke ismertetett.

53 KILOMÉTERES MENETOSZLOP SZÉKELYFÖLD AUTONÓMIÁJÁÉRT

Székelyföldön 14 gyülekezési pontból indultak tömegek azzal a céllal, hogy 53 kilométeres menetoszloppal hívják fel a világ figyelmét Székelyföld autonómiájának szükségszerűségére. A menetelők kiáltványt is megfogalmaztak, melyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke ismertetett. A nagy menetelés résztvevői a kiáltványban nyilvánították ki, hogy ragaszkodnak a nyolc széket és 153 önkormányzatot magában foglaló Székelyföld korábban rögzített ideiglenes határaihoz, és követelik, hogy a helyi közösségek népszavazása véglegesítse a határokat. Kijelentették, hogy Székelyföld -- nemzeti, etnikai és nyelvi hovatartozástól függetlenül -- közös hazája a terület minden lakosának, és hogy a területi autonómia lesz a teljes és tényleges jogegyenlőség intézményi garanciája. A menetelés kiáltványának felolvasása után a tüntetők közösen elénekelték a magyar és székely himnuszt, majd elindultak vissza a gyülekezési pontok felé. A székelyek menetét egyébként szolidaritási megmozdulások követték szerte Magyarországon, Európában és Észak-Amerikában is.

EURÓPAI UNIÓS CSÚCSTALÁLKOZÓ BRÜSSZELBEN

Brüsszelben tartották meg az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozóját. A kétnapos megbeszéléssorozaton José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a keleti partnerséget, illetve az Ukrajnával kötendő szabadkereskedelmi és társulási megállapodást emelte ki. A két politikus egyúttal történelmi lehetőségnek nevezte a november végére tervezett vilniusi Keleti Partnerség elnevezésű csúcstalálkozót. A portugál bizottsági elnök szerint elérhető közelségbe került a politikai és gazdasági társulás Ukrajna és az EU között. A keleti partnerségen kívül -- a 300 emberéletet követelő lampedusai tragédia kapcsán -- a migráció kérdéséről is tárgyaltak az állam- és kormányfők. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, aki magas rangú megbeszéléseket folytatott a visegrádi országok miniszterelnökeivel, és részt vett az Európai Néppárt nagygyűlésén is.

ÚJABB SZŐKE KISLÁNYT TALÁLTAK, EZÚTTAL ÍRORSZÁGBAN

Görögországban nemrég vádat emeltek emberrablás gyanújával egy roma pár ellen. Hristos Salis és Eleftheria Dimopulu évek óta sajátjaként nevelt egy idegen kislányt. A Maria névre hallgató gyermekre egy cigánytáborban bukkantak rá a hatóságok, és a DNS-minták összevetésével azonnal kizárták, hogy Maria rokonságban állna a szóban forgó a párral. Ez után az eset után Írországban is egy romák által nevelt szőke kislányt találtak. Az ír főváros Tallaght nevű elővárosában élő, Romániából bevándorolt roma család szomszédjai a görögországi gyermekrablási ügyről értesülve jelezték a hatóságoknak, hogy az ő szomszédságukban is cigány szülők egy olyan gyermeket nevelnek, aki egyáltalán nem hasonlít rájuk. Mivel a dublini szülészet nyilvántartásában nem szerepel a gyermek világra jötte, az ír hatóságok elvették a kislányt a szülőktől arra az időre, amíg DNS-vizsgálattal nem tisztázódik, hogy van-e köztük vérségi kapcsolat.

MEDDIG TERJED A SAJTÓSZABADSÁG?

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint az eltűnt szőke kislányokról  a sajtóban megjelent felelőtlen tudósítások is hozzájárulnak a romákról kialakult negatív „mítosz” terjesztéséhez. Az emberjogi biztos egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Görögországban és Írországban az elmúlt napokban megtalált gyermekekről világszerte megjelent tudósítások többségében az újságírók kiemelték: romákról van szó. Ez pedig azt az ősi mítoszt erősíti, hogy a romák gyermekrablók -- zárta le gondolatmenetét Muiznieks. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa azonban arra nem tért ki, hogy a világviszonylatban javallott objektív, illetve tényszerű újságírást hogyan lehet pontos tények és adatok nélkül megvalósítani. 

MODERN KORI ESŐTÁNC KÍNÁBAN

Évente mintegy ötvenmilliárd tonna esőt idéznek elő Kínában. Az időjárás befolyásolására az országot sújtó aszály és a búzatermés biztosítása végett van szükség. A csapadékképződést a „felhőmagvasítás” elnevezésű módszerrel érik el.  Az eljárás során rakéták, illetve repülőgépek ezüst-jodiddal, folyékony nitrogénnel vagy fagyasztott szén-dioxiddal bombázzák az eget. Ezeknek az anyagoknak a hatására a felhőkből kicsapódik a nedvesség, a képződő vízcseppek pedig a gravitáció hatására a földre hullanak. Ezt az eljárást egyébként a 2008. évi pekingi olimpia, valamint a 2010. évi sanghaji világkiállítás idején is alkalmazták. A jól bevált módszert a kínai hatóságok más területeken is alkalmazni szeretnék, mert a kutatók véleménye szerint  a természeti katasztrófák és a globális felmelegedés hatásai jelentősen csökkenthetők általa.

VITALI KLITSCHKO FOR PRESIDENT?

Újra ringbe száll Vitali Klitschko világbajnok nehézsúlyú ökölvívó, ám ezúttal nem bokszmeccsre készül, hanem az ukrán államfői posztért száll majd harcba. Jelöltségét az ellenzéki UDAR (Ütés) párt vezetőjeként ő maga jelentette be. A jelenlegi ukrán kormány azonban nem igazán szeretné a világhírű bokszolót vetélytársnak, ezért jogszabályt is változtatott. Az új jogszabály kiköti, hogy nem tekinthető Ukrajna lakosának az, akinek egy másik államban van állandó lakhelye, mivel külföldön fizet adót. Ezzel a jogszabály-módosítással tulajdonképpen azt szeretnék elérni, hogy a németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező Klitschkót megakadályozzák abban, hogy jelöltesse magát a 2015 márciusában esedékes elnökválasztáson. „Engem ilyen módszerekkel nem tudnak megállítani vagy megfélemlíteni. Attól a pillanattól fogva, hogy Ukrajna függetlenné vált, Ukrajna állampolgára vagyok és az is maradok” -- jelentette ki válaszul a többszörös világbajnok bokszoló.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..