home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodájának első éve
2023.12.15.
LXXVIII. évf. 50. szám
A Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodájának első éve

Egy éve, a mai napon, 2022. december 15-én keltettük életre a Szabadkai Egyházmegye Facebook és Instagram oldalát, pár nappal később pedig létrehoztuk az egyházmegyei YouTube csatornát is, és ezzel megkezdte munkáját a Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája, amely előtte nem létezett és amely hiánypótló szolgálatot végez azóta is. 

Facebook oldalunkat egy év alatt, 6111 személy követi. Döntő többségük magyar ajkú, az egyházmegye területén él, de szép számban követik az egyházmegye tevékenységét a szomszédos egyházmegyék hívei is, határon innen és túl. 
Bejegyzéseinkben igyekszünk hírt adni minden olyan egyházmegyei ill. plébániai rendezvényről, eseményről, amely érinti egyházmegyénk területén élő magyar-, horvát és szlovák híveket, tiszteletben tartva az egyházmegye hivatalos nyelvhasználatát. A helyi beharangozók mellett, a világegyház híreit is követjük és kísérjük Ferenc pápa apostoli tevékenységét is. Lelki tartalmakkal is kedveskedünk követőinknek, igyekszünk az igényességre és a magas színvonalra, akár a bejegyzések szöveges, akár vizuális tartalmaiban.

Számos sorozatot indítottunk. Az egyik legkedveltebb az „Ismerjék meg egyházmegyénk templomait / Predstavljamo crkve naše biskupije” valamint az „Emlékek a múltból / Uspomene iz prošlosti”. Mindkét sorozatban a plébániatemplomokról és fíliákról készült új ill. régi fényképek segítségével mutatjuk be templomaink szépségét, részleteit, hiányosságait, azaz a valóságot és felidézzük a régi állapotokat is. 
Számos plébánia aktívan részt vesz az információk küldésében és a plébánosok is szép számban segítik munkánkat. Ezúton is köszönjük mindenki közreműködését.
Számos visszajelzés érkezett ebben az egy évben, szinte mindegyikük az elismerés hangján íródott. 
A közösségi médiafelületeken lévő aktív jelenlét mellett, Sajtóirodánk számos sajtótájékoztatót szervezett, felkaroltunk számos egyházmegyei szintű rendezvény promócióját, segítettük azok népszerűsítését, többek között a szentkúti és a doroszlói búcsút, a 30. éves Pax Romana ünnepségét, a papi továbbképzéseket, lelki megújhodásokat stb. Végig kísértük magasrangú egyházi vendégeink itt tartózkodását: Msgr. Santo Rocco Gangemi, apostoli nuncius hivatalos látogatását, a húsvéti szent háromnap liturgiáit, Msgr. Roko Glasnović, dubrovniki püspök, Böjte Csaba OFM, ferences szerzetes sajtónyilatkozatait, valamint a januári ökumenikus imahét panelbeszélgetését stb. Kiemelnénk Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök püspökszentelését, ahol Sajtóirodánk koordinálta a teljes médiajelenlétet, a közvetítéseket és a szentelés teljes fényképes és videós anyagát. Sajtóirodánk minden kiemelt jelentőségű egyházmegyei rendezvény után, a helyi egyházi sajtó, a szerbiai, magyarországi és horvátországi egyházi és világi médiaházak mellett, a régió és a szentszéki sajtóiroda kisebbségi szerkesztőségei felé is kétnyelvű (azaz magyar és horvát) szöveges, fényképes és az esetek többségében videós anyaggal is szolgál. 

Sajtóirodánk munkáját és jelenlétünket a közösségi médiában nyilvánosan is elismerte a Szerémségi Egyházmegye koadjutor püspöke, msgr. Fabijan Svalina, a Magyar Kurír főszerkesztője, Kuzmányi István, valamint a Magyar Püspöki Konferencia titkára is, msgr. dr. Tóth Tamás és mások. Oldalkövetőink emellett rendszeresen jelzik, hogy példaértékű és minőségi munkát végzünk. Rendkívül magas színtű és professzionális kapcsolatot építettünk fel a sajtó képviselőivel. Külön köszönjük a Pannon RTV kivételes támogatását, a promóciós anyagok elkészítésében nyújtott nagy segítségüket. Köszönjük a horvátországi IKA rendkívül korrekt hozzáállását, Siniša Kovačić fő- és felelős szerkesztő közreműködését és azt, hogy szinte az elsők között közlik híreinket. Számos olyan üzenet érkezett ebben az egy évben, amely arra ösztönzi sajtóirodánkat, hogy a megkezdett úton folytassuk a munkát, a Jóisten dicsőségére és egyházmegyénk híveinek szolgálatában.
Ebben az egy évben azt tapasztaltuk, hogy a Szabadkai Egyházmegye nemcsak a legnagyobb egyházmegye Szerbiában, hanem rendkívül gazdag is! Gazdagsága a hívek szeretettel teli odaadása, mélységes hite, bizalma, a főtisztelendő atyák szorgalma és áldozatkészsége, lelkisége, a rendezvények sokszínűsége és az hatalmas szeretet, amellyel a kedves hívek egy-egy plébániaközösségben, önzetlenül tevékenykednek. Köszönjük azt a sok szép és színes hírt, rendezvényt, amelyről ebben az egy évben tudósíthattunk, amelyeket beharangozhattunk.
Hálásan köszönjük a bizalmat és a szeretetet, amellyel követik munkánkat.


Illés Hajnalka
a Szabadkai Egyházmegye sajtóreferense

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..