home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Szakkör — Csókán is
Tóth Lívia
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
A Szakkör — Csókán is

Magyarország Kormányának köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott csaknem 5000 szakkör támogatására a Kárpát-medencében. A program célja a közösségépítés, a helyi identitás erősítése, szemléletformálás, a figyelem ráirányítása meglévő értékeinkre, aktív közösségi együttműködések elősegítése. Az összejöveteleken hagyományos mesterségek csínját-bínját sajátíthatják el az érdeklődők.

A Szakkör projektummal kapcsolatos tevékenységek Vajdaságban 2021 novemberének végén indultak, lapunkban is beszámoltunk már több sikeres kiállításról, de a folytonosság jegyében akadnak olyan települések is, ahol a népi kézművesmesterségek tanulásának ez a formája csak nemrégiben kezdődött meg. Közéjük tartozik a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület is.

A Szakkör ‒ Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2022 programot a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ajánlotta az érdekeltek figyelmébe, minden tagszervezetének elküldte ugyanis a felhívást, hogy pályázzanak a részvételre. 

— A feltétel az volt, hogy egyvalaki közülünk szakkörszervezői módszertanból vizsgát tegyen. Nos, számomra nem is volt kérdés, hogy ezt én vállalom, mert tudtam, hogy az egyesületben sokan, és itt elsősorban a kézimunkacsoport ügyes kezű asszonyaira gondoltam, szívesen fogadnák ezt az új lehetőséget — mesélte Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke. — Hat, egyenként ötfős szakkört indítottunk, ezek a vesszőfonás, bútorfestés, kötés gyönggyel, gyertyaöntés, csipkeverés, makramé. Habár még csak néhány foglalkozáson vagyunk túl, máris elmondhatom, mindegyik nagyon jó hangulatban telik. Mindennap van valamilyen foglalkozás a délutáni órákban. Az úgynevezett énidőt töltik el a más-más korosztályhoz tartozó hölgyek jókedvűen a Mórában, és jómagam is hasznos szabadidős tevékenységnek tartom, mert kivétel nélkül mindenki ki tud kapcsolódni.

A tizenhárom éves Anna a legfiatalabb, de van banktisztviselő, anyakönyvvezető, egészségház-igazgató, ápolónő, óvónő, takarítónő, valamint főállású anyukák, nyugdíjasok… Egyszóval vegyes a társaság, de a szakköri munkában mindannyian nagyon elhivatottan vesznek részt. Érdeklődéssel jönnek, barátkoznak, csevegnek, figyelnek, alkotnak. A csapat-, illetve közösségépítésen túl a segítőkészséget is gyakoroljuk, hiszen mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Számtalanszor előfordul, hogy aki ügyesebb, és jobban halad, az segít a mellette szorgoskodó, de esetleg némileg lemaradó társának.

A foglalkozások májusig tartanak. Addig heti rendszerességgel jönnek össze a szakkörösök, megnézik az újabb feladatot tartalmazó és bemutató videót, majd nekiveselkednek a megvalósításának. Befejezésként az elkészült alkotásokból nagyszabású kiállítás várja majd az érdeklődőket. A közszemlére tett tárgyak láttán pedig mindenki eldönti, a második körben szeretne-e csatlakozni a szakkörösökhöz.

Fényképezte: Kiss Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..