home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Püski házaspár kapja a Szent István-díjat
2005.08.17.
LX. évf. 33. szám
A Püski házaspár kapja a Szent István-díjat

Esztergomban és a környékén élő polgárok, valamint a Szent István Alapítvány támogatói körében végzett közvélemény-kutatás eredményét figyelembe véve az alapítvány kuratóriuma július 16-án úgy döntött: az összmagyarság érdekében végzett áldozatos tevékenységéért az idén a 70. házassági évfo...

Esztergomban és a környékén élő polgárok, valamint a Szent István Alapítvány támogatói körében végzett közvélemény-kutatás eredményét figyelembe véve az alapítvány kuratóriuma július 16-án úgy döntött: az összmagyarság érdekében végzett áldozatos tevékenységéért az idén a 70. házassági évfordulóját ünneplő Püski házaspárnak ítéli oda a Szent István-díjat. Átadására augusztus 14-én este hét órakor kerül sor Esztergomban, a Mindszenty József Katolikus Iskola millenniumi díszudvarán.
Az elismerő díjat eddig Orbán Viktor, Duray Miklós és Tőkés László, valamint Nemeskürty István kapta meg.
Püski Sándor és felesége élete és munkássága a magyar múlt értékeinek felmutatásával, erkölcsi tartásukkal nélkülözhetetlen fogódzókat adott, s a nemzeti emlékezet folytonosságát teremtették meg az egymást követő nemzedékek számára. Püski Sándor 1938-ban nyitotta meg könyvesboltját, egy évvel később alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót. A könyves műhely főként a népi írók műveit jelentette meg. Püski Sándor szervezője volt az 1942. és 1943. évi szárszói konferenciának. Kiadóját 1950-ben államosították, őt pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték. A Püski házaspár 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Püski Sándor 1975-ben New Yorkban hozta létre a Püski Kiadót, gondozásában az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. Az 1989 óta tevékenységét ismét Budapesten folytató Püski Sándor és felesége könyvesháza irodalmi és szellemi műhelye, zarándokhelye lett a magyarországi és határokon kívüli íróknak. A Püski házaspár könyvkiadói munkásságát mindenkor áthatotta az erkölcsi feladatvállalás, a küldetéstudat, a magyarság sorsáért mind a mai napig érzett felelősség. A Szent István-díj Alapítvány 2001-ben jött létre, az önálló magyar állam ezeréves fennállását ünneplő millenniumi évben Esztergomban. Az alapító esztergomi polgár, Bihari Antal elgondolása szerint azokat a kortársakat jutalmazzák ezzel a díjjal, akik az összmagyarság érdekében tevékenykednek és szereznek elévülhetetlen érdemeket. A jelölések egy éven át az összmagyarság köréből érkeznek az alapítvány kuratóriumához, és az a személy nyeri el a kitüntetést, aki a legtöbb jelölést kapta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..