home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A South Park esete Szerbiával
(Tha)
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
A South Park esete Szerbiával

Az ötletgazda: Döme Zoltán - BimbóKi ne hallott volna már a South Park animációs vígjátéksorozatról? A négy alsó tagozatos fiúról, Stanről, Kyle-ról, Ericről és Kennyről, a világot, saját kisvárosi életüket szatirikusan, de a legnagyobb természetességgel ábrázoló és átélő figurák kalandjair...

Az ötletgazda: Döme Zoltán - Bimbó

Ki ne hallott volna már a South Park animációs vígjátéksorozatról? A négy alsó tagozatos fiúról, Stanről, Kyle-ról, Ericről és Kennyről, a világot, saját kisvárosi életüket szatirikusan, de a legnagyobb természetességgel ábrázoló és átélő figurák kalandjairól? Ki ne tudná megfogalmazni, hogy mi is az a balkáni virtus, azt, hogy milyenek az itt élő emberek? Hogy mi fán terem a magic burek? És még ha tudjuk is külön-külön a választ ezekre kérdésekre, elég elvetemült fantáziára van szükségünk ahhoz, hogy egy közös világba tereljük Stant, Kyle-t, Ericet és Kennyt, a balkáni virtust, a balkáni emberformát és az eddig rejtőzködő életmódot gyakorló magic burekot. Erre tesz kísérletet az Orpheus kis csapata - olvashattuk egyebek között a South Park @ Serbia előadás ismertetőjében, mely a csókai Orpheus Egyesület nevéhez fűződik.
Ennyiből már kiderül, hogy a történet a közismert animációs sorozat közkedvelt alakjainak szerbiai kalandjait meséli el, ragaszkodva a bábszínház stílusához, ugyanakkor megtartva a figurák igen testreszabott beszédmodorát és viselkedését. Éppen ezért a plakáton gondosan feltüntették: 14 éven felülieknek! Figyelem! Szókimondó szövegek! A szereplők megismerik a balkáni embereket, szokásaikat, valamint kultikus ételüket, a burekot. Ebből adódnak majd a gondok, amelyeket természetesen sajátságos módon oldanak meg. És megmentik Amerikát, valamint a South Parkot az elbalkanizálódástól!
A bábok készítése és mozgatása, a díszlettervezés, de még a szövegkönyv is ugyanazokhoz a nevekhez fűződik: Döme Zoltán - Bimbó, akitől az alapötlet származik, Fendrik Zsolt, Németh Csaba, Szabados Viktor. A technikai utómunkálatoknál meg kell még említeni Szabó Endrét, valamint a plakáttervező Gruik Bálintot és Szabó László rendezőt.
A színjátszó csoport fennállásának tizenhárom éve alatt - miközben a tagok folyamatosan változtak -, tizenhét darabot állított színre. Jellemzőjük, hogy állandóan kísérleteznek, próbálkoznak, korábban például híres filmeket írtak át és alkalmaztak a világot jelentő deszkákra. A South Parkról azonban még ők is azt mondják, ez lett a legkülönlegesebb.
A produkciót, amely kezdetben húszperces volt, tavaly, a zentai Nyári Ifjúsági Játékokon mutatták be először, majd a visszajelzéseken felbuzdulva írtak hozzá még egy húszperces részt. A kétdimenziós figurákat felvonultató bábjáték tulajdonképpen inkább a felnőtteknek szól, de a fiatalok is nagyon kedvelik. Igaz, kell hozzá egy kis politikai ismeret, és nem árt némileg jártasnak lenni a régi jugoszláv zenében sem. A papírból készült bábokat élőben mozgatják, a hanganyag felvételről szól - ami néha a minőség és az érthetőség rovására megy. Az eddig elkészült anyagot a környékbeli érdeklődők már többször láthatták, a csoport benevezett vele a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára, de eljutottak Magyarországra is. A hírek szerint már gondolkoznak a következő részen, amely nemcsak itthon, hanem Magyarországon, de akár Romániában is megállhatja a helyét. Hogy mikor kerül a közönség elé? Azt nem lehet pontosan tudni, hiszen az Orpheus Egyesület tagjainak az a hitvallása, hogy nem dolgoznak muszájból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..