home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Szabadkai Egyházmegye papjainak nagyböjt előtti lelki megújhodása — „A papokban lévő papság Jézusé”
2023.02.22.
LXXVIII. évf. 8. szám
A Szabadkai Egyházmegye papjainak nagyböjt előtti lelki megújhodása  — „A papokban lévő papság Jézusé”

A Szabadkai Egyházmegye szervezésében, már hagyományosan, idén is a zombori karmelita rendház adott otthont, az egyházmegye papjainak, nagyböjt előtti lelki megújhodására, 2023. február 21-én, kedden.

A horvát ajkú papoknak dr. Jakov Mamić karmelita szerzetes, a magyar ajkú papoknak pedig Ft. Dr. Gável Henrik, tb. kanonok, Budapest-Albertfalvi plébános, esperes tartott előadást.

A magyar nyelvű előadás mottója: „Krisztus elfoglalt papja, vagy Krisztus lefoglalt papja akarunk-e lenni?!”.  Kiemelte, hogy a pap csak a feladataiban, elfoglaltságaiban tud gondolkodni: gyóntat, csoportokat működtet a plébánián, adminisztrációt vezet, stb., azaz egy ún. rendszert működtet, miközben talán elfelejti, hogy a papi élet nem egy rendszer! Szerinte a sok feladat, és csak a feladatban, elfoglaltságban való élésük, gondolkodásuk miatt, a jelen foglyai lesznek, lelki elvilágiasodás indul el életükben. Előadásában emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a papokban lévő papság Jézusé. Emiatt fontos, hogy a papok hagyják, hogy Jézus nyilvánuljon meg cselekedeteikben, életükben, hisz rajtuk keresztül akarja megmutatni a világnak, a benne élő szeretetet.

Az előadás után csendes szentségimádás és gyónási lehetőség volt a templomban, majd szentmise következett, amelyet msgr. Fazekas Ferenc, egyházmegyei kormányzó vezetett. Szentbeszédében a szeretetszolgálatról beszélt, annak rejtettségéről, nélkülözhetetlenségéről és pótolhatatlanságáról. A hívőket áldozatos lelkülettel szolgálni – a papok teljes értékű életének alapja – mondta az egyházmegyei kormányzó.

A szentmise után, az atyák közös imádságot mondtak el Gellért atya sírjánál.

Egyházmegyénk papjai különösen fontos szolgálatot végeznek nagyböjtben, gondoljunk csak bele, a heti keresztúti ájtatosságokra, szentbeszédekre, lelki napokra, a megannyi gyóntatásra stb. Őszintén reméljük, hogy a lelki megújhodás mindannyiuk számára mély lelki tartalmat, erőt adott, az előttük álló hetek szeretetszolgálatához.

 

Illés Hajnalka / A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..