home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A Szegény Fehérvári tájolni indul
Bacsik Lőrinc Natália
2024.05.08.
LXXIX. évf. 19. szám
A Szegény Fehérvári tájolni indul

Magyarcsernyén vendégszerepelt a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja. A közönség nagyon jól szórakozott, hiszen a szereplők remek hangulatot teremtettek.

A tóbaiak az idén László Miklós Szegény Fehérvári című játékát készítették a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára, s ezt mutatták be Magyarcsernyén is.

A történet szerint Fehérvári a barátja tanácsát megfogadva betegnek tetteti magát, és így csábítja el Turmájernét, a professzor feleségét. A folytatásban orvosi vizsgálatot is el kell végeznie másokon, természetesen mindezt jól megfizetetti a páciensekkel. Viszont korai az öröme, végül ugyanis az ő fogát húzzák ki, nem fájdalommentesen, és nem is ingyen, sőt, nem is fogorvos végzi a műveletet.

Az előadást érdemes megnézni. Sok a poén, a színészi bravúr. Na meg a színes, pöttyös alsónadrág is telitalálat. A Nagykikindán megrendezett szemlén a társulat több díjban részesült: közösségmegtartó tevékenységéért Faragó Árpád-díjat kapott, a vendégszereplésre kiemelten érdemesült előadás büszke címét, vagyis a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját is elnyerte, valamint a Magyar Szó napilap egyik különdíját Szántó Tivadarnak ítélték oda Fehérvári szerepének megformálásáért.

— Nagyon örülünk a díjaknak, főleg az MNT különdíjának, a tájolásnak, mert ennek köszönhetően több helyen is láthatják és megismerhetik az előadásunkat. Székelykevére, Versecre, Kupuszinára már régi vágyunk eljutni, s bemutatni a darabot — mondta Szántó Tivadar. — Az idei szerepemre nem panaszkodhatok, mert huszonvalahány évvel ezelőtt már játszottam Fehérvárit, de akkor csak Tóbán adtuk elő, s a jelenlegi színészek közül más nem szerepelt a darabban. Most úgy érzem, sokkal kidolgozottabb a három karakter megszemélyesítése, hoztam a formám, és bízom benne, hogy hiteles voltam a színpadon.

Lackó Farkas Erzsébet néhány éve nemcsak színészként vesz részt a darabban, hanem ő a rendező is.

— Az idén is kihasználtuk a VMMSZ kínálta lehetőséget, hogy szakértő segítsen a darab rendezésében, azaz csiszoljon az előadáson. Nagy köszönet érte Virág Györgynek. Ami az én szerepemet, a professzor feleségét illeti, a valóságban nem vagyok ilyen kacérkodó hölgy. Próbáltam teljesíteni a feladatot, ami nagy kihívás volt számomra. Mi a vígjátékokat szeretjük, ilyen szövegeket keresünk, mert úgy érezzük, ezt tudjuk igazán és könnyen eljátszani. És ami nagyon fontos, mindig a közönség tetszését szeretnénk megnyerni. A tájolásnak nagyon örülünk, mert a környékbeli helyekre az egyesület költségén el szoktunk menni, de távolabbra nem juthattunk el. Ennek a díjnak köszönhetően reméljük, hogy az idén több helyen is be tudjuk mutatni az előadásunkat Dél-Bánáttól Észak-Bácskáig.

A darab további szereplői: ifj. Detki Antal (Professzor), Aranyos Dominik (Kalocsai), Kiss Zoltán (Fiatalember), Nánity Nikoletta (Szilbergeldné), Sirovica Erzsébet (Szobalány). Kellékes: Samu Tibor, Palatinus Nándor. A technikáért Kiss Zoltán felelt, a súgó pedig Tóth Anna és Bokor Vivien volt.

A társulat a Szegény Fehérvári című vígjátékot már előadta Tóbán, Tordán, Nagykikindán és Magyarcsernyén, valamint a hónap végéig Muzslyán, Tamásfalván és Szajánban is tapsolhat neki a közönség, májusban és júniusban pedig megkezdődhet a tájolás.

Kakuszi Elvira felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..