home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Place2Go nem csak számítógépes játékterem
Tóth Lívia
2019.12.31.
LXXIV. évf. 52. szám
A Place2Go nem csak számítógépes játékterem

Nemrégiben ünnepelte fennállásának első évfordulóját Zentán a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért civil szervezet, melynek elsődleges célja, hogy a korszerű technikai vívmányok alkalmazásával segítse a fiatalok érvényesülését az élet minden területén. Főhadiszállásukat, a Place2Go klubot, szeptember végén nyitották meg.

A négy alapító, Bali Ádám elnök, Keczeli Mészáros Zsolt alelnök, Tóth Norbert titkár és Híres Emil marketinges szóvivő szerint a klubjuk az a hely, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a számítástechnika egyelőre nem sokak számára elérhető vívmányaival. Az ötletről, a kezdetekről és a jelenlegi tevékenységükről Tóth Norberttel és Híres Emillel beszélgettem.

— A szervezet megalapításával egy gyermekkori álmunkat váltottuk valóra. Mindannyian nagyon szerettünk számítógépes játékokat játszani, és lehetőséget teremtettünk arra, hogy mindenki otthon foglalkozzon a kedvenc időtöltésével, de mikrofon és fejhallgató segítségével kommunikáltunk is egymással. Ez működött, viszont mindig megvolt bennünk a késztetés, hogy egy légtérben legyünk, ezért amikor csak tehettük, és alkalom adódott rá, fogtuk a cuccunkat, beköltöztünk ugyanarra a helyre, és néha napokig játszottunk — mesélte Norbert. — Ez az alapelve a civil szervezetünknek is, hiszen ebben a klubban a közösségben való tartózkodás lehetőségét szeretnénk megadni a fiataloknak, akiknél a technológia fejlődésével a barátkozásnak ez a módja egyre inkább háttérbe szorul. Természetesen nem csak játékteremmel és számítógépes játékokkal foglalkozunk. Itt van például a virtuális szemüveg, mely készülékkel a fejünkön és az irányító modulok segítségével egy másik valóság részesei lehetünk. Nálunk az érdeklődők megismerkedhetnek a 3D-nyomtatással, a programozással, jövőre pedig szakköröket is tervezünk, például az internet tudatos és biztonságos felhasználásáról, emellett edukatív kurzusokat szeretnénk tartani idősebbeknek. És ami még fontos lehet, e-hulladék-átvevő helyként is működünk.

— A legfejlettebb technológiát és gondolkodást hozzuk el ebbe a környezetbe. Próbálunk nagyon sok innovatív dolgot beiktatni, és informatív jelleggel átadni a srácoknak. A társasjátékláz ismét beindult az egész világban, összedolgozunk egy másik civil szervezettel, és minden hónapban rendezünk egy-két társasjátékestet. Mi közösséget építünk, melyben az ember a mindennapok monotonitásából kiszakadva megszabadulhat a stressztől. E-sporttal is foglalkozunk, vannak csapataink, januártól a mi szervezésünkben indul a Tisza menti e-sport-bajnokság. Ennek az ötletnek a megvalósításában sokat köszönhetünk Zenta Önkormányzatának — egészítette ki az elhangzottakat Emil. — A célunk, hogy minél több tagot toborozzunk, hiszen a nagyobb méretű projektumok megvalósításához emberek kellenek. A havi tagsági díj 2000 dinár, mely korlátlan számítógép-használatot foglal magában, valamint a befizetője eljárhat a zentai sportcsarnokban levő edzőterembe, és hetente egyszer elmehet úszni is, valamint az összes programunkon ingyenesen vehet részt. A heti tagsági díj 1500, a hétvégi 1000, a napi pedig 500 dinár. Jelenleg a klub mindennap 15 és 21 óra között tart nyitva, de ezen változtatni szeretnénk, például a téli szünidőben 11 órától várjuk majd az érdeklődőket.

A fiúk arra is kitértek, hogy sok szülő úgy gondolja, ha van otthon számítógép, akkor a gyereknek nem kell kimennie a házból. Véleményük szerint éppen az a legnagyobb gond a mai fiatalokkal, hogy a négy fal között élik az életüket.

— A szabadidős programjainkkal arra szeretnénk őket ösztönözni, hogy ne csak a számítógépről szóljon az életük. Ezt még akkor is mondjuk, ha valójában a számítógépezés mellett kampányolunk — magyarázta Emil. — A mi szüleink, amikor ráuntak, hogy a gép mellett ültünk, kihúzták a komputert az áramból, vagy lekapcsolták az internetet. Ma már ezt nem lehet megcsinálni! Nálunk még a nappaliban volt a számítógép, láttak, ha ott voltam, és közben a szüleimmel is tudtam beszélni, de most mindenki bemegy a saját szobájába, és gyakran egész éjjel fennmarad. Mi éppen ez ellen szeretnénk tenni, megmutatni, hogyan működhet ez a szenvedély kontrollált körülmények között. Én nagyon is érzem a szakadékot a mostani „kockák” és azok között a „kockák” között, akik mi voltunk. Mi tizenévesen kezdtünk számítógépezni, ma már a gyerekek beleszületnek ebbe a tevékenységbe, hiszen még írni-olvasni sem tudnak, de már nyomkodják a tabletet. Az Y generáció teljesen más világban él, pedig legfeljebb tíz év van közöttünk, de hát gyakran mi sem értjük őket.


A VMFF felvételei

Kérésemre Norbert az e-sport lényegét ismertette.

— A megmérettetésben csapatok vagy egyének vehetnek részt, amit úgy kell érteni, hogy két ötfős csapat összecsap egy játékban. Logika, stratégia, ügyesség, reflex és csapatmunka kell a sikerhez. Egyébként a világban ez már iparág, de mi éppen ez ellen próbálunk küzdeni. A bajnokságra már lehet jelentkezni, az elődöntők után, január harmadik hetében lesz a zentai BeeHome közösségi házban a legjobb négy csapat mérkőzése. A gálára kettő jut be, ők az Óbecséről érkező két csapattal mérik össze tudásukat az első helyért. Ezt az akciót hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára, hiszen nálunk is vannak jó játékosok, akik megérdemlik a figyelmet.

A két fiatalember összegzésként kifejtette, rohamosan fejlődő civil szervezetnek tartják az övékét, és tudják, nagyon sok munkájuk lesz még. Mindenkit várnak, akit érdekel a számítógépes világ. Biztatják a korosztályukat, sőt, a náluk fiatalabbakat és idősebbeket is, hogy jöjjenek, nézzenek szét náluk, és győződjenek meg arról, hogy a Place2Go nemcsak játékterem vagy klubhelyiség, hanem közösségépítő vállalkozás is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..