home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Stadion Közvállalatban nincs uborkaszezon
Tóth Tibor
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám
A Stadion Közvállalatban nincs uborkaszezon

A legtöbb sportágban már befejeződött a bajnokság, a Stadion Közvállalatban azonban nagy munka folyik, hiszen az a cél, hogy a következő bajnoki idényben sportolóink a lehető legmegfelelőbb körülmények között készülhessenek a rájuk váró megmérettetésekre. A közvállalathoz hét sportobjektum (a sétaerdei és a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medence, a kisstadion, a városi stadion, a sétaerdei sportcsarnok, a városi lőtér és a Május 1-je utcai sportpályák) tartozik, tennivaló pedig akad bőven.

A legnagyobb befektetés a városi stadionban történik. Tavaly nyáron a szabadkai önkormányzat átvette az akkor igencsak rossz állapotban lévő, egykor szebb napokat megélt városi stadion tulajdonjogát, és az üzemeltetést, fenntartást a Stadion Közvállalatra bízta. A létesítmény azóta folyamatosan épül-szépül, és egyre korszerűbbé válik. Az elmúlt időszakban megjavították az öltözők tetőszerkezetét, használhatóvá tették a mosdókat, elektronikus eredményjelzőt helyeztek üzembe, kitakarították a stadion körüli erdős részt, kicserélték a kapukat, új székeket raktak le, hálótartókat készítettek, a napokban pedig a kerítést építik a stadion egyik oldalán a közvállalat dolgozói. Hamarosan reflektorokat kap a stadion, és esti mérkőzéseknek is otthont adhat. A munkálatok kivitelezőjének kiválasztására kiírták a tendert, a határidők leteltével pedig megkezdődhetnek a munkálatok. A reflektorokat a Szerbiai Labdarúgó-szövetségtől kapta a város, a tartóoszlopok és a különféle vezetékek költségének fedezése pedig az önkormányzat feladata volt. Jóslatokba nem szeretnénk bocsátkozni, de minden jel arra utal, hogy az őszi idényben a Spartacus reflektorokkal felszerelt stadionban fogadhatja a többi szuperligás csapatot.

— A főpálya rendbetételére fűmagot vásároltunk mintegy 300 000 dinár értékben. A pályát évekig elhanyagolták, nem várhatunk azonnali javulást — hacsak nem cseréljük ki a teljes gyepszőnyeget, de az nagyon sokba kerülne. Egy-két héten belül átadjuk rendeltetésének a 300 000 euró értékű műfüves pályát, melyet a Szerbiai Labdarúgó-szövetség finanszírozott. Nagy gondot okoz a vízelvezető rendszer és a vízvezeték-hálózat állapota, a csöveket ugyanis még az 50-es években fektették le, vagyis korhadtak, cserére érettek. Bármihez nyúlunk, szétesik. Az épületeket sem tartották karban hosszú időn át. Sok mindent helyrehoztunk, sokat fektettünk be a stadionba, de ez alig látszik, mert nagyon régi minden. Ezerkétszáz széket helyezünk ki a lelátóra, valamit lelátót teszünk a műfüves pálya mellé is. A segédpályák is nagyon rossz állapotban vannak, az idény kezdetéig legalább az egyiket igyekszünk megfelelő állapotba hozni — mondta Tóth Róbert, a Stadion Közvállalat igazgatója.


Tóth Róbert, a Stadion Közvállalat igazgatója

A sétaerdei medence szombaton nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Itt is jelentős munkálatok folytak az elmúlt időszakban. Felújították az olimpiai medencét, a vizet leengedték, a medence falait kifestették, fertőtlenítették, néhány csövet kicseréltek, a szűrőket felújították. Hasonló munkálatokat végeztek a kisebb medencéknél is. Jelenleg a létesítmény körüli kerítést javítják, de szeretnének még egy kisebb medencét építeni, melyre ballon kerülne, és ezáltal az úszóiskola télen is üzemelhetne. A meglévő, télen a nagymedencét borító ballon nagyon rossz állapotban van, újra van szükség, és ehhez a tartománytól várnak támogatást.

— A sétaerdei medence belépőjegyének ára tavaly óta nem változott: a napijegy 110, a hétvégi, szombatra és vasárnapra szóló pedig 150 dinárba kerül. Az ötévesnél fiatalabb gyerekek számára a belépés ingyenes, az öt és tizenöt év közöttiek 50 dinárt fizetnek, akárcsak a nyugdíjasok. A medence hétfőnként 12 és 18, keddtől péntekig 11 és 18, hétvégenként pedig 11 és 19 óra között várja a fürdőzni, napozni vágyókat — tudtuk meg az igazgatótól.

A sétaerdei sportcsarnok 2015-ben már több rangos eseménynek adott otthont: januárban itt tartották meg a serdülő röplabdázók (fiúk és lányok) számára rendezett Európa-bajnoki selejtezőt, a Nemzetek Kupáját női ökölvívásból, nemrégiben pedig az országos női röplabdabajnokság döntőjén szurkolhattunk a szabadkai lányoknak. Augusztusban a serdülő birkózók Európa-bajnokságát rendezik meg a Sportcsarnokban, szeptembertől pedig, ha a regionális liga vezetői is jóváhagyják, a SEHA kézilabdaliga mérkőzései fogják lázba hozni a szabadkai és a környékbeli sportkedvelőket.

— A csarnokban megjavítottuk az eredményjelzőket, a nagy egyáltalán nem működött, a kicsi pedig csak részben. Júniusban két szabad hetünk lesz, amikor semmi sem történik a csarnokban, úgyhogy majd akkor fogjuk rendbe hozni az eltört, elkorhadt, tönkrement padlót. Nem teljes parkettacsere lesz, viszont a nagypályán minden hibát kijavítunk. Felújításra szorul a világítás is, ez a befektetés 5 millió dinárba kerül. A fűtéssel kapcsolatos gondok is megoldásra várnak, és az ablakok is megérettek már a cserére. Ezek hatalmas befektetések, nem lehet őket egyik napról a másikra elvégezni. A csarnok tetőszerkezetének javítását folytatni szeretnénk, még két fázis felújítása maradt hátra. Ennek a munkálatnak az értéke mintegy 2,5 millió dinár. Emellett az öltözőket is szeretnénk mihamarabb kimeszelni — sorolta az igazgató.

A Prozivka medencén teljes karbantartási munkálatok vannak folyamatban, a kisstadionban pedig a nyáron, sportesemények híján, könnyűzenei koncerteket rendeznek. A lőtéren a közelmúltban kőművesmunkákat végeztek, hamarosan pedig bemeszelik az objektumot. Az árok sajnos beomlott, a helyreállítása pedig attól függ majd, hogy a közvállalat mekkora bevételre tesz szert a nyár folyamán.

— Ha forró nyarunk lesz, akkor sokan kilátogatnak a medencére, ezáltal nagyobb bevételre teszünk szert, és ezt az összeget a sportra tudjuk fordítani. A medencén kívül bevételt hoznak a Május 1-je utcai sportpályák is, melyekben minden időpont foglalt, ami nem is csoda, hiszen Vajdaság egyik legjobb műfüves kispályáslabdarúgó-pályájáról beszélünk. Tavaly felújítottuk az épület tetőszerkezetét, befestettük a kerítést, ez az objektumunk most csak pénzt hoz — mondta Tóth.

A Stadion Közvállalat szervezésében hamarosan két rangos sporteseményre kerül sor. A Május 1-je utcai sportpályákon június 15-én kezdődött meg a IV. nyári kispályáslabdarúgó-torna, melynek győztese 100 000, a második helyezettje 30 000, a harmadik pedig 20 000 dinárt vihet haza. A sétaerdei medence melletti pályákon pedig július 11-én női és férfi-strandröplabdatorna kezdődik, a győztesek 50-50 000 dinár jutalmat kapnak. Az utóbbi versenyre július 1-jétől 10-éig lehet jelentkezni, a kétfős csapatok benevezési díja pedig 2500 dinár. Bővebb információ a 064/22-03-407-es telefonszámon kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..