home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A Szabadkai Egyházmegye új püspökének kihirdetése
2023.10.07.
LXXVIII. évf. 40. szám
A Szabadkai Egyházmegye új püspökének kihirdetése

A belgrádi apostoli nuncius, Msgr. Santo Rocco Gangemi, vatikáni nagykövet, 2023. október 7-én, az egyházmegyei papság és a sajtó képviselői jelenlétében, kihirdette, hogy a Szabadkai Egyházmegye új püspöke, Msgr. Fazekas Ferenc, eddig egyházmegyei kormányzó lett.


Fényképek forrása: Kovács Attila / Szabadkai Egyházmegye

Az ünnepélyes sajtótájékoztató, az Úrangyala imádsággal kezdődött, pontosan déli 12 órakor, majd Gangemi nuncius szólt az egybegyűltekhez. Emlékeztette a jelenlévőket arról, hogy Msgr. Slavko Večerin halála után, 2022. augusztus 26-án, megüresedett a püspöki szék, így az egyházmegyei Tanácsosok Testülete, az eddigi általános helynököt, Msgr. Fazekas Ferencet választotta meg egyházmegyei kormányzónak, aki ezt a szolgálatot a mai napig végezte.

Tekintettel arra, hogy a Szabadkai Egyházmegyének szüksége volt új főpásztorra, Őszentsége Ferenc pápa Msgr. Fazekas Ferencet, szabadkai megyéspüspökké nevezte ki. Gangemi nuncius arra szólította fel az egyházmegye papjait és híveit, fogadják el szeretettel új főpásztorukat, majd kiemelte: „Veled vagyok és az egész helyi egyházzal. Mindannyian az Örök Pásztor felé zarándokolunk, aki folyamatosan gondoskodik nyájáról és odafigyel gyermekei szükségleteire. A Szűzanya oltalmába bízom szolgálatodat, anyai pártfogása kísérje minden lépésedet.”

Ezt követően Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye kinevezett püspöke szólt az egybegyűltekhez. Arra kérte a vatikáni nagykövetet, adja át Ferenc pápának személyes üdvözletét és kifejezte háláját az egész Szabadkai Egyházmegye nevében. Biztosította Péter apostol utódát, gyermeki engedelmességéről majd hozzáfűzte: „Ezért kérlek benneteket, hogy imádkozzatok érettem és egyházmegyénkért, hogy valóban keresztény hitünknek és az örömhírnek igazi tanúi legyünk. Ezen örömhírt, Jézus Krisztus, a világ egyetlen Megváltója hozta el nekünk.”

Forrás: A Szabadkai Egyházmegye

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..